Duben
ohodnotit

Strom života

The Tree of Life

Rok:
2011
Délka:
138 minut
Premiéra v ČR:
21.7.2011
„Životní cesta nejstaršího syna rodiny z amerického Středozápadu 50. let.“

Komentáře k filmu Strom života

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 14
Albertosaurus
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.12.2011
Bomba (..."se dalo čekat")
Terrence Malick tímto   snímkem jen zdokonaluje   dokonalost, které dosáhl už   svojí Tenkou červenou linií   a předkládá nám nádherný   poetický film o síle   přírody a života.   Polemizuje na téma   uplatnění člověka ve   společnosti a zároveň se   pídí po původu a účelu   existence lidské rasy a   světa samotného. Jde o tak   mnohovrstevnaté dílo, že   leckomu může přijít   rozpolcené a upachtěné a   spousta filozofů v něm bude   zřejmě hledat nová a nová   poselství. Ale nejde jen o   znět myšlenek a překotných   vyjádření. Nejde jen o   duchaprosté poetické   blábolení a odkazy na bibli,   protože zní ve filmu   zkrátka cool. Tady jde   hlavně o pocit, o poezii   obrazu a zvuku. Spolu s   vynikajícími hereckými   výkony a kulervoucí   nádhernou hudbou jde podle   mě o jedno z vrcholných děl   světové kinematografie.   Film, jenž dokáže k   divákovi promlouvat jazykem,   který je mu vlastní, sere na   všechny trendy a nese jasný   rukopis svého tvůrce, si   rozhodně zaslouží pozornost   a alespoň špetku uznání,   protože jde v podstatě o   vyhynulý druh.
Matematicka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.4.2012
Modlitba, poezie, symfonie,   rozjímání... ne každý je   má rád a ne každému vůbec   tento způsob bytí a pohledu   na život něco říká. Pokud   ne, tento film nedoporučuji.   Já mám výše zmíněné   ráda, proto mě film oslovil.   Obsahuje mnoho obrazů,   pohledů, náznaků, mnoho je   toho ale také pod povrchem:   za slovy (těch je ve filmu   překvapivě málo) a za   obrazy (ty jsou naopak často   dost rozmanité). Jak vypadá   můj život v tkalcovském   stavu celého vesmíru,   celého stvoření? Všímám   si toho, co je kolem mě a ve   mně? Čeho si všímám, jak   a proč? Jak a proč   utvářím vztahy s Bohem, s   lidmi, se svým životním   prostředím a prostorem? Film   jsem viděla v postní době,   kdy jsou pro mě tyto otázky   obzvlášť aktuální. Tento   film je opravdu odvážný.   Mnohé naznačuje a dlouho   doznívá...
Zajímavé   komentáře:   kvietek,Albertosaurus,   callaghan, JOKER96
JOKER96
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.9.2011
Zdejší uživatelé (ostatně   i na jiných databázích)   tento film zřejmě   nepochopili. O tom že   vstávali z kina po   čtyřiceti minutách je jen   jejich chyba. Měli se   kouknout na trailer a něco si   o tom filmu přečíst, nebo   já nevim co čekali- akční   film s Bradem Pittem? Vážně   některé lidi nechápu. A ted   zpět k filmu. Ten je   udělaný opravdu precizně,   co se týče hudby (Vltava   vládne, jak jinak),   hereckých výkonů (Brad Pitt   vládne, jak jinak), nebo   scén o stvoření vesmíru a   Země (Vesmír vládne, jak   jinak). Zkráceně? - Terence   Mallick ve své nejlepší   podobě. Symfonický orchestr   přenádherných obrazů,   hudby a života tak, jak je.
enejčel
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.6.2013
Moc jsem na tento film zvědav   nebyl, protože to natočil   můj silně neoblíbený   režisér Terence Mallick. Od   něj jsem viděl zatím tři   filmy - Tenká červená   linie, Nový svět a Strom   života, který se mu z těch   tří vyvedl nejlíp. Filmy o   tématu "Lidský   život" mám rád,   protože jsou pro mě hrozně   zajímavé a motivační.
Film je zvláštní,   diváka nutí se dívat   hluboko do minulosti historie   Země, nebo na vesmírné   efekty. Snímek nenudil, ale   možná se na něj nebudu   chtít znovu podívat. Ale je   to rozhodně z těch lepších   Mallickových filmů.
Jarda1420
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.4.2012
Hodně těžký film, pro   fajnšmekry. Netradiční   pohled do života jedné   americké rodiny. Výchova,   rodina , víra, to jsou věci,   o kterých jsem po shlédnutí   snímku uvažoval...
A   o to asi jde !!!
No a   Smetanova Vltava, to bylo   veliké překvapení...
callaghan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.9.2011
Ani se po pravdě moc nedivím   tomu, že v českém   ateistickém prostředí, kde   lidi neradi přemýšlejí o   smyslu života a smrti, filmy   jako tenhle nenacházejí   živnou půdu. Tím nechci   říct, že by tenhle film byl   dokonalý. To ne, ale   rozhodně je dobrý, úžasně   vizuálně zpracovaný a s   krásným hudebním   doprovodem. Není to snímek,   kde by se měl člověk   soustředit na to, co tam je a   proč to tak je, nemělo by se   na něj dívat moc   racionálně, spíš jen   vnímat obrazy. V tom je Strom   života unikátní..
dolik.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.3.2013
zajímavé
Mám rád filmy které nejsou   hned čitelné, tento snímek   je ale extrémně nečitelný   opravdu není pro klasického   konzumenta. Celkový dojem je   dobrý, nelituji ale zřejmě   vícekrát nekouknu.
green-tea
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.7.2012
