Duben
ohodnotit

Monty Python a svatý Grál

Monty Python and the Holy Grail

Žánr:
Rok:
1974
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
1.4.2000

Komentáře k filmu Monty Python a svatý Grál

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 21
hvezdyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.2.2006
Měl bych se zde vyjádřit   spíše k filmu,než k   přispěvateli komentáře   (nash). Ano, jde skutečně o   pochopení filmu a děje. Je   třeba znát historii,   pověsti, mytologii, tradice a   vše, co je parodováno. Film   i humor v něm jsou   geniální.
MARi0
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.1.2013
Monty Python a svatý Grál
Patří mezi 501 filmů,   které musíte vidět.
Skupina Monty Pythonů je   v Anglii něco jako skupina   Járy Cimrmana u nás.   Geniální humor, který lidi   buď milují, a nebo totálně   nechápou. Jsem rád, že se v   obou případech řadím do   té první skupiny, neumím si   totiž představit svůj   život bez této absurdní   komedie.
Monty Python a   svatý Grál je prvním   celovečerním filmem téma   Pythonů, navíc byl i   divadelně ztvárněn   (kamarád, co to viděl na   prknech znamenajících svět,   si to nemohl vynachválit).   Nevím jak popsat kvality   snímku, když se totiž   začnu zmiňovat o tom, že   jedna z nejlepších pasáží   je, když na královskou   družinu katapultují krávu,   asi moc neznalců   nepřesvědčím :) Popravdě   co zde nejvíce obdivuji, tak   že nemůžete ani v   nejmenším očekávat, co se   stane v nejbližší   vteřině, na tož jak vše   dopadne (ve skutečnosti si   nemůžete být ani jisti   tím, o čem to celé je).   Takže shrnuto. Já rozhodně   patřím do kultu zvaný Monty   Python, vyhledával jsem ho,   vyhledávám a budu   vyhledávat. Smál jsem se mu,   směju se mu a budu se mu   smát...
Akana
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.1.2012
Výtrysk té   nejgeniálnější srandy,   jakou si jen dokážu   představit. Z pythonovských   celovečeráků má k jejich   klasickým skečům asi   nejblíž využitím   Gilliamových animací nebo   zcizovací linií policejního   vyšetřování (tady se   ovšem stejně zcizuje   všechno a pořád). V   hrdinském středověku podle   těchhle pánů se může   stát absolutně všechno - od   sběru mrtvol na způsob   železné neděle přes   nezdařený pokus o   zopakování slavného fíglu   z Tróje až po likvidaci   králíka-zabijáka Svatým   granátem. A díky nim   konečně vyšlo najevo, že   Svatý Grál je ukryt na   hradě Áááárgh... Tohole   se nikdy dost nenabažím.
fred.appl
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.4.2009
No jasněže Monty Pythony   žeru, a když se tak tlemím,   občas vykuckám i ten   naviják, jak jim žeru   úplně všechno. A smekám   před nimi v obdivu (nikoli   tichém, ale rozchechtaném).   Ale tentokrát smekám i před   nickem Cash89 (viz komentář   kousek níže), protože   takhle uznat chybu, na to už   musí být člověk formát:   Pepile, jste frajer! (I když   'montypajtny' mám stejně   radši).
orlro
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.1.2009
Středověk jak má být,   vesničané se ohánějí   moderními slovy při kritice   zvolení svého krále, bílí   králíčči jsou smrtelně   nebezpeční a zaručeně   rozřehtávající stejně   jako muž snažící se   přesvědčit odnašeče   mrtvol při morové epidemii,   že jeho děda je mrtvý a   rytíř, který chce dále   bojovat i když mu Artuš   useká všechny končetiny.
Hellish_Satanica
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.8.2006
Prostě geniální!
Toto je přesně styl humoru,   který mám ráda. Někomu to   sedět nemusí, je asi   potřeba vědět, na co film   naráží, co paroduje, jinak   některé vtípky   nepochopíte. Někomu se to   může zdát moc bláznivé.   Já osobně jen čekám, kdy   se u některého z filmů   "Monty Python.."   počůrám smíchy :-) Takže   kdo ještě neviděl a má   rád recesi, černý humor,   parodie.. a prostě je pro   každou legraci, musí   rozhodně tento film vidět a   i ostatní filmy "Monty   Python.." :-)
OverShockTV
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.6.2016
Monty Python, aneb anglický Jára Cimrman
