Duben
ohodnotit

Boxeři

Play It to the Bone

Žánr:
Rok:
1999
Délka:
124 minut
Premiéra v ČR:
26.10.2000
„Nikdo vás neudeří tak tvrdě jako nejlepší kamarád. Bývalí boxeři a skvělí parťáci skončí v ringu proti sobě.“
Popis / Obsah / Info k filmu Boxeři
Nový americký film Boxeři není nijak převratným dílem. Režisér Ron Shelton zatím natočil jen několik průměrných sportovních historek (Bull Durham, Bílí muži neumějí skákat, Zelený svět) a jeho nejnovější počin se z dosavadního trendu nevymyká. Na konvenčně natočeném snímku zaujmou nanejvýš barvité, i když často šaržovité herecké výkony. Vyprávění se lomí do dvou částí - dvě třetiny se odehrávají na silnici jako road movie, zbytek zaplňuje boxerský zápas. Jeho hrdinové jsou zkrachovali boxeři, kteří se v Las Vegas mají představit v exhibičním utkání. V širokém rejstříku hlasovém i mimickém zachycují rostoucí vzájemnou žárlivost (auto, kterým jedou, řídí žena, s níž oba kdysi chodili) i různé tragikomické předsudky.
Woody Harrelson zdůrazňuje u svého Vince jistou vychloubačnost a živočišnou primitivitu, Antonio Banderas coby poněkud zamindrákovaný přistěhovalec Cesar staví na přecitlivění a vznětlivosti. V retrospektivách se jim vracejí okamžiky, které rozhodly o jejich pádu, při samotném utkání je zachvacují vidiny odrážející jejich skryté tužby či dispozice. Jeden vidí odhalené ženy, druhý naopak muže - motiv homosexuality je však jen směšnou ozdůbkou. Lolita Davidovichová v roli společné lásky Grace zřetelně přehrává. Základním znakem vyprávění je povrchnost a mechaničnost v syžetovém rozvržení i v režijním ztvárnění. Monotónnost jen stěží zachrání vyumělkovaná dynamika módně nasnímaného utkání (zpomalené záběry úderů, pádů atdJ. Shrnutí: ne zcela deprimující, ale přesto zbytečná ztráta času.
JAN JAROŠ Premiere 2000/11/41

Autor/Zdroj: Jaroš Jan/Premiere


Příběh: Vince a Cesar jsou dva nejlepší přátelé a zároveň kolegové
z boxerského ringu. Oba sice pilně trénují, ale už léta si boxem nic moc nevydělali. Pak najednou v jejich tělocvičně zazvoní telefon a hlas promotéra na druhém konci drátu jim slibuje tučnou odměnu za zápas v Las Vegas, kde by měli předskakovat Miku Tysonovi. Menší problém je v tom, že by si to měli oba rozdat proti sobě, ale vidina stotisícového šeku je příliš lákavá
Dva muži v ringu do sebe řežou hlava nehlava. Boxerské rukavice tentokrát navíc navlékly dvě hollywoodské hvězdy první velikostí. Pokud si ale Boxery představujete pouze V rozhraní čtyř špagátových stěn, pravděpodobně jste za lístek utráceli zbytečně.
Do sportovního dramatu mají Boxeři opravdu daleko. Jejich scenárista i režisér v jedné osobě Ron Shelton (Bílí muži neumějí skákat, Zelený svět) se ale sportovnímu prostředí nezpronevěřil ani ve svém nejnovějším filmu. Box tu ovšem tentokrát „pouze" sehrává uvozující roli, dává příběhu linii a poskytuje mu dostatek vhodných příležitostí k humorným situacím.
A s čím že to tedy Ron Shelton přichází tentokrát? Odpověď je
jasná po několika málo minutách, kdy se oba přátelé vyhrabou ze své šedivé a oprýskané boxerské tělocvičny, společně se svůdnou a ráznou Grace nasednou do kabrioletu a vydávají se vstříc malému a nečekanému dobrodružství: u Boxerů se budeme především bavit.
Jejich cesta, zabírající tři čtvrtiny filmu, je poskládána z humorných epizod, které hlavní trojici provázejí. Cesar ještě netuší, že mu Grace brzy oznámí konec jejich milostného vztahu, Vince pro změnu šokuje Cesarovo přiznání k tomu, že „asi rok zkoušel být homosexuál", a navíc se zjeví i Ježiš, kterého ovšem všichni kromě Vince bohužel prošvihnou. Pomohlo by ale, kdyby film zůstal o něco déle ve střižně a vyšel z ní o třicet minut kratší. Přes neúnavnou snahu a střídání gagů během cesty i závěrečného zápasu se totiž čas od času dostaví hluchá místa, při nichž se diváci začínají nervózně vrtět. Ovšem i tady se Ron Shelton může spolehnout na Antonia Banderase a Woodyho Harrelsona, jejichž herecké výkony dokáží čas od času zalepit prázdné místo ve scénáři. Jan Kábrt Totalfilm 2000/9/103

