Zari
ohodnotit

Čertova nevěsta

Další název:
Devil's Bride
Žánr:
Rok:
2011
Délka:
101 minut
Premiéra v ČR:
28.4.2011
„O lásce a zlém pekelníkovi“
Popis / Obsah / Info k filmu Čertova nevěsta



POZOR, SPOILER

V lese tančí víly a je zde i vodník. Také se tu ovšem pořádá hon, a to přímo královský. Také v zámecké zahradě je veselo. Pobíhá zde i spousta dětí. A to mrzí královnu, která žádné nemá. A moc jej chce. Čert o tom přání ví, a tak si s ní dá rande ve sklepě. Zde ji pozve o půlnoci do mlýna. Ale musí přijít s manželem. Oni to udělají a čert jim slibuje potomka. Manželé se však hádají, zda chlapce nebo holku, nakonec to vyhraje dívenka. Jenže králi se to nelíbí a odcházejí, aniž podepsali čertovskou smlouvu. Tu pak podepíše královna sama, aniž o tom manžel ví.

Nu, děťátko se narodilo a je z toho velká sláva. Stará se o ně malý Štěpán, a to skoro na každém kroku. Uběhla léta, z těch dvou jsou dva mladí lidé a mají se rádi. Jenže ona je princezna. On není nic. A tak se chce stát rytířem. Je proto ihned zaučován hlavně v tanci.

Jenže se blíží Štěpánčiny narozeniny a tím i příchod čerta, kterému ji matka upsala. Ta to konečně přizná. Štěpán to nechce připustit, a tak se radí se svatou Kryšpínou a poustevníkem Jeronýmem. Na jeho radu získá čarovný kvítek. Ale mezitím už přijeli na zámek nápadníci. A jako poslední sám vládce pekel. Jenže Štěpánka jej odmítne, a tak je zakleta. Navěky se bude potácet mezi životem a smrtí. Ani to se Štěpánovi moc nelíbí a jde opět prosit o rady. Nakonec se ocitá v čertově mlýně, tedy tam, kde to všechno začalo. Zde se s čertem vsadí o princeznu. Musí pro ni splnit tři úkoly. První dva splní vcelku lehce, ale ten třetí…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Čertova nevěsta



Král Bořivoj a královna Alžběta žijí krásným životem. Poddaní je mají rádi. Jejich štěstí však kalí jediná věc - nemají potomky. Král si z toho nedělá těžkou hlavu, ale královna se trápí a pro potomka by se upsala i peklu. A protože čert nikdy nespí, čeká ji i jejího manžela půlnoční dostaveníčko v Čertově mlýně, kde dostanou prazvláštní nabídku. V první chvíli ji odmítnou. Ale za pár měsíců se královně narodí princezna Štěpánka. Roste jako z vody a nejlíp je jí se Štěpánem, synem královniny komorné. Krátce před osmnáctými narozeninami se Štěpánka dozví o paktu, který kdysi její matka přece jen s čerty uzavřela. Podmínky jsou prosté a nesmírně kruté. Za to, že dostala od pekla život, stane se nevěstou jeho vládce. Král se na poslední chvíli pokusí dceru zachránit, uspořádá ples, na kterém si má Štěpánka z přítomných princů vybrat manžela dřív, než skončí ve spárech Lucifera. Ten však lest prohlédne a strašlivě se pomstí. Štěpánka, proměněná v černý přízrak, čeká na záchranu. Jediný, kdo je pro ni ochoten riskovat, je kamarád z dětství Štěpán. Dokáže láska porazit pekelné síly?

