Duben
ohodnotit

60 sekund

Gone In 60 Seconds

Další název:
60 sekúnd (SK); Nur noch 60 Sekunden
Žánr:
Rok:
2000
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
10.8.2000
„Vůně vysokooktanového benzínu.“
Popis / Obsah / Info k filmu 60 sekund
Randall "Memphis" Raines žije poklidným životem kdesi na předměstí a učí děti jezdit na motokárách. Ovšem pouze do té doby, než se dozví, že se jeho mladší bratr zapletl do krádeží aut a jednu tak parádně zpackal, že mu hrozí smrt slisováním v autě. Byl přesvědčen, že s kriminální kariérou definitivně skončil, ale nastal čas, kdy se musí na chvíli vrátit ke své bývalé profesi. Dostal totiž zakázku, kterou nemůže odmítnout. Buď ukradne padesátku drahých a náležitě zabezpečených automobilů, nebo jeho bratr zemře. Aut na seznamu je hodně a času pekelně málo. Proto Memphis svolá svůj starý tým, aby rozehráli koncert, po kterém bude policii ještě dlouho zvonit v uších!

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu 60 sekund
Randall „Memphis“ Raines (Nicolas Cage) býval nejlepším zlodějem aut ve státech. Teď už sice nějaký čas seká dobrotu, ale pod slupkou sympatického slušňáka stále číhá dravec připravený kdykoli zaútočit. To se skvěle hodí ve chvíli, kdy se Randallův mladší bratr ošklivě zaplete s krutým gangsterem a svou neopatrností ho připraví o desítky kradených luxusních aut připravených k prodeji. Pokud nemá bráška zemřít, musí se Randall vrátit k řemeslu a během tří dnů šlohnout pro gangstera padesátku drahých a náležitě zabezpečených automobilů. Se starou partou kamarádů v čele se Sarou (Angelina Jolie) by to Randall určitě dokázal, kdyby se mu ovšem na paty nelepili vlezlí poldové. Je na čase se připoutat a šlápnout na plyn...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu 60 sekund
Český dabing (STEREO) a české titulky! Nicolas Cage (Leaving Las Vegas, Skála, Počítání mrtvých) a sexy Angelina Jolie (Narušení, Sběratel kostí) spolu parádně rozjíždějí adrenalinem nabitý nový akční hit! Legenda mezi zloději aut Randall "Memphis" Raines (Nicolas Cage) si myslel, že s kriminální kariérou navždy skončil. Pak ale dostane zakázku, kterou nemůže odmítnout: buI vezme šílený kšeft, nebo si jeho bratra (Giovanni Ribisi - Zachraňte vojína Ryana, Parchanti nebo poldové? ) najde místní šéf podsvětí a stáhne z něj kůži! Aut na seznamu je hodně a času pekelně málo. Proto Memphis svolá svůj starý tým, včetně Roberta Duvalla (Fenomén) a Willa Pattona (Armageddon), aby rozehráli koncert, po kterém bude policii ještě dlouho zvonit v uších! Tuto akční jízdu žene kupředu nejen pekelné tempo automobilů, ale také strhující soundtrack s posledním hitem skupiny Cult "Painted On My Heart".
DVD express


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu 60 sekund
S.E.
Nezkrácená, nová vylepšená režisérská verze.
Superhvězda Nicolas Cage (Leaving Las Vegas, Skála, Počítání mrtvých) a sexy Angelina Jolie (Narušení, Sběratel kostí) spolu parádně rozjíždějí adrenalinem nabitý nový akční hit! Legenda mezi zloději aut Randall 'Memphis' Raines (Nicolas Cage) si myslel, že s kriminální kariérou navždy skončil. Pak ale dostane zakázku, kterou nemůže odmítnout: buď vezme šílený kšeft, nebo si jeho bratra (Giovanni Ribisi - Zachraňte vojína Ryana, Parchanti nebo poldové? ) najde místní šéf podsvětí a stáhne z něj kůži! Aut na seznamu je hodně a času pekelně málo. Proto Memphis svolá svůj starý tým, včetně Roberta Duvalla (Fenomén) a Willa Pattona (Armageddon), aby rozehráli koncert, po kterém bude policii ještě dlouho zvonit v uších! Tuto akční jízdu žene kupředu nejen pekelné tempo automobilů, ale také strhující soundtrack s posledním hitem skupiny Cult 'Painted On My Heart'.
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu 60 sekund
Příběh: Randall je legendární zloděj aut, který si nyní užívá zaslouženou penzi a učí malé děti jezdit na motokárách. Problém je v tom, že Randallův mladší bratr Kip se chtěl vydat v jeho stopách a nějak se mu to nepovedlo. Jenomže Kipův šéf se s tím nehodlá smířit a Randall teď musí do tří dnů ukrást padesát luxusních vozů, jinak Kip skončí v rakvi. Na takovou akci je ale potřeba pořádný tým a Randall proto osloví staré přátele, včetně svojí bývalé milenky Sary. Práci mu kromě podezíravého detektiva Castlebecka komplikuje také fakt, že přesně na ta samá auta má zálusk ještě jeden konkurenční gang.

