Duben
ohodnotit

Bournův mýtus

The Bourne Supremacy

Další název:
Agent bez minulosti 2; Bournov mýtus (SK); Die Bourne Verschwörung
Rok:
2004
Délka:
109 minut
Premiéra v ČR:
7.10.2004
„Měli ho nechat na pokoji…“

Komentáře k filmu Bournův mýtus

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 46
red.mann
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.4.2019
Druhý díl kupodivu lepší   než ten první. Správná   akce, spád, výborná hudba,   která tomu dává šťávu.   Navíc Karel Roden v roli   záporáka.
T2
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.9.2018
║Rozpočet   $75miliónov║Tržby USA   $176,241,941║Tržby   Celosvetovo $288,500,217║   Paul Greengrass posúva Bourna   dokonca o triedu vyššie,   než jeho predchodca a tým   natočil aj jedno z   najlepších pokračovaní v   histórii filmu. /videl v   kine: 100%/
POMOthy
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.9.2018
Menej efektné než BOURNE   IDENTITY, no zároveň   psychologickejšie a dejovo   pútavejšie. Scenár sa   vracia do minulosti, odkrýva   z nej nové veci a prehlbuje   Bournovu postavu. Akcie asi   najmenej zo všetkých   špionážnych thrillerov za   posledné roky, no   inteligentne prekombinovaná   zápletka, v ktorej je Bourne   prďácky vždy o krôčik   pred svojimi lovcami, ju   nepotrebuje. A tá jediná -   záverečná - nám to navyše   plne vynahrádza. Powellova   hudba rulez, Karl Urban je   cool drsňák a zarastený   Roden sa podobá na Tomáša   Baldýnskeho.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.1.2018
Stylové pokračování, při   kterém nejeden divák samým   napětí téměř ani   nedýchá. Adrenalinová   atmosféra jedinou minutou   neupadá a striktně se drží   svého. Jasonu Bourneovi jdou   po krku a ten prokáže svoji   profesionalitu takovým   stylem, že snad i James Bond   či Ethan Hunt bledne   závistí. Jedna honička   střídá druhou a ta ke konci   je absolutním vrcholem   celého filmu. Je tu i   přítomna jistá   emocionální filozofie, ale   je otázkou, jestli si toho v   onom akčním ražení vůbec   někdo všimne. Našince   potěší účast Karla Rodena   v záporné roli, avšak   zamrzí, že nemá v ději   více prostoru. Takhle se tu   prostě pouze jen vyskytuje a   to je všechno. Jestli se   jedná o nejlepší akční   film svého roku vzniku je   otázkou, ale je fakt, že   laťku má postavenou hodně   vysoko.
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.4.2017
Nezničitelný Bourn!
Tak fakt je, že ty filmy o   Bournovi jsou všechny v   podstatě jak přes kopírák,   ale Matt Damon a i ostatní   herci to hrají   přesvědčivě, má to   slušnou akci, výpravu,   střídají se lokace a film   má tempo a napětí, takže   tomu v pohodě mohu 70%   napálit:-)
majkronyk
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.11.2016
Lepší špionážní mazec.
Jen málo filmových sérií   se může pochlubit tím, že   dvojka je lepší než   jednička. V tomto případě   to platí. Jason se dále   dostává do sítě těch,   kteří ho připravili o   život a udělali z něj stroj   na zabíjení.
prvosenka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.9.2014
BOURNEŮV MÝTUS

Nejlepší svědek je   mrtvý svědek. Co na tom, že   se Jason stáhl do ústraní,   stále jsou jednotlivci,   kteří se natolik bojí o   své korýtko, že neváhají   zneužít celý aparát lidí   k tomu, aby se zbavili   nepohodlného člověka. On si   sice nic nepamatuje, ale co   kdyby si náhodou časem   přece jen na něco vzpomněl.  

