Zari
ohodnotit

Goyovy přízraky

Goya’s Ghosts

Další název:
Los fantasmas de Goya (španělsky)
Žánr:
Rok:
2006
Délka:
117 minut
Premiéra v ČR:
1.2.2007
„Doba španělské inkvizice zasáhla i slavného malíře Francisca Goyu.“

Komentáře k filmu Goyovy přízraky

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 31
Swarzneger
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.2.2016
Genialni rezie i herecke vykony, kruty obraz sve doby a absurdni a pekelne krute katolicke inkvizice
Musim uznat genialni rezii   Formana, opet z kazdeho herce   dostal maximum, bezesporu   jeden z nejlepsich vykonu N.   Portman a dalsich. Kruta   vypoved absurdity doby a dukaz   kam zamiri lide bez vzdelani a   jak kruti dovedou byt ti, jenz   lacni po moci. Clovek nevi   jestli ma brecet nebo se smat.   S jistou nadsazkou je   prezentovan i jedna pravda, ze   na kazdou svini se voda vari a   ten kdo se chova jako svine,   tak se mu to muze obratit.   Jedna z mala vypovedi o   krutosti katolicke inkvizice,   ktera povrazdila tisice lidi.   Ten, kdo si mysli, ze   Formanovi slo o   "dokument" ze zivota   Goyi tak je hlupak... Ostatne   vsimnete si, o cem jeho filmy   jsou... maji jedno spolecne.
PORTER
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 20.1.2013
Docela zajímavé historické   drama z dob vlády církví a   inkvizice.To musela být   hnusná doba když vás   mučili a zavřeli za to že   nejíte nějaký druh jídla   nebo se nemodlíte.
Zimmy871
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.11.2011
Něco tomu chybělo, i když   to bylo po všech stránkách   velice dobře propracované,   tak konec byl velice   rozporuplný. Vyvolával ve   mě dojem strašného   nevyřešení.
Erkul
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.8.2011
Stále si uvědomuju, že   Forman má české kořeny,   ale někdy mi dá hodně   práce, abych si ještě   všechny souvislosti domyslel,   a přesto jsem u vytržení,   kam se až jako režisér   vypracoval z průměrnosti   českého filmu.
Peykka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.7.2011
Miloš Forman potvrzuje své   režisérské kvality. Je to   prostě umělec. Obdivuju ho   za to, co dokázal. Herce   vybral skvěle. Natalie   Portman a Javier Bardem   ukázali své vynikající   herecké kvality. Postava Goy   zůstala v pozadí, herec   nedostal tolik prostoru. Velmi   výstižné prostředí: doba,   kdy inkvizice byla hrozbou.   Devítku dávám jen proto,   že Formanův Přelet je   prostě nepřekonatelný!
ondrink
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.6.2010
pekny historicky film
zaujimave vykreslenie   dejin...fajn herci...velmi   realisticke poňatie...napriek   tomu že to nie je veselé,   film ma nabil energiou
Foxie
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.10.2009
Wow
Film me vylozene nadchnul,   nemohla sem se od neho   odtrhnout. Forman skvele   vylicil jak tezka doba to byla   (bez toho aby sceny byly   odporne). Libi se mi ze Forman   nepotrebuje zname herce aby   vytvoril dobry film. Vsichni   herci sve role zahrali   vyborne, zvlast Natalia   potvrdila ze je vyborna   herecka. Zaver se mi mnoho   nelibil, ale uznavam ze z   takoveho pribehu ktery se zde   popisuje se zadne happy endy   se ani ocekavat nedaji.
kamicek
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 25.8.2009
film Miloše Formana... sice   mám moc ráda tyto   historické filmy, ale tento   film je i na mě moc krutě   zpracovaný.. to bych   přežila víckrát film od   Spielberga: Zachraňtě   vojína Ryana.. to i na   pláži v Normandii to nebylo   tak kruté jako v tomto   filmu... :-(
efCZa
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.3.2009
Těžko tento film hodnotit -   potácím se od   skoro-nadšení až k   "rezignaci, a to jsem ho   viděla už 2x. Nemůžu   říci, že by se mi líbil,   ale je to příběh silný, na   který nejde lehce zapomenout.   Výborný výběr herců a   kvalitní scénář jsou   hlavní devízou filmu -   hlavně za Stellana Skarsgarda   tleskám.
kadodinka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.12.2008