Po netradičně inovativní Skále a explozivně zábavném Con Airu je automobilová taškařice 60 sekund třetím filmem producenta Jerryho Bruckheimera s Nicolasem Cagem v hlavní roli..

Zatímco Skála stála na kvalitním scénáři a skvělých hereckých výkonech, Con Air měl Steva Buscemiho a růžového králíčka, tak 60 sekund se může pochlubit spoustou luxusních aut... a to je asi tak všechno. Hlavními hrdiny 60 sekund skutečně nejsou herci, ale přepychová auta a z toho také logicky plyne, že drtivá většina postav je pouze lehce načrtnutá a chybí jim jakékoliv pozadí (i když od akčního filmu pronikavé charakterové studie jistě nikdo nečeká).
S podobnými rolemi se toho moc dělat nedá, takže herci pouze monotónně recitují svoje repliky a tváří se přitom patřičně drsně, kysele nebo ironicky. Čestnými výjimkami jsou Delroy Lindo (Výkupné) jako detektiv Castlebeck, který svoje hlášky cedí mezi zuby dostatečně přesvědčivě, a Vinnie Jones (Sbal prachy a vypadni), protože za celý film řekne jednu jedinou větu. Obzvlášť otravný je naproti tomu Giovanni Ribisi jako Randallův mladší bratr Kip, který se s partou svých postpubescentních kamarádů snaží vetřít do světa opravdového zločinu a leze starým kriminálníkům krkem stejně jako divákovi v kině. Angelina Jolie je pak ve filmu evidentně jenom na ozdobu a na plátně si jí užijete asi tak deset minut.
A co automobilové honičky? Ve filmu o zlodějích aut přece musí být nějaké to destrukční derby! Máte samozřejmě pravdu, ale není jich tu tolik, kolik byste asi čekali. Kvalitní automobilové honičky jsou navíc dnes ohrožený druh na pokraji vyhynutí. O jejich resuscitaci se vloni pokusil zkušený veterán John Frankenheimer v Roninovi, a i když k jeho precizní řemeslné práci má režisér filmu Dominic Sena (Kalifornie s Bradem Pittem) přece jenom daleko, je závěrečná honička zřejmě nejzábavnější a nejpovedenější částí celých 60 sekund. Nepřináší sice k tématu prakticky nic nového, ale je natočená docela zručně a svižně. Cageovy kaskadérské kousky jsou navíc skutečně roztomilé a nemusel by se za ně stydět ani James Bond za volantem Batmobilu.
Kromě nevýrazných postav a místy lehce chaotického děje je poslední vadou na kráse přehnaná dvouhodinová délka filmu. Přitom by stačilo vyhodit zbytečnou vedlejší zápletku s druhým gangem a mohlo se ušetřit dobrých patnáct minut. Přesto všechno je ale 60 sekund pořád ještě docela slušná akční zábava, která si to po mírně klikaté cestičce vcelku úspěšně šine k obligátnímu závěrečnému souboji. Během něj Randall, Castlebeck a hlavní padouch pobíhají po šrotovišti aut, pálí po sobě ze zbraní s bezednými zásobníky střeliva a visí za konečky prstů nad kotli s rozžhaveným železem, aby posléze (přirozeně už bez hlavního padoucha) doklopýtali k tradičně dýchavičnému happy-endu.
FiImyJerryho Bruckheimera jsou už zkrátka takové. Vezme se hromada peněz, jedna nebo dvě herecké hvězdy přilákané vidinou tučného šeku a navrch se přihodí spousta explozí. Výsledkem je v lepším případě perfektní zábava a v tom horším... něco jako 60 sekund. Tentokrát jde navíc o remake dávno zapomenutého filmu ze sedmdesátých let, což je jenom další potvrzení faktu, že najít dnes v Hollywoodu originální nápad je ještě těžší než objevit ve filmech Jerryho Bruckheimera propracovanou postavu. Ne snad že by to vůbec nešlo, ale pořádně se při tom zapotíte...