Autor/Zdroj: Kábrt Jan/Total Film


SunFilm SPI International
Distribuční list 29/00
variabilní symbol: N 00011
BOXEŘI
Play It to the Bone (originální název)
USA,1999,124 min, 35mm barevná kopie, české titulky,
DTS/ Dolby DigitaU SDDS
Distributor: Buena Vista International
Produkce: Walt Disney Productions, Shanghai'd Films, Touchstone Pictures
Premiéra: 26. října 2000
Žánr: komedie
Přístupnost: přístupný od 15 let
Počet kopií: 12
Propagace: plakáty B1 nebo A2, fotosky A4 - 4 druhy (k dispozici od 20. 09. 2000), plakáty 49 x 49 -pražské metro, denní tisk a časopisy, rozhlas a televize
Kopie: k dispozici od 20. 09. 2000
Režie: Ron Shelton - /Bílí muži neumějí skákat, Zelený svět/
Scénář: Ron Shelton
Kamera: Mark Vargo
Produkce: Stephen Chin
Hudba: Alex Wurman
Hrají: Antonio Banderas (Cesar Dominguez) – (Desperado, Nájemní vrazi, Evita,Interview s upírem, )
Woody Harrelson (Vlnce Boudreau) –(/Lid vs Lamy Flint, Takoví normální zabijáci, Hi-lo country,...)
Lolita Davidovich (Grace Pasic) - /Křižovatka, Objekt krásy, Z džungle do džungle/
Tom Sizemore (Joe Domino) – (Nelítostný souboj, Bod zlomu, Takoví normální zabijáci)
Lucy Alexis Liu (Lia)
Dále hrají: Robert Wagner, Richard Masur, Willie Garson, Cylk Cozart, Jack Carter, Kevin Costner, Rod Stewart, Aida Turturro, Mike Tyson, James Woods a další...

Synopse filmu:
Scénárista, režisér a zřejmě velký sportovní fanoušek Ron Shelton si tentokrát zvolil pro svoji komedii boxerské prostředí. V jeho předchozích filmech se objevil basketbal („Bílí muži neumějí skákat") a golf („Zelený svět").
Hvězdný tandem VVoody Harrelson a Antonio Banderas v boxerských šortkách? ! Uau!!!!!
Vince Boudreau a Cesar Dominguez jako nejlepší přátelé a zároveň rivalové v ringu?! No zkuste na to nejít! ! ! !
Oba už po léta „nepracovali". Osud jim přihraje životní šanci: práci ve Vegas, městě pokušení. Show, ve které se mají v ringu postavit proti sobě, slibuje velmi tučný honorář, ale celá věc má jeden háček - musí tam být TEĎ!
Začíná souboj s časem. Společně s atraktivní „řidičkou" Grace (Lolita Davidovich), která zná ty správné zkratky, vyráží do Vegas tou nejkratší cestou přes poušť. S neúprosně plynoucím časem začnou mezi Vincem a Cesarem přelétávat jiskry napětí. Ještě, že je tady Grace se svým usmiřovacím talentem.
Grace je vůbec jedinečná, sakra! ! !
Do děje vstoupí postava jako.vystřižená z „áčkového" korejského kung-fu, nekompromisní stopařká Lia (Lucy Alexis Liu). _
Ta má ale vyřídilku, sakra! ! !
Las Vegas je pořád tak zatraceně daleko, no to se nedá stihnout! ! ! ! !

