Duben
ohodnotit

Zlodějka knih

The Book Thief

Další název:
Zlodejka kníh (SK)
Rok:
2013
Délka:
131 minut
Premiéra v ČR:
16.1.2014
„Odvaha ukrytá mezi řádky.“

Komentáře k filmu Zlodějka knih

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 20
hvezdyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.1.2014
Desítky by se správně měly   přidělovat jen výjimečně   a to u děl silně   hodnocených divákem a   uživatelem. Film Zlodějka   knih se zařadí mezi filmové   zážitky roku. V prvé řadě   co si kladné body zaslouží   je lidskost příběhu. Zlý   jazykové píší o citovém   vydírání. Na počátku   příběhu k divákovi   promlouvá mužský hlas a   brzy poznáte, že k vám   mluví smrťák. Smrťák nám   vypráví příběh o dívce   Liesel, se kterou se poprvé   potkal v roce 1938. Dívku   hraje mladinká Sophie   Nélisse a hodně mi   připopíná vzhledem   mladinkou Drew Barrymore.   Smrťák mladé Liesel sebral   malého bratra. Jsme v   Německu a válka je na   spadnutí.
Příběh   začíná smutně, vypráví o   vážných věcech, krutých   událostech, ale také o   lásce, odvaze, odpovědnosti   i přátelství. Vedle dívky   poznáme i její pěstouny -   zdánlivě přísná a   odtažitá matka a hodný a   sympatický tatínek. V obou   adoptivních rodičích dívka   pozná obrovskou lásku. Je tu   i chlapec Rudy, kluk z ulice,   který se na první pohled do   dívky zamiluje a dělá   všechno pro to, aby mu   věnovala polibek.
Hlavní hrdinka působí   zalřiknutě. Má za sebou   smutnou událost s úmrtím   bratra. Setkává se s   posměchem a pokusem šikany.   Poznává německou přísnost   a smysl pro odpovědnost.   Zakřiknutost je jen   zdánlivá. A to že si   nenechá nic líbit dá najevo   hned na počátku.
Do   příběhu zásahne více   postav, ale i událostí a   zaúřaduje i vypravěč. Na   počátku poznáváme asi   dvanáctiletou holku a ke   konci dospělou ženu.
Za války lidé obvykle   dospívají a stárnou   poněkud rychleji.
Předlohu jsem nečetl,   ale film mne inspiroval k   tomu, že tak musím učinit.   Dle mého soudu toto bude   nejhezčí film roku. A to   máme teprve leden.
monita333
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.2.2015
Po dlouhé době mě konečně   něco opravdu dojalo.Knižní   předlohu jsem bohužel   nečetla,ale až budu moct,tak   si ji přečtu.Moc pěkný a   poutavý příběh.Na   historické filmy se koukám   jen zřídka kdy,ale když se   mi nějaký líbí tak,jako   Zlodějka knih,stoprocentně   stojí za to.Určitě je to   jeden z nejlepších filmů   roku.Rozhodně doporučuji :)
pockerman
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.3.2014
Film nemůžu hodnotit   jinak,než plným   počtem.Knihu jsem bohužel   nečetl,tak nemám možnost   srovnání jako jiní   uživatelé,ale film opravdu   stojí za to vidět.
WESLEYová
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.2.2014
moc hezké
Na tenhe film jsem prostě   musela jít. Naštvalo mě   tedy že jsem v kině seděla   tak daleko a že jsem se   dohadovala kde budeme   sedět.
Film je moc   hezky zpracován a hned od   začátku jsem se do něj   zabrala :D
Těším se   moc na knihu kterou mi mamka   koupila. HNed až dočtu   třetí díl Nástrojích   smrti tak se k ní dostanu. A   musím říct je fakt tlustá   :D To nebudu číst dva týdny   když štu cgvilku za den al   etak měsíc :D
Jinak   hodnotím 10/10 :D
MambaX
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.10.2017
Film o lidskosti