VERDIKT
Pro předplatitele Světa motorů nadprůměrný zážitek, pro ostatní normální akční oddechovka, která vás sice pobaví, ale za šedesát sekund si na ni nejspíš ani nevzpomenete.
Jan Rudovský TotalFilm 2000/6/72

Autor/Zdroj: Rudovský Jan/Total Film


Popis / Obsah / Info k filmu 60 sekund
Druhý snímek oceňovaného režiséra reklam a videoklipů Dominica Seny s českým názvem 60 sekund vznikl podle stejnojmenného kultovního snímku H.B. Tobyho Halického z roku 1974, proslulého čtyřicetiminutovou automobilovou honičkou. O čtvrt století později noví tvůrci rozvedli děj a soustředili se na větší množství postav. Zůstal základní motiv krádeže padesáti exkluzivních vozů během jedné noci. Tento husarský kousek musí provést bývalý legendární zloděj aut Memphis Raines, aby zachránil život mladšího bratra Kipa, který vlastní vinou zkazil dohodnutý kšeft s nebezpečným zločincem Calitrim. Memphis, který už šest let seká dobrotu, dá dohromady svůj starý tým a proti své vůli přibere i Kipovy parťáky, kteří ovládají nejmodernější techniku krádeží. Navzdory obtěžování ze strany konkurenčního gangu a především navzdory sledováni policií, vedené zkušeným detektivem Castlebeckem, zloději nadlidský úkol téměř splní. Nakonec se však Memphis v boji o život musí postavit proti Calitrimu. Navzájem si přitom pomohou s Castlebeckem, takže všechno skončí smírně. - Tvůrci zachycují děj v průběhu několika dnů a soustřeďují se zejména na osudovou noc, během níž se všech padesát vozů musí ocitnout v lodním kontejneru losangeleského přístavu. Průvodní titulky odpočítávají hodiny a posléze i minuty do ukončení akce. Český název je odvozen od maximálního času, který zkušení zloději potřebují, aby otevřeli a nastartovali jakékoliv auto. Poněkud amorální heroizaci jistě odsouzeníhodné činnosti protagonistů snad ospravedlňuje žánr akčního thrilleru i skutečnost, že polepšený zloděj Memphis kradl auta vždy kvůli lásce k nim a ne pouze pro peníze. Ani autoři se netají vřelým vztahem k dokonalým vozům, o čemž svědčí nejen obsazení Nicolase Cage, nadšeného automobilisty a sběratele aut, ale i pečlivě vybraný seznam vozů, v němž je vedle exkluzivních moderních značek místo i pro sběratelské lahůdky. - Tvůrce původního snímku H.B. Toby Halicki zahynul v roce 1989 při natáčení druhého díla. Jeho tehdejší žena je jedinou z výkonných producentek Senova filmu, jenž vznikl v produkci specialisty na akční filmy Jerryho Bruckheimera.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2000/7/27,