SUNFILM
uvádí sportovní komedii s Woody Harrelsonem a Antonio Banderasem
Boxeři
„Nikdo tě neudeří tak tvrdě jako tvůj nejlepší přítel. "
Synopse
Nejlepší přátelé Vince (Woody Harrelson) a Cesar (Antonio Banderas), vysloužilí boxeři, dostanou šanci vydělat si každý 5O tisíc dolarů na vzájemném souboji v Las Vegas jako „předskokani" zápasu století - Mike Tyson versus Někdo. Nabídka má ale jednu podmínku - musí se z Los Angeles do Las Vegas dostat hned ted'. Ani jeden z nich ale nemá peníze na letadlo a tak se nechají do města hazardu dovézt autem. Řidiče jim dělá Grace (Lolita Davidovich), současná přítelkyně Cesara a (shodou okolností) bývalá přítelkyně Vinceho. Aby byla cesta ještě obtížnější, rozhodne se Grace, že nepojedou po dálnici, ale po tzv. „scenic route", tedy cestě, kde sice je na co se dívat, ale která nepatří k nejrychlejším. Na cestě ke trojici přibude ještě jedna dívka - sexuálně velmi neukojená stopařka Lia (Lucy Liu). Svede Vinceho a vzápětí i Grace. Během cesty nudnou, stereotypní krajinou se dozvídáme o osobních osudech jednotlivých aktérů, o jejich traumatech, touhách a nadějích. Cesar se například svěří, že poté, co byl jednou v ringu zmlácen, se rozhodl, že se na rok stane homosexuálem. „Tenkrát jsem zkoušel všechno," konstatuje.
Shelton si ve filmu pohrává s homofóbií a zároveň s potenciální homosexualitou mužského sportovního světa. V jeho filmu nechybí klišé, typická pro filmy, v jejichž centru je box: zpomalené záběry tvrdých úderů, spršky potu, krve a slin apod. Navíc se Shelton pokouší poněkud komicky zpodobnit sílící boxerovy halucinace, vznikající z přehnaného množství dopingu.
Ačkoliv film patří ke sportovním snímkům, bývá někdy nazýván i „milostným příběhem trojice lidí" jindy jako „road movie".

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Job boxera neni sranda. Pokud neverite, zeptejte se Rockyho. Ten ma v boxerskem kseftu urcitou zkusenost. A kdyby jste ho nahodou nemohli zastihnou doma - inu celebrity se nebavi s kazdym - hodte tedy o tom rec s Caesarem a Vincem.
Caesar a Vinc (Antonio Banderas a Woody Harrelson) jsou zkrachovali boxeri a pratele, kteri se diky indispozici boxerskych hvezd, kteri maji boxovat pred plnou arenou v Las Vegas, maji sanci vymanit ze svych trudnych udelu looseru. Nasedaji tedy do auta, spolecne s Cesarovou soucasnou a Vincovo byvalou pritelkyni Grace a nabiraji kurs mesta snu, kde se ma pri tvrdem zapase, ve kterem se bude opravdu boxovat az na kost, rozhodnout. Road movie po vyprahlych cestach, na kterych stopuji neukojene stoparky a potkava se buh, se vzapeti meni v boxerske drama ve kterem se pro vidinu uspechu nakonec pritel snazi dobit do bezvedomi pritele. Nejednoznacny film, ktery nakonec presvedci, ze vsechna slava je jen poustni trava.

Autor/Zdroj: /DVD


Dva dávno odpískaní boxeři dostali životní šanci: práci v Las Vegas, městě peněz a pokušení. Show, ve které se mají v ringu postavit proti sobě, slibuje velmi tučný honorář, ale celá věc má jeden háček: musí tam být TEĎ hned a na letadlo nejsou peníze. Naštěstí je tu jejich "společná přítelkyně" Grace (LOLITA DAVIDOVICH - Objekt krásy, Z džungle do džungle), a její automobil, kterým všichni tři vyráží na zběsilou jízdu pouští do Vegas. Jak se čas krátí, začíná to mezi Vincem (WOODY HARRELSON - Takoví normální zabijáci,Lid versus Larry Flint) a Cesarem (ANTONIO BANDERAS - Evita, Vikingové) jiskřit. Soupeření o Grace jim na klidu nepřidává a taky půvabná stopařka Lia (LUCY LIU - Ally Mc Beal, Charlieho andílci) dokáže pěkně rozbouřit krev. Narůstající konflikt se tak stává nejlepším dopingem pro závěrečné střetnutí - deset nelítostných kol potu, krve a slávy.


WOODY HARRELSON A ANTONIO BANDERAS V BOXERSKÝCH TRENÝRKÁCH?
!UAU!