Průvodní slovo má Smrt.   Děj se odehrává v Německu   v době 2. světové války.   Příběh Lízy, adoptované   německou bezdětnou rodinou   (pro její biologickou matku   to byla jediná možnost ji   zachránit před smrtí) je   dojemný, krutý a lidský   zároveň. Z technického   hlediska dokonalý film -   vizuální i zvuková stopa   úžasná a působivá.   Zlodějka knih je však nejen   o technické dokonalosti, ale   především o zachování   lidskosti v zrůdné   válečné mašinérii -   kontrast šíleného   válečného systému a   čirého člověčenství   někdy až dohání k dojetí   - a opravdu to není o   prvoplánovitém ždímání   slz.
Herecké výkony a   nakonec celý snímek jako   takový - to je nádherně   uvěřitelný příběh jedné   třináctileté holky, která   se narodila do doby, která   pro ni ani pro spoustu   blízkých zrovna nebyla   vůbec lehká.
Zlodějka knih není   protiválečnou agitkou - ale   doporučil bych její   shlédnutí všem, kteří si   myslí, že válka může   přinést někdy a někdy   nějaké řešení.
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.11.2017
Příběh, který vypráví sama Smrt...
Knižní předlohu neznám, a   tak jsem si onu   "zlodějku"   představovala jako nějakého   F.L.Věka v dívčí podobě.   Ovšem ZLODĚJKA KNIH je   dalším ze snímků,   odehrávajících se na   pozadí 2. světové války,   jakých nebylo, není a nikdy   nebude dost. Příběh   osiřelé dívenky a její   nové rodiny je tu podaný   vkusně a zajímavě, se   snahou ukázat každodenní   život obyčejných obyvatel   německé III. Říše, jejich   radostí i obav z budoucnosti.   Výborně obsazené jsou obě   hlavní dětské role, jakož   i celková výprava filmu.   Bohužel, děj se nedokáže   nevymanit z určité   schématičnosti, bojuje s   celou řádkou klišé a   zvlášť ve svém závěru   zbytečně tlačí na pilu   divákových emocí víc, než   je zapotřebí. Ale i tak jde   o pozoruhodný a velmi   kvalitní snímek, který se   po zhlédnutí nedá jen tak   vypustit z hlavy.
hledaseniki
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.4.2014
The Book Thief
Jako někdo kdo knihu četl a   po jejím dočtení byl tak   paf a ihned jí přidal mezi   své nejoblíbenější knihy   jsem si film nemohla nechat   ujít, i když jsem mu   příliš nevěřila. Film se   víceméně drží své   knižní předlohy a chápu,   že skoro 500 stránek nacpat   do 2 hodinového filmu není   vůbec jednoduché, ale   povedlo se až na několik   nedostatků, které mě nutí   film přehodnotit. Hlavní   dětské hvězdy - Liesel a   Rudy byli skvěle vybráni   stejně jako Jeffrey Rush,   který se do role Hanse   vyloženě hodil, k herectví   bych neměla absolutně   námitek, protože mladičká   Sophie Nélisse podala   vynikající výkon o tom se z   nikým přít nebudu.
To, že se příběh   odehrává v Německu a mluví   se tam anglicky nepovažuji   zrovna za tragédii. Mám   několik námitek a jedna mě   vyloženě naštvala a ta   druhá, to bylo spíš   zklamání. Začnu tím   zklamáním, vypravěč, jak   mnozí víte je Smrt a   protože v knize promlouvá   poměrně často musím   říct, že zde nedostala tak   úplně tolik prostoru, což   je jak už jsem zmínila,   zklamání stejně jako to,   že Táta rád hrál na   akordeon, ale také rád   vyprávěl příběhy, jak o   tom jak mu Maxův otec   zachránil život, tak   příběh ze zasednutím   sedadla, někdo může říct,   že se jedná o maličkosti,   ale přesně tyhle maličkosti   knihu tvoří a dělají z ní   to nejlepší dílo. Teď k   té druhé věci Rudyho smrt   byla vyloženě hnaná na   emoce diváků a aby jim   ukápla nějaká ta slzička.   Rudyho slova nezněla takhle,   Rudyho poslední slova nebyla   žádná a mě osobně to   rozbrečelo spíš v   tištěné podobě a protože   jsem si Rudyho oblíbila, tak   tohle je pro mě   neodpustitelné. Přesto   nebýt těchto tří   nedostatků, tak si film vedl   dokonale.