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Kdybyste někdy zahlédli Nicka Cage, jak se mlsně ochomýtá okolo vašeho obstarožního Velorexu, přikurtujte se rychle řetězem k volantu, přisajte se všemi tělními otvory k jeho koženkové skořepině - ale stejně vám to bude houby platné, protože když bude chtít, šlohne vám ho pod rukama. Jako Randall „Memphis" Raines je totiž v losangeleském distriktu nejvyhlášenějším zlodějem aut, což vzhledem k notoricky vysoké konkurenci v téhle populární branži hovoří samo za sebe. S obratností špičkového chirurga paralyzuje sofistikované bezpečnostní systémy, s elegancí Davida Copperfielda vstupuje do zamčených limuzín, s lehkostí virtuosa, jenž zná dokonale svůj nástroj, startuje zablokované motory a s bezelstným výrazem Čuka a Geka pak přesouvá kradená auta k novým majitelům. Nějak se prostě živit musel - a tohle dělal s láskou, dobře a rád! A pak mu máma řekla „Stop!" a poslala ho učit prcky závodit na motokárách, což byla pro recidivistu jeho kalibru sice oblbující nádeničina, ale i jistá naděje, že se dožije důchodu na svobodě. Jenomže když se jeho přičinlivý brácha Kip pustil do kšeftu, na který neměl, musel Randall se svojí starou partou znovu vstoupit do hry, která má smrtelně jednoduchá pravidla: je třeba štípnout padesát luxusních bouráků za jednu noc, nebo zemřít! Takhle jednoduše to vidí padouch Calitri, který má v těchto končinách rozhodující slovo i moc. A Randall dobře ví, že kdo tomuhle gangsterovi slovo nedodrží, ten už víckrát necekne!
Na plný plyn pozpátku do jednosměrky
Zhruba čtvrt století poté, co H. B. „Toby" Halicki spáchal kultovní automobilové „béčko" Gone in 60 Seconds, se zkušený hollywoodský produkční matador Jerry Bruckheimer (Flashdance, Policajt v Beverly Hills, Top Gun, Armageddon) rozhodl pro stejnojmenný remake. Evidentně tu vsadil na genetické dispozice filmového diváka, který se vždycky nechá rád unést Nebezpečnou rychlostí a ochotně si zazávodí s Bullittem na pouličních boulích v San Francisku či s Francouzskou spojkou mezi pilíři brooklynské nadzemky. Od doby Keystonských policajtů nepřestala být automobilová honička žádaným akčním artiklem, který sice není nejlevnější, ale jenž divák vždycky ochotně a rád zaplatí.
60 sekund je klasický snímek s hodnými a zlými padouchy a policajty, kteří jsou tu spíše do počtu, jako relevantní živočišný druh tohoto žánru (do všeho se sice pletou, všechno tuší, ale nic nevyřeší a nakonec jsou rádi, když jim někdo na poslední chvíli zachrání život). Krádež auťáků je tu primárně chápána nikoli jako zločin, ale jako akt loajality a pomoci ohroženému Kidovi, jehož frajeři, spolu s Randallovým starým gangem, jsou něco mezi Timurovou partou a Rychlými šípy, které musejí pro dobrou věc odvést sem tam i nějakou tu špinavou práci. Prostě máte tu komu držet palce, koho nenávidět a hlavně na co se dívat. Ovšem pouze v případě, kdy z téhle slibné konstrukce dokážete vytěžit dramatický scénář s vygradovanými pointami, replikami k popukání a spektakulární choreografií automobilového rodea, při kterém dopravní strážníci dostávají kopřivku a milovníci Cronenbergova nekrofilního filmu Crash nekontrolovatelné orgasmy. Tak na tohle tady bylo celkem slušně zaděláno, ale nějak to nevykynulo do žádoucích parametrů. Když totiž v každé z těchto položek něco uberete, jedete najednou (ani nevíte jak) jen na půl plynu. A nezachrání vás ani osvědčený Nicolas Cage (který si jízdu na červenou natrénoval nedávno v sanitce při Počítání mrtvých), ani laxativní fórky s čoklem, který zrovna spolkl něco, co nutně a rychle potřebujete nazpátek, tím méně pak rádoby svižný střih, jenž mixuje záběry, kde se toho zas až tak moc převratného neděje. Ne, že by režisér Dominic Sena (Kalifornia) neodvedl profesionální řemeslo (které si vypiloval při točení reklamních spotů pro Nike, Apple či IBM a klipů se Stingem, Davidem Bowiem či Tinou Turnerovou). Ale při běhu na dlouhometrážní trati jako by místy ztrácel dech, ať už proto, že tuhle trasu tempařsky podcenil, nebo proto, že scenárista Scott Rosenberg investoval to nejlepší, co kdy vymyslel, do Con Airu a při přepisování původní předlohy tady spoléhal spíše na kopírák nežli na invenci. Výsledkem je značný počet jen zhruba nahozených charakterů, které se popelí okolo (téměř plavovlasého) Nicolase Cage, a předvídatelně chronologická kompozice (ve sledu příprava akce - průběh akce), kde vás může nejvíce ohromit fakt, že děj opravdu proběhne tak, jak jste celou dobu předpokládali. 60 sekund je prostě takové bezproblémové pokoukání v benzinovém rauši, které vám nebude komplikovat život samoúčelnými otázkami kdo s kým, proti komu a proč (tyhle elementární vztahy rychle pochopíte a stejně rychle na ně zapomenete). A kdože se to právě chystá vybílit losangeleské ulice? No přece...