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Čertova nevěsta



Zdeněk Troška natočil svou sedmou „českou filmovou pohádku“ Čertova nevěsta podle motivů pohádek Boženy Němcové jako romantickou podívanou v rokokovém stylu. Příběh je přímočaře jednoduchý: naivní královna, ztělesňující zažité nelichotivé představy o blondýnkách, touží po dítěti. Když se objeví čertovská nabídka, zavrhne svatou Kryšpínu, k níž se dosud obracela o pomoc, a za zády královského manžela vlastní krví zpečetí smlouvu, jíž upíše dosud nenarozenou dcerku peklu. Osmnáct let uplyne a kníže pekel ohlásí svůj příchod pro nevěstu. Jenže princezna Štěpánka má statečného ochránce, syna komorné Štěpána, a ten nemíní nechat svoji vyvolenou Luciperovi. Jak to dopadne, je nabíledni. Problém výpravného filmu (náklady podle producenta Jana Kuděly byly šestatřicet milionů) spočívá jak v samotném pohádkovém příběhu, tak v jeho neinvenčním pojetí, v úporné snaze za každou cenu pobavit „vtipnými“ dialogy včetně dvojsmyslných slovních hříček (aby si i rodiče přišli na své) a v nastavování už tak dost řídkého děje, kdy například princezna s milým chasníkem stále dovádějí či pobíhají, v karikování pohádkových archetypů i ve výběru hlavního hrdiny. Debutující Václav Šanda rozhodně nenaplňuje představu charismatického zachránce. Působí nepřesvědčivě a mdle a podobně na tom jsou většinou též ostatní aktéři. Čert v podání Karla Zimy zřejmě trpí rozdvojením osobnosti: v lidské podobě vystupuje civilně, zatímco jako „český čert“ se pitvoří. - Tvůrci nechtěli dětského diváka děsit mrtvolami, jež se vyskytují v původní pohádce Boženy Němcové Spravedlivý Bohumil (o zakleté princezně, která noc co noc rozsápe hlídkujícího vojáka a vydá se za tancem do pekla), ale chtěli mu nabídnout hravou podívanou s četnými triky. Jejich snahu však často přebíjejí zdobné kostýmy z fundusu Státní opery Praha z inscenace Manon Lescaut a zámecké lokace, hýřící květinovou výzdobou. – Snímek je věnován architektu Karlu Vackovi (1938-2010). - Na plakátě a na úvodním titulu je název Čertova Nevěsta.
–kat- , Filmový přehled 2011/6


Popis / Obsah / Info k filmu Čertova nevěsta



V království, kde král jezdí jen na lovy, prosí netrpělivá královna svatou Kryšpínu o miminko. Když jí dojde trpělivost, obrátí se na čerta, žijícího nedaleko ve starém rozpadlém mlýně a královně se zakrátko narodí holčička. Malá princezna vyrůstá po boku Štěpána, který je synem královniny komorné a časem se do sebe zamilují. Když vyjde najevo, že královna podepsala smlouvu s čertem a princezna se má stát v den svých osmnáctých narozenin Luciperovou nevěstou, uspořádá král ples, kde se má Štěpánka zasnoubit s princem z jiné země a tak uniknout svému osudu. Jedním z nápadníků je i Luciper, kterého však Štěpánka odmítne. Ten ji zakleje do přízraku, zjevujícího se pak každou noc na terasách zámku. Štěpán se ji rozhodne vysvobodit a pustí se do boje proti peklu. Svou odvahou a především silou své lásky vykoná tři úkoly, které mu čert zadá. Při posledním úkolu svou chytrostí přemůže dokonce i samotného Lucipera a svou Štěpánku vysvobodí z moci pekla. Oba je pak čeká krásný a pohádkový život.
(oficiální text distributora)


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Co naše babičky uměly a na co ...

18:25 - 18:55

19 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - SP v boulderingu 2024

18:30 - 20:30

14 minut již uběhlo
106 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

18:00 - 19:30

44 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

Prima - Ženy v běhu (2019)

16:50 - 18:52

114 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Anna Báró

Báró Anna

Uniforma

Uniforma
Uniforma

Naposled navštívené:
Anna Báró

Báró Anna

Uniforma

Uniforma
Uniforma