V roce 1872 přichází Goya   na španělský královský   dvůr jako dvorní   malíř.Katolická církev v   té době upevňuje svoji moc   obnovením inkvizice a Goyova   múza Inés je vinou přítele   Lorenza po vykonstruovaném   procesu odsouzena za   kacířství.Po mnoha letech   se Goya seznamuje s mladičkou   prostitutkou Alicií.Díky   níž se dozvídá celou   pravdu o Inés a otci   Lorenzovi....Jako to je   vážně husťáckej film..
MARi0
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.12.2008
Goyovy přízraky
Formana mám hodně rád a   myslím si, že veškerá jeho   tvorba je klenot. Proto jsem   se na Goyovy přízraky   těšil jako malý. A   nezklamali mě. Je to taková   obdoba filmu Kladivo na   čarodějnice, i když musím   říct, že ten byl ještě o   hodně drsnější.
Název filmu moc nechápu,   jelikož Goya je postava,   která se ve filmu pohybuje   někde hodně vzádu za   hlavní dějovou liniíí.   Příběh je pak spíš o   Lorenzovi a Ines.
Jsem   rád že nemusím žít v   této době a že o   španělské inkvizici   slýchám jen z Pythona a   tohoto filmu...
Papaja73
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.8.2008
Zdá se,že pan režisér   Forman má ještě dost   energie točit zajímavé   filmy.A to je dobře.Tento   historický snímek   pojednává především o   nekalých praktikách   španělské inkvizice,která   svou krutostí,touhou po   majetku a fanatismem,přivedla   do neštěstí tisíce   lidí.Je příjemné vidět   zase jednou historický   snímek,který nesází pouze   na digitální triky a   ztvárnění velkých   bitev.Forman natočil   realistický snímek,který   určitě stojí za to vidět.
Tink
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.8.2008
Očekávala jsem hodně a   díkybohu mě Forman   nezklamal. Krásná Natalie   Portman dokáže zahrát vše.   Goyův život není až tak   hlavní jak se na první   pohled z názvu zdá. Je zde   více popsaná krutá a svým   způsobem kouzelná doba   neslavné španělské   inkvizice, ve které žil.   Nevím čím to bylo, ale   konec mi přišel smutný a   zárověň bizarně krásný.   Jeden z mála filmů, u   kterých jsem nechtěla, aby   přestal:)Protiklady, umění,   historie, zážitek.   Milovníci těchto žánrů a   geniálního Formana si   přijdou na své.
Sybelle
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.7.2008
Je to typické.
Tenhle film je pro Formana   typický. Jeden nebo dva   herci, kteří byli možná   trochu známí, ale jinak   herci, které doteď nikdo   neviděl. Nejspíš ze   španělských divadel a   podobně... Tenhle film je   vcelku dobrý. Vhodná hudba,   dobrá atmosféra, celkem   dobří herci. Ale Goya je   naprosto okajová postava...
Snape
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 24.5.2008
Je smutne, kam az se muj   oblibeny reziser dokazal na   stara kolena propadnout. Tak   nudny a tak nesympaticky   obsazeny Goya prece nabizel   uzasne moznosti.
Petra.Barbie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.5.2008
Skvělý film nastavující zrcadlo pravdy inkvizici.
Nepatřím k obdivovatelům   Formanova díla - naopak. Zde   však smekám a vysoce   oceňuji, kterak se bez   příkras a s naturalistickým   přístupem pustil do filmu, v   němž jasně divák vidí   různá nechutné postupy   inkvizice církve v té době   zavedené takřka na denním   pořádku. Herecké výkony   jsou naprosto strhující, ze   všech však nejvíc vyniká   Natalia Portman jako mučená   dívka, později naprosto   pozbylá rozumu....otevřenost   a přímost čišící z   tohoto filmu je fascinující.
Snura
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.3.2008
Vzhledem k tomu, jak malý ten   film vzbudil ohlas a jak   poměrně chladné byly   některé recenze, tak musím   říct, že mi ten film   připadá naopak nedoceněný.   Je totiž výborný, přesn   takový, jak jsem si film od   Miloše Formana představoval.   A samořejmě nelze   nevyzdvihnout skvělého   Javiera Bardema v roli   Lorenza. V současnosti je   Bardem patrně nejlepším   španělským hercem, kam se   na něj hrabe Banderas.
alus
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.2.2008
Formanovy Goyovy přízraky   mě osobně donutily sáhnout   do knihovny a přečíst si   něco více nejen o Goyovi,   ale i o jeho době a to přece   není vůbec málo. Pro mě-   velmi dobrý film.
