Duben
ohodnotit

Stefanie - Nový začátek [TV seriál]

Stefanie - Eine Frau startet durch

Žánr:
Rok:
2004
Délka:
60 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Stefanie - Nový začátek
Stefanie Engelová je bývalá zdravotní sestřička z berlínské Luisiny nemocnice. Na své původní pracoviště se vrací v prvním díle seriálu Stefanie – Nový začátek. V době své nepřítomnosti působila v Hamburku. Vystudovala medicínu, tudíž ze zdravotní sestry se tak stala lékařka. Společně se Stefanií přichází do Berlína také její přítel Hans. Rodinu tvoří ještě dvě dospívající děti, jimiž jsou Alex (syn Stefanie) a Flora (dcera Hanse).
Doktorka Stefanie nastupuje do staronového působiště, na Luisinu kliniku, jejímž přednostou kliniky je profesor Justus Friedländer. Zde ji vítá dávná přítelkyně a kolegyně, vrchní sestra Klára. Stefaniiným šéfem je vrchní lékař Meier-Liszt, velmi přísný a dbající na preciznost. V jednotlivých epizodách dochází k menším i o něco větším střetům mezi Stefanií a kolegou dr. Bauerem. Může se zdát, že mezi Stefanií a Bauerem vládne napětí, nicméně právě sarkasmus a ironie v jejích dialozích jsou ve skutečnosti jakýmsi zakrytím vzájemné úcty mezi oběma spolupracovníky, které spojuje kolegiální přátelství.

Lékařské povolání obnáší mnoho smutných momentů, které se nevyhnou ani Stefanii. Na jedné straně cítí vítězství ze záchrany lidského života, na straně druhé bolest ve chvíli, kdy pacientovi již není pomoci. Horké chvíle zažívá např. při léčbě samotného profesora Friedländera a prosadí si léčebný postup i navzdory zcela opačnému názoru šéflékaře. Právě pozice vrchního lékaře je v průběhu seriálu změněna. Dr. Meier-Liszt odchází do Výmaru pracovat na rodinné klinice. Na jeho místo nastupuje neméně přísný dr. Kern. Pacientkou Luisiny kliniky se stává jeho žena trpící diagnózou sklerozis multiplex, nemocí, na níž doposud nebyl vynalezen lék. Dr. Kern testuje sám na sobě lék, jež je teprve ve stádiu výzkumu. Přivolá si těžkou agónii, z níž již není pomoci. Pod Stefaniinýma rukama, která bojuje za šéfovu záchranu, umírá. Na Luisinu kliniku se poté vrací opět dr. Meier-Lizst.

Pracovní a soukromé momenty se ve Stefaniině životě často prolínají. Jedním z nich je záchrana postřelených studentů z berlínského gymnázia, kde řádil nebezpečný šílenec. Na toto gymnázium nastupují Alex s Florou. O nevlastní dceři nemá Stefanie celý den žádných zpráv. Zatímco zachraňuje na operačních sálech děti druhých, v nitru prožívá veliký strach o Floru. Její vlastní syn Alex pro změnu v závěrečné epizodě řeší dilema. Stefaniiným pacientem se stává její bývalý manžel a Alexův otec Petr Engel. Má leukémii a může pomoci jen transplantace kostní dřeně. Alex zprvu o otci, jenž opustil před lety rodinu, nechce ani slyšet. Posléze však Petra navštěvuje a i přes výhrady k jeho chování z minulosti vítězí v Alexovi morální stránka a nabídne svou kostní dřeň pro transplantaci.

Stefanie – Nový začátek jsou epizody, v nichž se vždy prolíná několik příběhů, lékařů i pacientů. Spojovacím článkem je nejen sympatická lékařka Stefanie Engelová, ale celkové poselství umět pomáhat a mít nesobecký vztah k neštěstí druhých.


Autor: Hortensie

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - --

12:00 - 12:20

19 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - České stopy

11:30 - 12:30

49 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:25

19 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

49 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10