Čertova nevěsta (2011)

Čertova nevěsta
68 %
 
 

Další název: Devil's Bride

    Žánr: pohádka
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 28.4.2011        
    Délka: 101 min.
„O lásce a zlém pekelníkovi“
POZOR, SPOILER

V lese tančí víly a je zde i vodník. Také se tu ovšem pořádá hon, a to přímo královský. Také v zámecké zahradě je veselo. Pobíhá zde i spousta dětí. A to mrzí královnu, která žádné nemá. A moc jej chce. Čert o tom přání ví, a tak si s ní dá rande ve sklepě. Zde ji pozve o půlnoci do mlýna. Ale musí přijít s manželem. Oni to udělají a čert jim slibuje potomka. Manželé se však hádají, zda chlapce nebo holku, nakonec to vyhraje dívenka. Jenže králi se to nelíbí a odcházejí, aniž podepsali čertovskou smlouvu. Tu pak podepíše královna sama, aniž o tom manžel ví.

Nu, děťátko se narodilo a je z toho velká sláva. Stará se o ně malý Štěpán, a to skoro na každém kroku. Uběhla léta, z těch dvou jsou dva mladí lidé a mají se rádi. Jenže ona je princezna. On není nic. A tak se chce stát rytířem. Je proto ihned zaučován hlavně v tanci.

Jenže se blíží Štěpánčiny narozeniny a tím i příchod čerta, kterému ji matka upsala. Ta to konečně přizná. Štěpán to nechce připustit, a tak se radí se svatou Kryšpínou a poustevníkem Jeronýmem. Na jeho radu získá čarovný kvítek. Ale mezitím už přijeli na zámek nápadníci. A jako poslední sám vládce pekel. Jenže Štěpánka jej odmítne, a tak je zakleta. Navěky se bude potácet mezi životem a smrtí. Ani to se Štěpánovi moc nelíbí a jde opět prosit o rady. Nakonec se ocitá v čertově mlýně, tedy tam, kde to všechno začalo. Zde se s čertem vsadí o princeznu. Musí pro ni splnit tři úkoly. První dva splní vcelku lehce, ale ten třetí…  Autor: Pitryx

režie:
Zdeněk Troška
 
 
hraje:
Václav Šanda (Štěpán), Karel Zima (čert), Sabina Laurinová (královna), David Suchařípa (král), Eva Podzimková (princezna Štěpánka), František Němec (Lucifer), Barbora Munzarová (Verunka), Jan Kuželka (poustevník Otec Jeroným), Jana Andresíková (ježibaba), Alexander Hemala (ceremoniář), Petr Vágner (válečný princ), Jiří Kohout (koktavý princ Vendelín), Antonín Hardt (maestro), Bára Fišerová (dvorní dáma královny), Venuše Humheyová (dvorní dáma královny), Daniela Radosa (dvorní dáma královny), Veronika Arichteva (dvorní dáma princezny), Eva Novotná (dvorní dáma královny), Jitka Jirsová (dvorní dáma princezny), Marie Renčová (dvorní dáma princezny), Jaroslav Čermák, Jan Havlovic, Martin Lukáč (Vítek), Milan Bísek (růžový princ), Filip Banžak (sultán), Nina Horáková (víla Leknína), Sabina Schulzová (dvorní dáma královny), Šárka Božková (dvorní dáma princezny), Petra Ben Messaoud (dvorní dáma princezny), Robert Ernest (Štěpánek), Radek Andrt (muž v čekárně), Jiří Laně (plíživý ďábel), Jana Bezděková, Nelly Brumarová, Karel Drbal, Václav Matěj Duchek, Roman Dušek, Martin Entlicher, Radek Geissler, Michal Herzán, Lukáš Chytil, Pavel Janáček, Vladislav Kovařík, Miroslav Kumžak, Karen Mchitarjan, Petr Nedvídek, Jana Pospíšilová, Sabina Pospíšilová, Magdaléna Rezková, Stanislav Safin, Pavel Šafránek, Pavel Vávra, Dominick Benedikt, Pavel Vondra
 
 
námět:
Božena Němcová (Spravedlivý Bohumil a motivy dalších pohádek)
 