A tak se opět   před divákem odvíjí   zajímavý a vzrušující   příběh plný akce a   napětí. Opět sledujeme hon   na člověka, plný   překvapení a vynalézavých   zvratů. Matt Damon opět   skvělý, takže filmu není   co vytknout. Tak nějak má   podle mého názoru vypadat   dobrý akční thriller.
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 7.9.2013
Tak nevím, mně se to zdálo   ještě horší než první   film z této série, protože   už to je přeci jen   ohřívaná polévka. No, dám   nějaké plus za Bourneho   "umění", ale jinak   jsem se nudil a i dost   přejížděl.   2012081810201/10825
PORTER
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.1.2013
Pokračování výborného   Agenta bez minulosti   nezklamalo.Opět výborné   napínavé akční scény   které jsou během celého   filmu.Bourne stíhán   nájemnými zabijáky hledá   svoji identitu.
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.10.2012
Opravdu výrazně   nadupanější než Agent bez   minulosti. Akční jízda s   minimem oddechových časů,   taková realističtější a   zamračenější obdoba   bondovek. Oceňuju třeba i   to, že lokální policajti (v   Německu, Rusku) tady nejsou   za neschopné mamlasy, naopak   dávají Bournovi docela   zabrat. A narozdíl od drtivé   většiny akčňáků se   tenhle bonbónek hned tak   neocucá.
Duri86
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.7.2012
Nejlepší z trilogie, když   jsem viděl poprvé koukal   jsem celý film se zatajeným   dechem . Matt Damon   překvapivě výborný v   takové roli
kockak1
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.8.2011
Podle mého názoru byl mnohem   lepší Agent bez minulosti.   Tenhle film často kopíruje   některé scény a děj je   prakticky o ničem. Pokud vám   nestačí dívat se jen na   honičky a střílečky a   potřebujete také nějakou   zápletku a dějové zvraty,   tak tenhle film klidně   vynechte.
DoubecekJan
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.1.2011
skvělé
co jiného dodat, takovéto   drhy filmu mám rád, akce,   akce a zase akce, žádné   zbytečnosti jako v celé   sérii
dobes.pavel
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.7.2010
Borneův mýtus
Dobrý akční thriller,   který nabídne zejména   prvotřídní akci. Neustále   přestřelky a honičky byly   dostatečně svižné a tím   pádem měl film ten správný   spád. Taky vizuální a jiné   efekty tady byly na velmi   vysoké úrovni. Nicméně mě   vyloženě zklamal děj.   Vždyť se tady pořádně nic   neřeší. Je to jen o   hledání identity hlavního   hriny, ale pořádná   zápletka nebo zvrat v ději   nikde.
hellercz
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.12.2009
Celou trilogii beru jako za   dokonalou ... takže nemám,   co bych extra vytknul ani v 1.   ani v tomto a ani ve 3. díle   .. :)
mildaaxe
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.11.2009
Tak můžu jenom konstatovat,   že dvojka Bourna je na   stejně vysoký úrovni jako   jednička.Je sice pravda, že   de vlastně o stejný vjeci   jako v předchozim dílu –   totiž že Bourne pátrá po   svý minulosti, přičemž   jeho bejvalý zaměstnavatelé   po něm znova dou.Ale stejnak   sem se moc dobře bavil.Opjet   jedna výborná automobilová   honička a znova pár   mrtvých.Taky pár novejch   informací o Jasonovi i jeho   bejvalejch nadřízenejch.Jako   celkově moc pjekný…Plus   nesmim zapomenout na   závěrečnou písničku   (tušim od Mobyho?), kerá sem   rozhodně skvěle zapadá a   akurát trošku mě zamrzelo,   že nezazněla třeba i během   filmu. Myslim že k některejm   situacim by se rozhodně   výborně hodila…
aribary
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.10.2009
Podstatně akčnější než   Agent bez minulosti.Velmi   dobrý akční film sice s   několika hluchými místy,ale   ta naštěstí netrvají   dlouho.Jediné co mi chvílemi   vadilo byla přeakčnělá   kamera při honičkách,nebo   soubojích.Tyhle věci jsem si   vychutnal až napodruhé...
Jersey
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.7.2009
Měli ho nechat na pokoji...