Tento film jsem shlédl,   kvůli doporučení několika   lidí, že se jedná o jeden z   nejlepších komediálních   filmů všech dob. Jakmile   jsem si film pustil, nemohl   jsem se od něho odtrhnout.   Hrozně se mi líbíl ten   britský humor, kterým je   tento film přímo   napěchovaný. Efekty jsou   sice nic moc, ale v celkovém   důsledku vám to vadit moc   nebude. Pokud nevíte na jaký   film se podívat a chcete se u   něho pobavit tak si rozhodně   pusťte tento, jelikož vám   můžu zaručit, že nejednou   se usmějete ba i zasmějete   :D.
zubr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.5.2007
Jaká je rychlost vlaštovky?
Excelentní snímek, plný   černého humoru, bláznivých   situací a výborných   příběhů odvážných   rytířů kulatého stolu. Ale   nejlepší příběh je   určitě o siru Lancelotu a   jeho záchraně neznámé/ho,   utiskované/ho ve věži   zavřené/ho. Vřele   doporučuji. Kdo nechápe, ať   se na něj podívá ještě   jednou :-).
BinLADIN
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.7.2009
jo jo Monty také můžu    
je to skvělé   zábava vás nemine skvělé   skeče
Misantrop
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.9.2010
"Monty Pythoni" jsou   samozřejmě coby tvůrci   výborní: vtipní,   sarkastičtí, provokativní a   tak dále. Jako herci měli   nesporný komediální talent.   Přesto právě tomuto jejich   filmu, na rozdíl od jiných,   chybí víc spádu. Ubrat   měli například na   "přestávkách" a   zkrátit další poněkud   zdlouhavější pasáže.
dobes.pavel
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.2.2018
Monty Python a svatý Grál
Vynikající komedie z dílny   Monty Python, kteří opět   nezklamali. Přehlídka   absurdního humoru, potrhlých   scén a neméně přiblblých   hlášek mě zkrátka baví od   začátku až do konce. Scény   s bezrukým a beznohým   riytířem, se zákeřně   agresivním králíkem nebo   záludné otázky před   vstupem na lávku byly   naprosto geniální.
Cash89
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.7.2008
Co to mělo být? Takhle si   Angličané představují   komedii o jejich   legendě?...Si ze mě dělají   srandu ne?...“ Humor „ byl   vysloveně trapný a opět mě   přesvědčil že anglický   humor, není humor ale   slátanina všeho trapného a   nejapného… Tento způsob   humoru se mi zdá vtipný jen   v pár scénách, zbytek je   ubohý…Slyšel jsem že   Monthy Python jsou naprosto   dokonalý a že jsou to   Angličtí Les Charlott, ale   zase na druhou stranu jim   nesmím zase až tak škodit   viděl jsem jen tento díl,   ostatní jsou prý lepší,   ale díky tomuhle se na   další nepodívám…Má to   několik světlých chvilek,   ale jejich tam opravdu až   šeredně málo...Kdo čekal   aspoň vtipné dialogy, bude   velmi zklamán…Škoda, mohli   ve mně získat věrného   fanouška…Musím dát málo   už jen proto že to má tak   vysoké hodnocení!!!POZOR   ZMĚNA!!!! Moje předešlé   hodnocení mi nedalo spát,   začal jsem si v hlavě   přehrávat vtipné kousky a   musím uznat že jsem dost   ujel v mém dřívějším   hodnocení a že 20 % není   rozhodně na místě, když   jsem na Pythony koukal neměl   jsem vůbec náladu se smát a   to byla nejspíš chyba,   protože u tohoto filmu se   jinak než pořádně smát   ani nejde, šílený humor   který je blízký opravdu   snad všem a kdo říká že   ne, tak lže...Dále také   proto že se na mě snesla   celkem zvučná kritika   :-D...a tudíš ke dni 5.   červenci měním své   dřívější rozhodnutí z   20% na plných a úžasných   90%... :-D!
Snape
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.9.2010
Tak je to hodně prastarý,   ale pořád neskutečně   vtipný. Totálně dětinský,   snad jen škoda několika   lacinějších míst - třeba   ten hrad plný žen.
Máša13
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.5.2020
Jako
milovník absurdního (a   ještě lépe suchého   anglického) humoru jsem si   tento snímek užíval. Jejich   pořady jsem moc nesledoval,   ale tohle mě vážně bavilo.   Na druhou stranu uznávám,   že to asi není pro každého   :-)
ergotoxin
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.2.2011
Help! Help! I'm being repressed!
Dle mého názoru asi   nejzábavnější z filmů   Monty Pythonů, skeče si   skvěle utahují z historie,   politiky, i klišé pohádek   a fantasy. Svatý granát,   "bestie", neodbytný   rytíř který bojuje i   přes smrtelná zranění,   Lancelotův útok na hrad v   bažině, Rytíři kteří   říkají "Ni", a   samozřejmě mistr čaroděj,   to vše jsou scény, na   které nelze vzpomínat bez   úsměvu na rtech.

