Duben
ohodnotit

Anthropoid

Další název:
Operácia Anthropoid
Rok:
2016
Délka:
120 minut
Premiéra v ČR:
28.9.2016
Popis / Obsah / Info k filmu Anthropoid
Reinhard Heydrich, třetí nejmocnější muž nacistické říše a hlavní architekt konečného řešení židovské otázky, zemřel 4. června 1942 v Praze na následky atentátu, který provedli českoslovenští parašutisté vyslaní zpět do vlasti exilovou vládou z Londýna. Filmovou adaptaci akce zvané Operace Anthropoid nosil režisér, scenárista a kameraman Sean Ellis v hlavě patnáct let, během kterých prostudoval nespočet dostupných materiálů. Do filmu chtěl dostat především pohled vojáků Gabčíka a Kubiše, jejich pocity tváří v tvář činu s jistými fatálními následky. Jedna z klíčových událostí 2. světové války se dá zfilmovat jako pečlivá dobovka, vzrušující a zároveň tísnivé drama, precizní rekonstrukce atentátu nebo intenzivní studie lidského chování v mezních situacích. Sean Ellis je jedním z mála tvůrců, kteří jsou schopni to vše zkombinovat a vtisknout snímku ryze autorský rukopis. Světová premiéra netrpělivě očekávaného titulu zahájí 51. MFF KV.

Karel Och
MFF Karlovy Vary 2016


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Anthropoid
POZOR SPOILER

V temném lese jsou dva parašutisté z jednoho výsadku. Jsou to Josef Gabčík a Jan Kubiš. Ten druhý je raněn na noze. Pak je najde jakýsi muž a slibuje pomoc. Zavede je do chaty, kde je však odhalen jako zrádce a zabit. Druhý muž prchá. Parašutisté berou auto a míří ku Praze. Setkají se s českou odbojovou skupinou Jindra, které odhalí svůj záměr. Totiž spáchat atentát na Heydricha. Způsobí tím zděšení. Strýček Hajský je ubytuje v rodině Moravců, jejichž syn Oto hraje violoncello. Parašutisté konečně obdrží zbraně a plánování atentátu pokračuje. Pořizují se fotky, hledá se optimální místo i čas. Pak dešifrují zprávu z Londýna, která jim velí pokračovat, ačkoli jiná zpráva hovoří proti. Když pak Hajský sdělí Hitlerův plán, poslat Heydricha do Paříže, je o termínu rozhodnuto. Akce se zpočátku nedaří, zabrání tomu zaseknutá zbraň /63/, ale výbušnina účinkuje. Dochází k přestřelce a muži prchají. Jsou odvedeni do kostela, kde se již ukrývají jejich kamarádi. Zato jiný, uvěřiv německému letáku, je jde udat. Naštěstí neví vše, ale o rodině Moravcových ví. Gestapo tam vpadne jako zvěř. Matka se otráví a otec se synem jsou odvlečeni. Oto nevydrží výslech a udá místo úkrytu atentátníků. Kostel je obklíčen, ale nacisté to rozhodně nebudou mít jednoduché.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Anthropoid
Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie.
Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Jozefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce.

Falcon


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Smrtihlav (2017)

 Smrtihlav (2017)
Smrtihlav n
HHhH
Žánr: historický / životopisný / válečný
Země: Francie / Velká Británie / Belgie / Spojené státy americké
Režie: Cédric Jimenez

(remake)

Kulka pro Heydricha (1941) (2013) [TV epizoda]

 Kulka pro Heydricha (1941) (2013) [TV epizoda]
Kulka pro Heydricha (1941) n
 
Žánr: historický
Země: Česká republika
Režie: Robert Sedláček

(pokračování)

Lidice (2011)

 Lidice (2011)
Lidice n
 
Žánr: drama / válečný / historický
Země: Česká republika / Slovenská republika
Režie: Petr Nikolaev

(spin-off)

Operace Silver A (2007) [TV film]

 Operace Silver A (2007) [TV film]
Operace Silver A n
 
Žánr: drama
Země: Česká republika
Režie: Jiří Strach

(neoficiální pokračování)

Atentát (1964)

 Atentát (1964)
Atentát n
 
Žánr: válečný
Země: Československo
Režie: Jiří Sequens

(remake)

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:10

64 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

ČT2 - Vládci třetí říše

12:40 - 13:35

54 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:45

69 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

9 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10