michal33
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.2.2008
Film jsem shlédl čistě ze   zvědavosti,avšak od   začátku mě vtáhl do děje   a nedočkavě jsem hltal   další minuty.I když se mi   téma zdálo nezajímavé   musím říct,že po projekci   jsem změnil názor.Prostě   PAN režisér se   nezapře...Milovníkům   historie doporučuji.
petroniuss
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.2.2008
Asi by člověk neměl číst,   protože potom srovnává   vlastní fantazii při čtení   románu o Goyovi, jeho obrazy   a historické články, které   si přečetl. To se pak   špatně kouká i na Formanovy   Gojovy přízraky. Tak teď   najednou nevím, čí jsou   čí?!? :-) Od Miloše   Formana, kterého si vážím,   bych čekal víc.
Cash89
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 16.1.2008
Od kalibru jaký beze sporu   Forman je jsem čekal něco   víc,člověk se o tom Goyovy   nic moc nedozvěděl akorát   že byl malíř a na konci   života byl hluchý.On celej   film byl takovej zamotanej   musím říct že jsem čekal   mnohem víc.Byl jsem   zklamanej.
JVSoolen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.11.2007
Realisticky natoceny   historicky film, s dobrym   hereckym obsazenim, vynikajici   hudbou Varhana Bauera a scenou   v blazinci (ktera uz vypada   jako poznavaci znameni Milose   Formana)
vorenus
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.11.2007
Film z období španělské   inkvizice je vykreslen velice   syrovým způsobem,ale taková   byla doba plná brutality a   nesmyslnosti inkvizice.Forman   nás dojímá a skvěle   zahraná Agnes nahání husí   kůži a vhání slzy do   očí.Výborný dobový   snímek.
ChewieDC
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 5.11.2007
Naprosto zbytečná postava   Goyi (toho prostředníka ve   většině scén mohl dělat   klidně někdo jiný),   dějově dosti prosté   (celkově mi Goyovy přízraky   připomínaly lépe natočenou   Novou Francii) a filmařsky   nezajímavé (vypadá to   všechno jako televizní   film). Vůbec   nejzajímavější scénu si   Forman odbyde na začátku   filmu (vyslýchání   inkvizitora) a zbytek se už   jenom plácá v podivné soap   opeře o ztracených dětech a   otcích. Úplně špatné to   není, ale nemůžu pochopit,   proč si zrovna tuhle látku   vzal na zfilmování Forman.
Sanchez
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 25.4.2007
Goya's ghosts
Tomuhle snímku jsem   nepřišel na chuť, ne že   bych se přímo nudil, ale   celý film byl pro mě mírně   povrchní a motal se stále   kolem jedné věci. Navíc   jsem nenašel moc důvodů,   proč zrovna 'Goyovy   přízraky', když byl tento   malíř vykreslen jen lehce,   bez detailů a často mi   připadalo, že se skrývá v   ústraní a do děje zasáhne   zřídka. Možná sem také   neporozumněl hlubší   podstatě filmu, ale v mých   očích se jedná o šedý   průměr. Vyzvyhnout si   zaslouží bezesporu herci,   kteří hráli kvalitně a   osobitě.
TSZ
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.4.2007
Americkíé filmy Miloše   Formana mě v podstatě   opravdu bavily jen dva:Přelet   a Lid vs.Larry Flint.Jeho   nejnovější snímek o   malíři Goyovi má všechny   prvky,které jsem obdivoval (a   obdivuji) u obou těchto   filmů,ale z nějakého   důvodu mě až tak   nezaujal.Každopádně nutno   říci,že to nebylo   způsobeno hereckými výkony   (zejména Javier Bardem a   Natalie Portman jsou   vynikající),stejně tak   výtečně zpracovaný   příběh,v němž mě snad   jen překvapilo že postava,po   níž se celý snímek   jmenuje,byla postrčena dá se   říci do pozadí a celý   příběh jakoby zpovzdálí   sleduje.Něco na tom filmu   zkrátka nefunguje a já   bohužel nejsem schopen   definovat co to je.Takže   mírné zklamání.
kali.4
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.4.2007
Jsem mírně řečeno na   rozpacích, oproti precizně   řemeslně zvládnuté první   polovině staví Forman   rozháranou druhou polovinu, v   níž skáčeme z období do   období, Francouze střídají   Britové, atmosféra je   nedotažená a děj velmi   kulhá (de facto Goya pouze   pronásleduje pološílenou   Inés po všech koutech   města, již ani řádně   netvoří a shazuje tak svoji   postavu). Něco ale   naštěstí zachraňují   herecké výkony, obzvláště   pak Bardemův a Nataliin.   Škoda, velká škoda té   druhé části!