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Popis / Obsah / Info k filmu Boxeři
Zapálený sportovec Ron Shelton se po baseballu (Bull Durham, Cobb) basketbalu (Bílí muži neumějí skákat, Lanař) a golfu (Zelený svět) s chutí pustil do boxu. Jeho příběh má jako obvykle podobu komedie a jako obvykle v něm Shelton nešetří pohledy do sportovního zákulisí, láskyplně dlouhými scénami z hřiště (tzn. tentokrát z ringu) ani psychologickým nimráním v myslích hlavních hrdinů.
Kamarádi Cesar Dominguez a Vince Boudreau už mají svá nejlepší boxerská léta dávno za sebou. Kdysi byli ve střední váze přinejmenším nadějní, ale oba poznali trpkost pádu. Dnes po nich ani pes neštěkne-dokud se v Las Vegas nezačne schylovat k dychtivě očekávanému mači (Mike Tyson vs. bezvýznamná obět) a boxeři, kteří měli
obstarat předzápas, se nepřizabijí. Je třeba rychle sehnat náhradníky a zkušený manažerský žralok Joe Domino ví, komu zavolat. Cesar a Vince spolu nikdy nebojovali, a přestože už nikoho nezajímají, Domino se rozhodne dát jim šanci vytřískat (doslova) ze situace pár dolarů. Jede se do Vegas! Jen je třeba ještě přemluvit Vinceovu bývalou a Cesarovu současnou přítelkyni Grace, aby jim půjčila auto, a poté, co se dívka rozhodne jet s nimi, nepobít se o její přízeň už cestou...
Shelton má svůj sport opravdu rád, to se mu upřít nedá. Ale coby filmař by měl být opatrnější a přemýšlivější. Boxeři jsou při sto čtyřiadvaceti minutách stopáže přinejmenším o dvacet minut delší, než by bylo zdrávo. První dvě třetiny filmu mají podobu road movie, ve které trojice (dočasně čtveřice) postav jede z Los Angeles do Las Vegas a cestou tlachají o boxu, vzpomínají na mladší léta, řeší vzájemné vztahy a trousí více či méně vydařené hlášky a hluboká životní moudra („Když postavíš tisíc mostů a vyhulíš jedno péro, tak nejseš stavitel mostů, ale hulibrk..."). Je to příliš dlouhé, nepříliš nápadité, pro mnoho diváků určitě nadmíru vulgární a funguje to jen díky tomu, že hlavní hrdiny hrají sympaťáci Antonio Banderas a Woody Harrelson.
Vrcholem filmuje pak dlouhý zápas, ve kterém do sebe boxeři dobrých dvacet minut ze všech sil buší, krev z nich stříká proudem a my stejně jako Grace nevíme, komu fandit...
A jsme u toho největšího kamene úrazu. Alespoň tedy pro mne. Komu fandit? Pokud třeba patříte k lidem, kteří nesnášejí Woodyho Harrelsona (kterých je podstatně víc než těch, kteří nemají rádi Banderase), máte jasno. Jinak máte problém. Přinejmenším tedy, pokud je váš pohled na sport podobný jako můj-není mi příjemné sledovat dlouhý a drsný mač, jehož aktéři jsou mi oba sympatičtí a přitom se tu vzájemně mlátí do bezvědomí. Ale dobrá, řekněme, že se dokážete oprostit od podobných problémů a jednoduše si užít pohled na sportovní klání (které je velmi slušně natočené i zahrané, resp. předstírané) a nezáleží vám na tom, kdo vyhraje (odhadnout výsledek je mimochodem VELMI snadné). Pořád tu zůstává problém velmi dlouhého prvního dějství a k němu se přidává mdlý závěr a fakt, že je příliš mnoho času věnováno veskrze nepříjemným a zbytečným postavám jako Joe Domino či zazobanec Hank Goody.
Při střízlivém pohledu ze zadních řad hlediště je zřetelně vidět, že měl Shelton před svým posledním zápasem pečlivěji trénovat a nevrhnout se do ringu tak bezhlavě. Nakonec sice s přimhouřenýma očima o fous zvítězil na body, ale nebýt dobrého hereckého týmu za zády, určitě by dostal pořádně do nosu.
Ondřej Vosmík Cunema 2000/10/94

Autor/Zdroj: Vosmik Ondřej/Cinema


Ve sportovním road movie scenáristy a režiséra Rona Sheltona Boxeři dostali prostor ke komediálním kreacím Woody Harrelson a Antonio Banderas. Oba představují bývalé nadějné šampiony ve střední váze Vince a Cesara, kterým se však kariéra nevyvedla a kteří se živí v řadové losangelské tělocvičně. Naději jim přinese možnost boxovat proti sobě v předzápase slavného Mikea Tysona v Las Vegas. Oba nejlepší kamarádi vyrazí autem na cestu, aniž tuší, že promotéři už pracují na tom, aby je podvedli. Boxery doprovází Vinceova bývalá a Cesarova současná milenka Grace, která má v Las Vegas , také velké plány. Přátelé se tak stávají soky jak v boxu, tak v mileneckém soupeření. Sheltonův snímek se odehrává převážně „na cestě ", vrcholí podle očekáváni tvrdým boxerským střetnutím a těží zejména z pnutí mezi trojicí hlavních protagonistů. Tvůrcům se však nepodařilo dodat vyprávění žádoucí dynamičnost: nesoustředěně rozmělňují hlavní téma pominutelnými epizodami (čínská spolucestující Lia, zjevování Ježíše), v boxerské sekvenci zase parodují klišé sportovních snímků s velmi nejasnou nadsázkou. Film, kalkulující s popularitou hlavních představitelů a se samospasitelností žánrových postupů sportovních filmů a road movie tak spadá jen do slabého průměru.
Zdeno Kubina Filmový přehled 2000/10/11

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10