Paul Greengrass se tímto   dostává na tabulku mých   oblíbených režisérů.   Perfektní akční thriller!   Rozhodně nejlepší za rok   2004 a jeden z nejlepších   vůbec! Matt Damon je jako   Jason Bourne úžasnej.   Akční honičky všeho druhu   jsou tu v hojném počtu a   patří k těm nejlepším   všech dob (jízda napříč   Moskvou mi místy opravdu   brala dech). Navíc jsou   natočeny tak realisticky a   zběsile, že by zvedly   hladinu adrenalinu i   zfetovanýmu humrovi... No,   jde to se mnou pěkně z kopce   - už se mi začínají líbit   "inteligentní   thrillery"...
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.7.2009
Skvělé a parádní akční   představení nemluvě o   obsazení to to dílko se moc   povedlo proto mohu doporučit
LenC2
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.5.2009
Dle mého Bourneův mýtus je   srovnatelný ba i lepší než   první film s Bournem. Je zde   více akce a pořád není   jasná jeho minulost. Matt   Damon je opět skvělí.
kanyak
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.4.2009
Opet supr akční triller.   Nemá chybu.
BeesWax
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.4.2009
Perfektní pokračování   úspěšného agenta bez   minulosti...podle mě i role   Jasona Bournea je Damonova   jedna z nejlepších...
Agostino
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.4.2009
Akčné filmy prešli   zaujímavým vývojom od   80.-tých rokov až po dnes.   Je to nadpriemerný akčný   film s detektívnou   zápletkou, štandardne   dobrými hereckými výkonmi,   jednou vynikajúcou   naháňačkou na autách a   hroznou kamerou. Dosť dobre   tu zahral známy Mat Damon,   ktorému táto rola sadla ako   ušitá.
renod
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.1.2009
agent
džery ovládající bojové   umění, přesnou střelbu,   ovládá svoji mysl, je o krok   vpředu než   pronásledovatelé - prostě   agent.
O to je to   lepší, žejde o chlapíka v   podstatě ze součastnosti a   my si můžeme aspoň na   chvilku čichnout k tomu co   ovládá tuto zeměkouli. Jak   agenti překrucují historii   po staletí .
Dost   dobré ....
Etymon
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.11.2008
A další díl ze série..   možná můj   nejoblíbenější. Vše při   starém, vše na jedničku..   Honičky, akce, příběh.   Tohle můžu
mudr.pavlik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.10.2008
Skvěle navazuje na Agenta bez   minulosti.
Děj vás   chytí, postupně se rozvíjí   a nepustí až dokonce.
A budete se moc těšit na   další pokračování.
Langley
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.9.2008
Jason Bourne se znovu pachtí   za svým cílem.Doug Liman se   odebral na místo výkonného   producenta a na jeho místo   přišel Paul Greengrass,   který převzal skvělé   pokračování a navíc ho   ještě o malinko zdokonalil.
entei
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.8.2008
Ještě o kus dokonalejší
Podle mě ještě o kus   lepší pokračování   dokonalé jedničky! Pro mě   jen škoda, že France   scénáristé nedopřáli víc   místa.
cynik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.6.2008
Málo kdy je pokračování   stejně dobré jako první   film či dokonce lepší. Ale   příběh o Jasonu Bourneovi   je naštěstí tento   případ.
Snímek si   udržuje napětí a atmosféru   i nadstandardní úroveň   akce. Pro českého diváka   navíc bonus - Karel Roden   jako jeden z hlavních   záporáků.
Thomax
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.3.2008
Od prvního dílu se příběh   přesouvá o dva roky dále a   Bournea opět dostihne jeho   minulost. Film je dobrou   kombinací psychologického a   akčního dramatu. Má dobré   tempo a hlavně po celou dobu   trvání se u něho divák   nenudí.
michal33
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.2.2008
Po prvních pěti minutách se   film rozběhne a nenechá   chvilku na vydechnutí,akce za   akcí,výborná kamera a   střih.
Matt Damon jako   zabiják, v kterém se   probudilo svědomí,je dost   dobře uvěřitelný,i když   místy začíná připomínat   supermana-ale budiž mu   odpuštěno...Skvělá   podívaná...
foxx
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.11.2007