„A   jako většina trápení to   napohled začalo šťastně.   ... “
jirry
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.2.2014
Film je jen slabým odrazem   fantastické knihy. Klasické   klišé. Ale měl jsem pocit,   že bez znalostí souvislostí   z knihy, se divák mnoho   nedozví, film jen nejasně   naznačuje. Spousta věcí se   mi zdála nedořečená.
Herecké výkonu jsou   perfektní. Zlodějka knih   určitě stojí za   shlédnutí. Ale film je   skutečně jen slabým odrazem   fantastické knihy ;-)
MildaX
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.8.2018
Film předcházela samá   chvála a je třeba přiznat,   že oprávněná. Velmi   povedená filmová adaptace   mě nezklamala. Výborná   kamera a podmanivá hudba.
Wiikii
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.10.2018
Film končí a já mám   přihlouplej úsměv na   tváři. .. Tak to má u   těchto filmů být. ....   HODNOCENÍ: 85%
Sharig
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.10.2014
Nemohu srovnávat s knihou,   protože jsem ji ještě   nečetla. Každopádně film   se mi líbil, i když mi   některé scény přišly moc   vyumělkované a přehnané.   Co se týká hereckých   výkonů, tak opravdu klobouk   dolů. Jak už tu bylo   řečeno, film nepřinesl nic   nového, ale určitě stojí   za shlédnutí. Určitě   plánuji přečíst si knihu.
efCZa
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.6.2014
sama se cítím trochu   provinile za hodnocení - jen   7* - bohužel však nemůžu   dát víc. ač se mi poměrně   líbí obsazení a   "vypravěč",   nemůžu se zbavit dojmu, že   mi film nic nedal.. ale vůbec   nic. všechno tady už bylo,   tento příběh prostě už   odvyprávěn byl...
můžu doporučit snad jen   těm, co neviděli Musíme si   pomáhat a podobné   filmy...pro nás ostatní bych   řekla, že to byla ztráta   času
lucymat
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.10.2016
Tak dobře to vypadalo, ale   Percival si prostě   závěrečných pár minut   nemohl pomoci a natahoval a   barvil na růžovo, jak jen   mohl. Škoda, protože jinak   je The Book Thief silný   snímek mající své kouzlo   dětské prostoty.
karlosphonic
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.4.2014
Nemůžu si pomoci,ale film   mě hrozně připomínal náš   seriál Vlak dětství a   naděje.Takže kdo chce   repete,tomu snímek   doporučuji.
Pro mě   docela zajímavé   zjištění,že v Zlodějce   knih nejnapínavější   chvilky bylo obyčejné   bouchání na domovní   dveře.Bouchá zlo,nebo   ještě větší zlo?Ve válce   si nemůžete být ničím   jistí,ikdyž žijete   normálním životem.
Ostrovan
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.8.2015
To je ten průšvih, když   nejdřív čtete knížku a   pak se svou fantazií jdete na   film. Zklamání Vás téměř   nikdy nemine a ani tentokrát   tomu nebylo jinak. Oproti   knize mi chybělo mnoho   důležitého obsahu, ale   hlavně důkladnější   vykreslení postav. Jakoby ve   filmu zůstaly   jednorozměrné.
paskaa
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 15.3.2015
Vojna, nacisti pri moci,   Židia v pivnici, to všetko   detskými očami už tu bolo   veľakrát a príliš nového   sa v tom vymyslieť nedá. O   novoty ale v týchto ani   iných historických snímkach   nestojím, zaujíma ma   zachytenie dobovej atmosféry   a herecké výkony. Herci to   neflákali, dobové reálie a   temná atmosféra sú tiež   dotiahnuté k dokonalosti   (pár sekúnd Kristalnachtu   nemá chybu), ovšem všetko   zhadzuje o stupeň dole jazyk.   Vo filme odohrávajúcom sa v   Nemecku sa má hovoriť po   nemecky, nie britskou   angličtinou s občasným ja,   nein či dumpkopf. V scénach   kedy znie čistá nemčina,   ako sú trebárs prejav pred   pálením kníh alebo   hitlerjugendský spevokol, to   hneď dostáva ten správny   šmrnc. Priznávam dokonca,   že som si pár minút pri   začiatku myslel, že   ústrednú malú Árijku   odviezli na britské   ostrovy...