Svět kolem nás, kosmos,   velryby - překrásné a   působivé obrázky,   nádherná hudba (při   Smetanově Vltavě určitě   zaplesá nejedno české   srdéčko) a mezi tím   probíhající mezigenerační   dilema otce a syna. Ačkoliv   jsem (asi) pochopila, co tím   chtěli tvůrci filmu říct,   přiznávám se, že mě to   nechalo vcelku chladnou a k   nějakému zbožnému   rozjímání o smyslu života   jsem se nedokázala přinutit.   Takže dávám 60% za   zajímaný vizuálně-zvukový   požitek, ale zbytek   poselství ke mě jaksi   nedorazil...
hvezdyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.7.2011
Po vizuélní stránce je film   zážitkem. Doprovází jej   nejedna překrásná hudební   skladba, uslyšíme třeba i   slavnou symfonickou báseň od   Bedřicha Smetany. A tím to   krásno končí. Asi někdo   Malickově tvorbě rozumí.   Já jsem kdysi od něj viděl   Tenkou červenou linii (která   mne moc nebavila). Musíte si   zvyknout na to, že film nemá   souvislý děj a je třeba jej   sledovat poněkud pečlivěji.   Řekněme, že dnes u něj   půlka osazenstva v kině   usínala. Brat Pitt zde   vytvořil roli otce tří   synů, který ve snaze o   přísnou výchovu se chová   dosti despoticky. Příběh se   střídá v tom čími okama   (nebo očima) je příběh   sledován. Jednou je to z   pohledu matky, podruhé otce a   jindy z pohledů synů. Asi   bych to celé mohl tzhodnotit   slovy: "Jako dobrý! Ale   příště raději půjdu na   jiný film".
Ostrovan
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.10.2011
Sktuečně úžasný vizuál   mi prostě nekoresponduje s   obsahem filmu a občas jsem   měl pocit, jestli promítač   v kinosálu nepřihodil k   natáhnutí stopáže nějakou   pásku National   Geographicku.
Neříkám, že je to film   o ničem, ale myšlenku,   kterou nese, lze prezentovat i   méně divácky náročným   způsobem. Já to sousto   jednoduše nestrávil!
MARi0
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 7.7.2011
Strom života
Na 46. mezinárodním   filmovém festivalu v   Karlových Varech uveden v   sekci Horizonty.
Přiznávám, že když   jsme se vypravil na snímek   The Tree of Life, nevěděl   jsem, co přesně očekávat.   A nebyl jsem jediný. Ti, co   se vypravili na nový snímek   s Bradam Pittem brzy opustili   sál a zůstali ti, co   Terrence Malicka znali a   věděli o co mu jde. Já   osobně byl mezi těmito   dvěma skupinami. Zmaten,   sledoval jsem záběry   patřící spíše do National   Geographic a poslouchal   Smetanovu Vltavu (krása,   slyšet jí v americkém   snímku s Pittem a Pennem).
Filmaři se však více   jak po půl hodině záběrů,   kdy se střídali snímky z   vesmíru, pouště, oceánu a   pravěkých dinosaurů,   vrátili zpět k příběhu,   kdy se odkrývá vztah v   rodině 50. let, konkrétně   mezi otcem a synem. V tuto   chvíle jste nuceni znovu   přemýšlet, co všechno   měla znamenat předchozí   sekvence. Zapojte ale mozek do   plných obrátek, aby se vám   nestalo, že vás překvapí   další poetické záběry   dřív, než pochopíte ty   předešlé.
Nedoporučuji pro   konzumního diváka,   vcházejte do kina s čistou   hlavou...
Rumenka
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 5.11.2011
Kdyby se nejednalo o film, ale   výstavu fotek, kde bych se   podívala na pěkné obrázky,   pak odcházím nadmíru   spokojená a tetelím se   blahem. Takhle se obávám o   nedostatek intelektu.   Nepochopila jsem film,   příšerně, ale opravdu   příšerně jsem se nudila.
Mari86
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 10.8.2011
hrůůůůůůůůůůůůůůůůza!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nejhorší film za celou éru   mého sledování filmů! Jak   tohle mohl někdo napsat a   zfilmovat, nechápu! jedině   kostelníci! Jak mohl B.P. na   takovou roli vůbec kejvnout,   to musel bejt snad bez   smyslů!   Fůůůůůůůůůůůůůů?   ?j!!!!! Nikdo na to   nechoďte!!!
jerrykiller
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 10.8.2011
Katastrofa
Souhlasím s Mari. Jít na   tento film jsou akorát   vyhozené peníze. Po 40   minutách se lidé zvedali a   odcházeli a ty co vydrželi   usínali. Po skončení filmu   na sebe všichni nevěřícně   koukali jestli to opravdu byl   ten film z B.P. o kterém si   všichni přečetli krásnou   upoutávku.Nikomu   nedoporučuji, snad jen těm   kostelníkům.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih64407minih64407O kohoutkovi a slepičce (1953) 
O kohoutkovi a slepičce n
minih106977minih106977Nerovný souboj (1982) 
Nerovný souboj n
minih57240minih57240Duch Vánoc (1984) [TV film] 
A Christmas Carol n
minih27589minih27589Král sokolů (2000) 
Sokoliar Tomáš n
minih41720minih41720Síly temna (2006) 
The Covenant n
minih11784minih11784MÁG. (1987) 
MÁG. n
minih71245minih71245Večerníček (1965) [TV pořad] 
Večerníček n
minih68104minih68104Holčička nebo chlapeček (1966) 
Holčička nebo chlapeček n
minih67613minih67613Krakonoš a kukačky (1978) 
Krakonoš a kukačky n
minih65618minih65618Den a noc (2010) 
Day & Night n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190579
Osobností: 697888
Fotografií: 764077
Plakátů: 376718
Obsahů a biografií: 178306

