Zari
ohodnotit

Operace Silver A [TV film]

Žánr:
Rok:
2007
Délka:
149 minut, (2 díly - 72 minut a 77 minut)
„Tatiana Vilhelmová a Klára Issová v dramatickém příběhu dvou krásných mladých žen na pozadí kruté a nebezpečné doby protektorátu.“

Komentáře k filmu Operace Silver A

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 15
Warden
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.12.2007
Fakt sada,druhý díl mě   přesvedčil.Strach to měl   natočit jako   celovečerák.....Vynikající   herecké výkony všech   zůčastněných,obvzláště   Trojana a Táborského.......
arnie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.11.2009
Tohle..
se mi poměrně líbilo. Taky   se to týká atentátu na   Heydricha a to je ten důvod,   proč jsem se na něj díval!
hvezdyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.9.2007
O odboji
Snad je škodou, že tento   dvoudílný film před tím,   než byl uveden v TV,   neprošel českými biografy.   Svojí výpravou a   zpracováním si jistě tento   postup zasloužil. Film je   věnován českému odboji,   jehož děj se odehrává v   době atentátu na Heydricha.   Jiří Strach čím dál tím   více potvrzuje, že mezi   našimi mladými režiséry   patří k těm lepším. Snad   bych filmu vytkl jednu věc,   kdy se mi nezdála až   převeliká neopatrnost   hlavních hrdinů.
Proti TV snímku mj.   protestovali čeští   odbojáři, ale je třeba   vzít v potaz uměleckou   licenci. Film mohu doporučit   a doufám, že jej ČT brzy   vydá i na DVD nosiči.
collen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.3.2018
Jiří Strach umí točit   dobré filmy a tentokrát   výborně zpracoval příběh,   který se odehrál v   "zákulisí"   atentátu na Heydricha,   příběh o kterém se tolik   nepíše. Naprosto věrohodně   ztvárňuje dobu protektorátu   počínaje kostýmy,   prostředím i celkovou   atmosférou, a celý snímek   působí přirozeně.Velice   kvalitně je film obsazen taky   herecky a v neposlední řadě   donutí diváka   přemýšlet.Nelze soudit   jednání jednotlivých   postav, protože netušíme   jak bychom se v dané situaci   zachovali.
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.12.2019
Jeden z mnoha důkazů   mimořádné univerzálnosti   režiséra Jiřího Stracha.   Nedlouho po krásné pohádce   "Anděl páně"   dokázal natočit strhující   válečné drama o jedné ze   skupin našich výsadkářů   připravujících se na   atentát na říšského   protektora Heydricha.   Většina byla natočena v   autentickém prostředí v   Pardubicích kde se členové   skupiny ukrývali. K   maximálnímu hodnocení   schází tomuto televiznímu   filmu jen málo. Brání mu   jen drobné (možná že   trochu víc než   drobné)historické   nepřesnosti. Ty ale plně   vyvažuje autentická   atmosféra a řada výborných   hereckých výkonů. I v tomto   projektu dokázal Jiří   Strach shromáždit vskutku   nebývale hvězdnou sestavu o   jaké se ostatním českým   režisérům ani nezdá.
Výsledek je (jak už je u   Jiřího Stracha obvyklé) na   české poměry vysoce   nadprůměrný film, který v   tomto případě nejen zaujme   ale i poučí.
řepešínský
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.6.2009
dvoudílným filmem operace   silver a jiří strach   dokazuje, že svou   režisérskou pozici zvládá   čím dál lépe. snímku   operace silver a rozhodně   nechybí rytmus, spád,   dramatičnost a hlavně   atmosféra s napětím, které   u jiných děl z časů 2.   světové války tolik není.   pravdou je, že kvality filmu   operace silver a těží z   reálné předlohy a ze   skutečných událostí i z   osudů osob domácího odboje   před a po atentátu na   heydricha, ale manželé   konášovi původní námět   posunuli ještě o něco   výš. v případě operace   silver a se všem   zúčastněným složkám   povedlo vytvořit nadčasové   dílo, které se zcela jistě   mohlo dotknout zlatých   výšin kinematografického   nebe. ambice na to snímek   měl a nebýt místy poněkud   za vlasy přitažených   historických faktů i toho,   že domácí herci obsazení   do rolí fašistů jsou   předabováni v obou jazycích   někým jiným, mohla operace   silver a již nyní obohatit   zlatou studnici filmové   tvorby. věčná škoda, že   se pánové jašków, taclík,   vondráček, zahálka a   další sami nemluví,   určitě by němčinu zvládli   stejně bravurně jako v.   preiss, kterému snad   jedinému z rolí němců byl   ponechán jeho hlas. díky   tomu i díky promarněné   příležitosti nabídnout   film nejprve divákům na   plátně, kam bezesporu   patří, skončila operace   silver a v celkovém   hodnocení sice v nejvyšší   filmové třídě, ale v její   slabší polovině.
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.12.2011