Škoda,   inak to mohlo byť hádam aj   za desať.
PORTER
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 14.10.2018
Dojemný a na konci hodně   smutný příběh,až ten   konec to pro mě trochu   zachránil jinak jsem se   docela nudil,mám radši   napínavější a akčnější   příběhy a tady se nic moc   nedělo,s hereckými výkony   spokojenost.
T2
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 10.10.2018
║Rozpočet   $19miliónov║Tržby USA   $21,488,481║Tržby   Celosvetovo $76,586,316 ▐   Tržby za predaj Blu-ray v USA   $2,185,490║ Tržby za predaj   DVD v USA $12,212,610║ v   prvom rade skvelo zahrané,   má to nádych danej doby,   nejaké to napätie, či   zaujímavé scénky, len na   škodu je že nosná téma sa   nikam zvlášť neposunie,   nedá to v konečnom výsledku   nič ne vrch a tým pádom to   len vyznie ako troška   drahšia TV produkcia, lebo   mali sme tu už niekoľko   silných filmov z daného   obdobia a omnoho viac strhli   ako Chlapec v pruhovanom   pyžame prípadne Predčítač   /60%/
POMOthy
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 10.10.2018
Všetko, čo ste si chceli po   dvestošesťdesiaty krát   zopakovať o nacistoch a ich   štvancoch, v priehľadnom a   sentimentálnom prevedení s   ďalšou ultrakrehkou hudbou   Johna Williamsa. Detská   nevinnosť, srdečný   ukrývaný Žid,   veľkosrdečný apa a   starostlivá mama. Všetci sa   majú nesmierne radi, nosia   rodinné hodnoty a na dvere im   klope gestapo... Pekne   nakrútená slzopudná   mainstreamovka. Geoffrey Rush   a Emily Watson sú hodní   vyššieho filmového umenia.
mat.ilda
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 11.2.2014
Až pohádkový vizuál,   uhlazený, jen se zlověstnou   předtuchou, jakoby opsanou od   bratří Grimmů, v podstatě   až na Franze Germana bez   záporných postav, které   částečně nahrazoval   přízrak války ve své   nevyzpytatelnosti a s ním   spojené všudypřítomné   pnutí... K nezvyklému   vypravěči, kterým je   spojlerující Smrťák se   smyslem pro humor, ostatním   sympatickým postavám a   okamžiku povznesení   náletovým Modrým Dunajem   musím rozhodně připočítat   prospěšnost neustálé   připomínky lidskosti v   nelidském období lidstva, i   když jí přes všechny ty   "ukradené -   neukradené" knihy   chyběla filozofická hloubka   a přebývala pachuť   umělých dochucovadel...

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih25691minih25691Šest dní, sedm nocí (1998) 
Six Days, Seven Nights n
minih19233minih19233Smrtící spona (1984) 
Murderock - uccide a passo di danza n
minih2330minih2330100 dní v Palermu (1984) 
Cento giorni a Palermo n
minih50288minih50288Agent Palmer : Případ Ipcress (1965) 
The Ipcress File n
minih19068minih19068Slunce, seno, erotika (1991) 
Slunce, seno, erotika n
minih9692minih9692Jízda do Ox-Bow (1943) 
The Ox-Bow Incident n
minih32646minih32646xXx (2002) 
xXx n
minih2320minih2320...nebo být zabit (1985) 
...nebo být zabit n
minih39740minih39740Zvěd (1983) 
Der Scout n
minih8693minih8693Hráči z Indiany (1986) 
Hoosiers n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Všechnopárty (2006) [TV pořad]

21:05 - 21:59

16 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

ČT2 - Dobrodruh (1983)

20:00 - 21:50

81 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

NOVA - 2012 (2009)

20:20 - 23:35

61 minut již uběhlo
134 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

20:15 - 22:00

66 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763990
Plakátů: 376625
Obsahů a biografií: 178296

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10