Poslední komentáře

Strážmistr Topinka (2019) [TV se...

Aj na konci sveta sa niečo deje

Strážmistr Topinka
Seriál vychádza z Doktora   Martina, ktorý sa tu   sporadicky mihne. A aj keď v   origináli Topinka nebola moja   najsympatickejšia postava,   více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 7 / 10

Ukradené auto (1999) [TV epizoda...

Ukradené auto
Otec Ericoj veme klíčky od   auta kvůli škrábanci a že   není zodpovědný a tak Kelso   sežene jiné auto, ale to je   údajně kradené, tak celá   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

O těle a duši (2017)

O těle a duši
Musím se přiznat, že v   maďarské kinematografii mám   určité (a ne malé) mezery,   ale tuhle podívanou bych si   troufl doporučit každému   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Romantický víkend (1999) [TV epi...

Romantický víkend
Jede se na chatu, ale Kelso se   líbá s jinou holkou a tak ho   tam sebou Jackie nechce, ale   potom jí Kelso chybí. Eric   se dává dohromady více s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Vánoce (1998) [TV epizoda]

Vánoce
Správně "praštěnej" díl,   jede to vpřed, střídají se   situace a hlášky a scénky   jsou některý mimořádně   povedený, bavěj všichni,   ale super je Kelso hlavně u   kradení stromečku:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10