Randallova speciální autoškola
Miluje auta, a i když je krade, tak vlastně není zloděj! Jestliže patříte mezi postiženou většinu, které zrovna nedávno také štípli vůz, bude vám předchozí teze připadat poněkud zhovadilá, ale právě v těchto mantinelech je Cageův Randall „Memphis" Raines sošně vyklenut. Bud' ho takhle pochopíte a přijmete, nebo jste vyhodili peníze za lístek z okna. Ostatně Cage si už zajezdil leckde a v lecčems - a já se přiznávám, že v tomto ohledu osobně dávám přednost kreaci Lynchova drsoně, námořníka Ripleyho a jeho divoké road movie v hadím saku, červeném kabrioletu a se Zběsilostí v srdci. S Bruckheimerovou produkcí Cage spolupracoval již při špičkovém dobývání Skály a solidním přepadení Con Airu. Zatímco tehdy všechno šlapalo na doraz a v tempu, tentokrát se častěji, než je v daném žánru zdrávo, více řeční v garážích a méně řádí na ulicích. Je to, jako byste nakopli Lamborghini a pak s tímhle žihadlem jezdili z kopce na neutrál, a tenhle pocit zcela nesetře ani závěrečná hoňka, ve které Cage zdařile předstírá, že s „vypůjčeným" Mustangem to běžně kalí rychlostí 160 mil za hodinu, daří se mu unikat z háku dotěrné helikoptéře i smečce klasicky bezradných a postupně se vzájemně demolujících policejních speciálů. Božský Nicolas tady za volantem rozhodně nepřekročil svůj stín a absolvoval jen další průměrné ryto ve stylu nedávných Hadích očí, které v jeho filmografii stydlivě pomrkávají spíše do počtu.
Mezi těmi, kteří mu pomáhají zachránit kůži bráchy Kipa (Giovanni Ribisi ho odvedl jako nepříliš sympatického štráfka, který při svých zlodějnách postrádá eleganci a šarm staré školy), zřejmě nepřehlédnete: Angelinu Jolieovou, letošní oscarovou vítězku (Narušení), která je blonďatým kontrastem v jinak téměř výlučně pánské společnosti (feministky by mohlo potěšit, že auta krade stejně čile jako chlap), sympaťáka, na kterého je spoleh, Willa Pattona (Armageddon) či oscarového veterána Roberta Duvalla, jenž s rychlými auťáky pracoval již v Bouřlivých dnech. Zparchantělého záporáka Calitriho si se studeným anglickým pohledem a přízvukem vystřihl britský import Christopher Eccleston, který dokazuje, že s flexibilní ostrovní vizáží se dá ustát vévoda z Norfolku (Královna Alžběta) stejně jako gangster a pistolník z losangeleských doků. A někde kolem středové čáry trpělivě čenichá detektiv Castlebeck alias Delroy Lindo (kdysi ve službách FBI jako zvláštní agent Lonnie Hawkins - Výkupné), který všechno ví, ale vždycky přijde pozdě.
Stačí jim šedesát vteřin a máte po auťáku! Tak jeďte tentokrát do kina radši tramvají a vy, kteří jste si ještě svoje přibližovadlo nepojistili, si po absolvování tohoto filmu možná večer raději (pro jistotu) ustelte na zadních sedadlech. Mohla to být nakládačka, při které byste se preventivně dobrovolně přikurtovali i na zadních sedadlech - ale je to spíš nedělní rodinná vyjížďka, pro kterou je šedesát sekund zřejmě málo, ale šedesát minut, to už by mohlo klidně stačit.
Michal Šobr Cinema 2000/8/79

Autor/Zdroj: Šobr Michal/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Gone in 60 Seconds (1974)

 Gone in 60 Seconds (1974)
Gone in 60 Seconds n
 
Žánr: akční / krimi / drama
Země: Spojené státy americké
Režie: H. B. Halicki

(remake)

TV Program

ČT1 - 13. komnata (2006) [TV cyklus]

04:45 - 05:15

23 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Cesty víry (2005) [TV cyklus]

05:00 - 05:25

8 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

23 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Prima - Libovky Pepy Libického (2019) ...

05:05 - 05:55

3 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190548
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376575
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10