Excelentně zpracované volné   pokračování Agenta bez   minulosti. Řekl bych, že   bylo ještě lepší, než   předcházející díl.   Scénář a námět není   složitý, nicméně bravurní   výprava, kamera, svižné,   inteligentní tempo, děj   nepostrádající logiku i   samotné podání Matta   Damona, to všechno ve mě   nadlouho zanechalo pozitivní   dojem z perfektního, akčně   - špionážního thrilleru.
Raptor150
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.11.2007
Bezva film
Tohle je ten nejlepší film   co jsem viděl.Viděl jsem ho   jen jednou a hned jsem csi   musel koupit DVD.Samá akce a   střílečka,prostě bezva.
killy
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.11.2007
Tak tento film mě opravdu   velmi nadchl. Od začátku až   do konce jsem se vůbec   nenudil. Matt Damon je v této   roli opravdu skvělý.
Chrustyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.10.2007
O třídu lepší než první   díl. Perfektní kamera,   hudba, režie, skvělý hl.   hrdina, dějové zvraty a pár   akčních scén (ale skvěle   natočených - hlavně co se   týká automobilové   honičky). Prostě vše co   správný thriller potřebuje.
Ivett
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.10.2007
Film natočený podobně jako   první díl. Matt Damon je   zase velmi přesvědčivý. V   roli Bourna si nedokážu   ppředstavit nikoho jiného.   Navíc mu to v černém   oblečení moc sluší. Jen   víc takovýhle filmů.
gorilus
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.9.2007
Dej tohto filmu sa dá pomerne   ľahko predvídať ale aj   napriek tomu parí tento film   medzi tie lepšie. Je to film   v ktorom nechýba akcia ,   napätie, rýchlosť a v   neposlednom rade dobrý   hercký výkon Matta Damona.   Priaznivci akčných   špionážnych filmov by ha   mali určite vidieť.
Strength
Hodnocení:
Přidáno: 11.6.2007
Mrzí mě, že si nemůžu   sehnat knižní předlohu od   Ludluma, abych mohla   srovnávat, ale stejně si   myslím, že se příběh   opět jen volně inspiroval   stejně jako v případě   prvního dílu. Nicméně   Bourneův mýtus je   vynikající film, plný akce   a opět tak trochu tajemství   z Jasonovi/Davidovi minulosti.   Rozhodně za velkou pochvalu   stojí herecký obsazení.   Jsem ráda, že Cooper se tady   objevuje aspoň ve   vzpomínkách... ale   opravdová lahůdka je Karel   Roden a Karl Urban - dva   dokonalí hajzlíci. Všem   příznivcům Ludlumových   knížek nebo žánru   politických a akčních   thrillerů vřele doporučuju.
MildaX
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 10.6.2007
Překvapivě dobrý akční   thriler. Mattu Damonovi dobře   sekunduje Franka Potente (Lola   běží o život) a nebo taky   Clive Owen (Král Artuš).
Napínavá zápletka o   tom, jaké to je, když   speciálně cvičený špion   ztratí paměť. Není mu   fajn, ale dobré je, že   neztratil chopnost zabíjet.   To se může vždycky   hodit.
V rámci žánru   příjemné překvapení.
Mgb
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.4.2007
Skvěle natočený snímek,   který vás nenechá ani   chvilku v klidu. Skvěle   vystavěný příběh se bez   přestávky žene stále   kupředu a před vámi se   pořád něco děje. První   film s agentem Bournem se mi   zdál průměrný a s druhým   pokračováním jsem dlouho   otálel. Teď vím, že to   byla chyba. Greengtass se   výborně chopil příběhu a   diváka drží v napětí   celý film. Výborně   natočené akční pasáže a   skvělý hudební doprovod. A   vše korunuje geniální   závěrečná automobilová   honička u které jsem seděl   s otevřenou pusou. Karel   Roden v malé, ale podstatné   roličce potěšil. Už se   těším na třetí   pokračování!
wawer
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.4.2007
Bournův mýtus je ještě   lepší než Agent bez   minulosti. Jelikož jsem dal   "Agentovi" 10 tak   Bournův mýtus by si   zasloužil 11. To, co v   Agentovi šlapalo výborně na   plné obrátky, povýšil   Greengrass na ještě vyšší   uroveň a díky roztřesené   kameře působí Bournův   mýtus naprosto surově a   bezprostředně. Výborně!   jen tak dál
huron