Válečné drama bez krve a   bitev. Přesto funguje a   ukazuje věci o kterých   většina z nás neměla   potuchy. Silný a dobře   natočený TV film!
terimila
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.5.2020
Moje hodnocení je značně   rozporuplný. Po řemeslné a   umělecké stránce je ten   film fanstastickej. Dobrý   herecký výkony (super   Issová a jako obvykle skvěle   nesympatická Vilhelmová),   krásná kamera, krásný film   na pohled. Děj má odpich a   bezstarostné mladé ženy i   jejich blízcí se do všeho   zaplétají, komplikují si i   to, co by nemuseli... a když   přijde druhá heydrichiáda,   je hotovo.
Ale já si   prostě nemůžu pomoct, ale   mám problém s faktickou   stránkou věci. Ano,   parašutisti i lidi z odboje   byli jen lidi. Měli svý   potřeby. Ale přímo   přilepit konkrétním lidem,   že to byli po lidské   stránce bezskrupulózní   děvkaři, pokud to není   skutečně veřejně známo a   podloženo? Nevím, já tohle   prostě neberu.
Buď   si vymyslím volný příběh   nějakých parašutistů   zapojených do nějaké akce,   kteří ať se peleší   klidně i s domovníkovic   fenkou... ale přilepovat to   konkrétním lidem, kteří   navíc pro tuhle zemi fakt   udělali hodně (Silver A byl   spolu s Anthropoidem jeden z   nejúspěšnějších   výsadků, protože svůj   úkol splnili perfektně)... s   tím mám problém. Proto   chápu výhrady někdejších   odbojářů.
green-tea
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.12.2011
Na filmu si cením, že   neukazuje postavy   parašutistů jenom jako   válečné hrdiny, nebo roboty   na zabíjení, ale hlavně   jako normální, obyčejné   chlapy se všemi klady a   zápory, které si v sobě   nese každý z nás. Dost   netradiční pohled na dění   kolem známého pražského   atentátu a kus poctivé   filmařiny v jednom.
radegaster
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.7.2017
Výsadek
Blíží se konec roku 1941,   jednotky Wehrmachtu stojí u   Moskvy a v zasněžené   krajině v okupovaném   Protektorátu Čechy a Morava   se snášejí z oblohy   Českoslovenští   parašutisté.Exilová vláda   v Londýně se konečně   rozhodla podpořit domácí   odboj v rámci plánované   akce která bud mít za   několik měsíců drastické   vyústění.Dramatické   události těchto let samy o   sobě nabízejí silný   příběh , kterého však po   hříchu ve filmu až tolik   není. Tvůrci šli cestou   vykreslení postav   manželských i jiných   trojůhelníků ,lásky, zrady   ,vášně, chtíče   naroubované na čas okupace ,   kdy hlavní postavy jako by si   neuměly uvědomit závažnost   svého až naivního jednání   které neohrožuje pouze je   samotné ale i řadu dalších   lidí.Po událostech z 27.   května 1942 a likvidaci kata   českého národa teror   vrcholí.Po zradě   slaboškého prospěcháře   Čurdy nabírají věci   rychlý spád a zatýkání   nebere konce. To už jsou   obecně známé informace , z   tohoto pohledu zde však   chybí informace o osudu obce   Ležáky která byla vyhlazena   jako odplata za ukrývání   vysílačky   "Libuše" členem   skupiny Silver A četaře   Jiřího Potůčka.Snímek   zručně natočený s dobovou   atmosférou i celkem věrnými   kulisami těchto let. Herecké   obsazení i výkony kvalitní   až na přehrávající   Issovou a ještě více   přehrávajícího   Dvořáka.Celkově solidních   sedm hvězd i když se dalo   určitě z filmu i příběhem   vytáhnout podstatně víc
Hortensie
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 14.6.2009
Filmy o válce u mě rozhodně   ano, o Heydrichiádě tím   spíše, avšak bez   zbytečného patosu,   milostných scén,   partnerských   vztahů...hlavní závažné   téma své doby je potlačeno   do pozadí, v popředí stojí   dvě ženy, jejichž dialogy   povětšinu filmu jsou   bezbarvé, nezajímavé, z   této dvojice Wilhelmová -   Issová z toho o něco lépe   vychází Klára Issová.   Naopak příjemně překvapuje   Ivan Trojan s Jiřím   Dvořákem. V globálu bych   řekla, že Operace Silver A   je velmi špatně uchopené   téma a nepříliš dobře   zpracované.
argenson
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 10.11.2012