PS: Hráči   počítačové hry Fallout   jistě zažijí flashback ve   scéně se strážcem mostu :)
Petrusis
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.1.2004
Slavná recesistická skupina   Monty Python a černý humor v   pátrání po svatém grálu.   Svělá podívaná.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.1.2011
Montíky jsem nikdy   nevyhledávala a nejsem jejich   fanoušek, nicméně, když se   mi dostal pod ruku Svatý   grál, podívala jsem se. Moje   první reakce byla =   varování divákům: tento   snímek byl vyroben pod vlivem   drog a alkoholu v množství   větším než malém.
Pak jsem šla spát.   Druhý den jsme si vzpomněla   na bílého králíčkka.   Odpoledne na vlaštovky. V   podvečer na upalování   čarodějnice.
Ano, je   to ulítlé, bláznivé, s   animovanými vsuvkami a i   když se nestanu skalním   fanouškem Montíků, nebudu   je zatracovat.
Prorok_Mysterionu
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.9.2013
○   █ Komentář se   zobrazí po správném   zodpovězení tří otázek   █
  ○
nash
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 1.2.2006
No já nevím, asi to   nechápu.
pigal
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 1.8.2011
Nepochopeny Monty Python
Tento humor sa da bud   milovat,alebo mu   nerozumiet.Bohuzial
patrim do druhej   skupiny.Mam rad komedie,   parodie, inteligentny humor,   suchy britsky humor, ale cestu   k Monty Pythonovi som si   nenasiel.Film ma vobec   nepobavil a zdal sa mi   neuveritelne trapny a   nezabavny.Film mozem doporucit   len fanuskom,ktori na mna za   moje hodnotenie asi poslu   Kralika-Zabijaka.
enejčel
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 7.2.2015
Nenašel jsem na tomhle filmu   nic pozitivního, nevím co by   mě zde mělo bavit, zřejmě   ty trapnosti, které se jen   vysmívají králi Artušovi.   Na to, že to točili dva   režiséři, (z toho Gilliama   uznávám) tak snímek je   hodně trapný a hodně   debilní. Sračka.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih79998minih79998Pí a jeho život (2012) [DCP] 
Life of Pi n
minih34913minih34913Nesnesitelná krutost (2003) 
Intolerable Cruelty n
minih29171minih29171Zelený led (1981) 
Green Ice n
minih14631minih14631Obchod na korze (1965) 
Obchod na korze n
minih24971minih24971Hříšné noci (1997) 
Boogie Nights n
minih46188minih46188Případ s černým vzadu (1993) [TV film] 
Případ s černým vzadu n
minih43753minih43753Měsíc v ohrožení (2006) [TV film] 
Earthstorm n
minih45665minih45665Vlastní pravidla (2007) 
Georgia Rule n
minih36362minih36362Co ta holka chce (2003) 
What A Girl Wants n
minih139403minih139403Milda (2017) 
n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10