karpi
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.3.2007
"..marvelous work   indeed", Mr. Forman..   opravdu, ale z celého fimu   mě stejně nejvíce   fascinovaly ty samotné goyovy   grafiky pod titulkama...
xebece
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.2.2007
Trochu zvláštní film. Je   vidět odklon od původního   plánu natočit film o Goyovi   a dějová linie hodně   ztrácí absencí hlavní   postavy. Film vlastně   zobrazuje úsek španělských   dějin a jakoby v pozadí se   míhají slavné postavy,   které nemají šanci cokoli   ovlivnit a jsou strženy   vírem událostí. Přesto to   vůbec není špatný snímek   a nechybí ani typický   formanovský smysl pro humor.   O hereckých výkonech   Stellana Skarsgarda nebo   Javiera Bardema není třeba   mluvit, jsou to páni herci.   Natalie Portman je sice   pěkná holka, ale tady   poněkud přehrává. Co filmu   hodně přidává je výprava   a kostýmy, tady není co   dodat, tohle prostě Forman   umí.
Pardal
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 13.2.2007
Na dnešní Hollywoodské   poměry ješte celkem dobrý   ale na Formana docela dost   zklamání, Goyovy přízraky   jsou spíše kýčovitou   slátaninou se spoustou chyb a   nedostatků, Forman se vůbec   nesoustředí na postavy   které mohl tak krásně   rozvinout jak jsem na to byl   zvyklý u jeho straších   titulů, chybí dojemné   momenty, např. když se Goyem   objeví Inés která byla   patnáct let uvězněna v   žaláři inkvizice pouze se   otevřou dveře a ona na něj   vykoukne a pak střih a jsme   úpně někde jinde, nevím   jestli na to herec neměl ale   prostě tady se dali vzbudit   emoce, a věci typu 15 let   života vyřešeno střihem,   nebo stejná herečka na dvě   role jenom proto aby nemusel   vysvětlovat jak ji Goya   objevil o tom raději ani   nebudu mluvil, škoda podle   skutečných Goyových   obrazů, které se ve filmu   objevily si myslím že kdyby   autor (jak u něj bývalo   zvykem) natočil opus o   životě Goiy, měl by na   světe nového Amadea ba   dokonce i lepší kousek   namísto nevěrohodného a   hlavně jednoduchého filmu   pro mainstreamového   diváka...
nash
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.2.2007
Forman mi svým novým   snímkem připravil trochu   zklamání. Goyovy přízraky   jako by nevěděly o čem   vlastně chtějí vyprávět.   Jsou tu celkem 3 hlavní   hrdinové, přičemž ani   jednomu z nich režisér   nevěnuje tolik pozornosti,   aby divákům nějakým   způsobem přirostl k srdci.   Vrcholem je že samotný Goya   zde není hlavním hrdinou v   tom smyslu, jakými byli ve   Formanově přechozích   filmech Mozart,Larry Flynt a   ten komik co ho hrál Jim   Carrey (jo už to mám,   Kaufman se jmenoval). První   půlka filmu, která se   odehrává za časů   španělské inkvizice mě   bavila velmi velmi, a mám   dojem, že kdyby se Forman   soustředil jen na tuhle   dějinnou etapu,dopadlo by to   o fous lépe. Každopádně   Forman je Forman, natočil si   to jak chtěl, kouká se na to   pěkně, je tam spousta   krásnejch scén. Určitě   nadprůměr, v rámci   Formanovy filmografie však   lehký podprůměr. Bohužel.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih38818minih38818Kdo chce zabít Nancy? (2008) 
Downloading Nancy n
minih66653minih66653Gulliverovy cesty (2010) 
Gulliver's Travels n
minih11768minih11768Madisonské mosty (1995) 
The Bridges of Madison County n
minih19252minih19252Smrtonosná zbraň (1987) 
Lethal Weapon n
minih7072minih7072Dva nosáči tankují super (1984) 
Zwei Nasen tanken Super n
minih109374minih109374Místa (2014) [2k digital] 
Místa n
minih16275minih16275Policajt (1972) 
Un flic n
minih175800minih175800Démon zatracení (2019) 
The Wretched n
minih78313minih78313Halloween (2018) 
Halloween n
minih58438minih58438Harry Brown (2009) 
Harry Brown n


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vadim Jakovenko

Jakovenko Vadim

Naposled navštívené:
Vadim Jakovenko

Jakovenko Vadim