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.4.2006
Inteligentní, svižné,   napínavé. Celá zápletka   sice byla trochu přitažená   za vlasy, ale nijak extra mi   to nevadilo. Matt Damon si   opravdu umí vybírat role.
pigal
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.12.2005
Lahko nadpriemerny spionazny   thriller s netradicnou ulohou   Matta Damona ako   superagenta.Vsetko vo filme je   v podstate odhalene uz od   zaciatku,takze film nema cim   prekvapit.Snad len tym,ake   nove superschopnosti ma hlavny   hrdina oproti prvemu dielu,a   akym sposobom si urobi srandu   zo CIA,ktora je postavena do   ulohy neschopnych amaterov.
WaM
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.4.2005
Vynikající film. Výborný   Matt Damon. Každý kdo má   rád špionážní filmy by ho   měl vidět. Napoprvé mi   trošku vadila hodně   roztřesená kamera, ale když   jsem ho viděl asi po třetí   už mi to tak nepřišlo.
Ziidgaa
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.11.2004
Agent bez minulosti se jí   snaží uniknout, ale marně   – minulost si ho našla   sama. A ještě mu zabijí   jeho kamarádku, no tak to by   se naštval i člověk s   pamětí, co myslíte?
efCZa
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.10.2004
Bohužel jsem neviděla film   Agent bez minulosti, na který   má film prý volně   navazovat, ale díky tomuto   filmu, se to budu snažit   napravit.
Bournův   mýtus je film natáčený   převážně v Berlíně a v   Moskvě, čemuž odpovídají   ne příliš líbivé   exteriéry, což však jen   podtrhuje atmosféru filmu.   Musím uznat, že i přesto,   že jsem v Moskvě nikdy   nebyla, americká představa,   že v ní jezdí pouze   žigulíky a volhy je podle   mě přecejen přitažená za   vlasy. Děj filmu je rychlý,   bez hluchých míst,   propracovaný, pohrává si s   Bournovou domšlou či   skutečnou amnézií, což jej   posouvá opět výše na   stupnici napětí. Velmi   zadařilý je i výkon Matta   Damona.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih164109minih164109Na špatné straně (2018) 
Dragged Across Concrete n
minih7005minih7005Duna (1984) 
Dune n
minih37139minih37139Bridget Jonesová: S rozumem v koncích (2004) 
Bridget Jones: The Edge of Reason n
minih173005minih173005Lovec příšer (2020) 
Monster Hunter n
minih40573minih405737 vteřin (2005) [Video] 
7 seconds n
minih157516minih157516Údolí stínů (2017) 
Skyggenes dal n
minih86174minih86174Percy Jackson: Moře nestvůr (2013) 
Percy Jackson & the Olympians: The Sea of Monsters n
minih154220minih154220Všechno nejhorší (2017) 
Happy Death Day n
minih73642minih73642Maelström (2000) 
Maelström n
minih35814minih35814Gothika (2003) 
Gothika n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Jason Bourne (2016)

 Jason Bourne (2016)
Jason Bourne n
 
Žánr: akční / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Paul Greengrass

(pokračování)

Bourneův odkaz (2012)

 Bourneův odkaz (2012)
Bourneův odkaz n
The Bourne Legacy
Žánr: špionážní / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Tony Gilroy

(pokračování)

Bourneovo ultimátum (2007)

 Bourneovo ultimátum (2007)
Bourneovo ultimátum n
The Bourne ultimatum
Žánr: akční / thriller / drama / špionážní
Země: Spojené státy americké / Spolková republika Německo
Režie: Paul Greengrass

(pokračování)

Agent bez minulosti (2002)

 Agent bez minulosti (2002)
Agent bez minulosti n
The Bourne Identity
Žánr: špionážní / akční / thriller / drama
Země: Spojené státy americké / Spolková republika Německo / Česká republika
Režie: Doug Liman

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Všechnopárty (2006) [TV pořad]

21:05 - 21:59

43 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Dobrodruh (1983)

20:00 - 21:50

108 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - 2012 (2009)

20:20 - 23:35

88 minut již uběhlo
107 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

20:15 - 22:00

93 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763990
Plakátů: 376630
Obsahů a biografií: 178296

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10