 
scénář:
Zdeněk Troška, Marek Kališ
 
 
kamera:
David Ployhar
 
 
hudba:
Miloš Krkoška (scénická hudba a píseň Ve dvou), Dalibor Bárta (klarinet, bassklarinet)
 
 
výprava-architekt:
Václav Vohlídal
 
 
kostýmy:
Josef Jelínek (kostýmní výtvarník), Alexander Kiss (vedoucí kostymér), Gabriela Solomčíková
 
 
střih:
Dalibor Lipský
 
 
zvuk:
Karel Jaroš, Lukáš Chyška
 
 
vedoucí produkce:
Lukáš Kaplan (UPM)
 
 
produkce:
Sabina Hromková (koordinátor), Sergiu Tamas
 
 
výtvarník:
Jan Vincker (soška Kryšpíny a výtvarník dekorací)
 
 
dabing:
Oldřich Hajlich (hlas Štěpána), Jitka Ježková (hlas Štěpánky), Tomáš Juřička (hlas Růžového prince), Jitka Moučková (hlas Lekníny), Pavel Vondra (hlas Ceremoniáře), Jindřich Žampa (hlas malého Štěpána), Anna Marie Jurková (Štěpánkova sestra)
 
 
mluví:
Martina Hudečková (hlas Kryšpíny)
 
 
zpěv:
Patricia Burda Janečková (scénická hudba), Monika Bagárová (Titulní píseň Ve dvou), Lukáš Ondruš (vokály), Radek Valenta (velký Štěpán)
 
 
text písně:
Miloš Krkoška
 
 
choreografie:
Marcela Benoniová
 
 
zvláštní efekty:
Jiří Kohout (rozpohybování čertova ocasu), Vulcan Effects
 
 
II. kamera:
Petr Bednář, Mark Rimmer (steadicam)
 
 
koproducent:
Tina Galović
 
 
vizuální efekty:
Boris Masník (supervize), Tomáš Kalhous (vedoucí 2D oddělení)
 
 
masky:
Bohumil Sobotka, Libuše Barlová, Alena Marečková
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Daniela Stašková
 
 
asistent režie:
Magda Dvorská, Jiří Kohout
 
 
asistent kamery:
Václav Kareš, Otto Kobylák (grip)
 
 
pomocná režie:
Marek Kališ
 
 
odborný poradce:
Václav Tomšovský (zvířata), Viktor Čahoj (zvířata)
 
 
fotograf:
Anelise Salan
 
 
spolupráce:
Daniela Stašková (Vedoucí lokací), Zdenka Munzarová (Casting Director), Václav Tomšovský (práce se zvířaty), Viktor Čahoj (práce se zvířaty), Petr Bednář, Michal Blažej, Petr Fatherhons, Radka Fišerová, Helena Hechtová, Radoslava Hejdová, Jana Jabůrková, Václav Kareš, Jiří Küchler, Liviu Neagoe, Renata Nyklová, Štěpán Peichl, Míša Rosičková, Jan Skřipský, Jana Smetanová, Ivan Šimůnek, Andrea Támasová, Jana Zahradníčková, Ilona Zástěrová, Dana Kohoutová
 
 
asistent architekta:
Jan Tobola
 
 
nahrál:
Lenka Holas Kořínková (flétny), Jaroslav Rouček (trubka), Jan Vobořil (lesní roh), Petr Kment (hoboj), Eliška Dvorská (housle)
 
 
výkonný producent:
Pavel Nový
 
 
producent:
Jan Kuděla, Mihai Predescu
 
 
asistent produkce:
Lenka Bubíková
 
 
skript:
Alice Voborská
 
 
asistent zvuku:
Jiří Bělík
 
 
klapka:
Václav S. Sadilek
 
 
vrchní osvětlovač:
Jiří Filipovský
 
 
rekvizity:
Petr Průša, Jiří Dušek, Filip Kalina, David Kalina
 
 
asistent střihu:
Radek Kudela
 
 
vedoucí výpravy:
Jiří Forst
 
 
runner:
Martin Mrázek, Jiří Koucký
 
 
ostřič:
Václav Tlapák
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.