Tak takhle ne. Námět   výborný, podání povrchní.   Docela slušné herecké   obsazení, dobrá Tatiana   Vilhelmová jako rozmazlená   panička s heslem „chci   víc, nemám nic“ nebo   rozkošnický seladon Jiřího   Dvořáka. O to víc mě mrzí   nikam nevedoucí epizodky Jany   Hlaváčové a Taťány   Medvecké. Ovšem pokus o   zlidštění příběhu   řadových občanů v těžké   době mě tady nepřesvědčil   (na rozdíl od Habermannova   mlýnu nebo s přimhouřením   oka Protektora). Nemůžu se   prostě ztotožnit s tím, že   parašutisti z Anglie si tady   do celkem pohodového   protektorátu přilítli   zachlastat a zasouložit (jen   s minimálním náznakem, že   jsme okupovaní nebo že   nedejbože někde je válka).   Nemluvě o celkem volném   pojetí stanného práva (v   jedné scéně hysterie z   nezakrytých oken, v jiné   scéně pohodově hlučná   manželská hádka na noční   ulici). Asi by mě na kolena   měl dostat emocema   naflákanej závěr, ale ani   to neproběhlo. Gestapácké   razie a výslechy na mě   působily dojmem parodie.   Takže znovu a nikoli poprvé   píšu, že skutečnou   atmosféru a napětí mi   poskytnou o půl století   starší filmy Vyšší   princip nebo Romeo, Julie a   tma. Což možná bude tím,   že to dělali lidi, co   protektorát skutečně   zažili. Pro mě Operace   Silver A bohužel na jedno   podívání.
martin.stusak.9
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 29.5.2016
Hrdina protinacistického   odboje a velitel skupiny   ´Silver A‘ Alfréd Bartoš   jako arogantní sexuální   mašina? Jestli to byl pokus o   vnesení romance mezi   Alfrédem Bartošem a Táňou   Hladíkovou, tak tedy hodně   blbý. Doslova se jedná nejen   o zesměšnění této osoby,   ale přímo i o jeho   zneuctění. Čím si to   zasloužil? Jiří Strach   celý příběh pojal pro ČT   pochopitelně zcela televizně   a nutno uznat, že po   režijní stránce odvedl kus   poctivé práce. Ale co ten   scénář? Co to tam jsou za   nesmysly? Co se týče   hereckých výkonů, nelze   nikomu nic upřít. Atmosféra   je spíše hodně jednoduchá   bez sebemenšího napětí či   nějaké ponurosti. O akci se   dá hovořit až na konci   celého dějství, ale to   viditelně jen z nutnosti,   neboť bez toho by to už   skutečně nešlo. Bez té   romance to jinak není nijak   špatný příběh, ale   zasloužil by se ještě   daleko více zpracovat.   Obsahuje spoustu zbytečně   natahovaných sekvencí a   naopak mnoho věcí není   dotaženo do konce. Zbytečná   je i tak dlouhá stopáž,   což vedlo k rozdělení na   dva díly. Těžko říci   proč tohle vlastně vzniklo.   Všichni účastníci operace   ´Silver A´ si zaslouží   daleko lepší film.
David80
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 20.8.2011
Dávám nízké hodnocení za   hluboké pohrdání   skutečným působením   výsadku Silver A a jeho   spolupracovníků. Pokud máte   zájem dozvědět se něco o   čs. protinacistickém odboji,   tudy cesta nevede...
Ondrus21
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 11.11.2011
Nevím, co bylo skutečným   záměrem autorů, jestli   natočit seriózní   historický film nebo   obyčejné válečné drama.   Spíše asi to druhé.   Pomineme-li historické chyby,   nepřesnosti i úplné   nesmysly, zdá se mi, že film   vykresluje hlavní postavy   odbojářů a parašutistů na   úkor jejich důstojnosti a   vrhá na ně špatné světlo.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih28333minih28333Návštěvníci (1983) [TV seriál] 
Návštěvníci n
minih44690minih44690Trojská válka (1961) 
La Guerra di Troia n
minih16138minih16138Pohlaď kočce uši (1985) 
n
minih43275minih43275Na břehu (1959) 
On the Beach n
minih43930minih43930Začátek konce (1961) [TV film] 
n
minih4495minih4495Boty plné vody (1976) 
n
minih44110minih44110Tetinka (1977) [TV inscenace] 
Tetinka n
minih58824minih58824Lovec min (1943) 
Minesweeper n
minih11458minih11458Lidé z maringotek (1966) 
Lidé z maringotek n
minih9844minih9844Kačer Howard (1986) 
Howard the Duck n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Anthropoid (2016)

 Anthropoid (2016)
Anthropoid n
 
Žánr: historický / válečný / thriller / životopisný
Země: Velká Británie / Česká republika / Francie
Režie: Sean Ellis

(neoficiální pokračování)

Kulka pro Heydricha (1941) (2013) [TV epizoda]

 Kulka pro Heydricha (1941) (2013) [TV epizoda]
Kulka pro Heydricha (1941) n
 
Žánr: historický
Země: Česká republika
Režie: Robert Sedláček

(spin-off)

Lidice (2011)

 Lidice (2011)
Lidice n
 
Žánr: drama / válečný / historický
Země: Česká republika / Slovenská republika
Režie: Petr Nikolaev

(spin-off)

Atentát (1964)

 Atentát (1964)
Atentát n
 
Žánr: válečný
Země: Československo
Režie: Jiří Sequens

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Úsměvy (1997) [TV pořad]

15:25 - 16:05

26 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Bitvy 2. světové války v barvě

15:45 - 16:30

6 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

16 minut již uběhlo
66 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:25 - 16:40

26 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Esme Melville

Melville Esme

Naposled navštívené:
Esme Melville

Melville Esme