Duben

Dorothée Blank

Povolání:
Známá jako:
Dorothée Blanck
Národnost:
Narození:
24.2. 1934, Aichach, Německo
Úmrtí:
16.1. 2016, Paříž, Francie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Málokterá herečka se může pochlubit tím, že se narodila ve vězení, takto nevšedně začíná životopis Dorothée Blank, která se prosadila ve Francii v několika významných filmech šedesátých let. Jejím otcem byl německý komunista, matka pocházela z Polska a byla židovského původu. Tyto indicie spolu s faktem, že se Dorothée narodila krátce po Hitlerově nástupu k moci, celkem logicky vysvětlují místo jejího narození ve věznici v bavorském Aichachu. S matkou zůstala ve vězení jen krátce, po šestinedělí jí byla odebrána a dána do kojeneckého ústavu. Po propuštění se matka usadila ve Švýcarsku a dceru vyhledala prostřednictvím Červeného kříže, poté spolu žily v Paříži, za války v Pyrenejích, po válce znovu v Paříži.

Zanedbaná zdravotní péče těsně po narození i ztížené životní podminky v dalších letech vedly k tomu, že od dětství měla Dorothée Blank problémy se sluchem, kterých se zbavila až po operaci ušních bubínků v roce 1961. Mezitím se začala věnovat tanci a účinkovala v různých pařížských divadlech a kabaretech, před kamerou se mihla poprvé ve filmu DĚTI LÁSKY (Les enfants de l´amour, 1953), objevila se i v Renoirově FRANCOUZSKÉM KANKÁNU (The French Cancan, 1954).

Význam Dorothée Blank jako filmové herečky se dostavil až díky spolupráci s tvůrci nové vlny počátkem šedesátých let, točila s Jacquesem Demym (LOLA, 1961), který ji pak nabídl i menší příležitosti ve slavných muzikálech PARAPLÍČKA Z CHERBOURGU (Les parapluies de Cherbourg, 1964) a SLEČINKY Z ROCHEFORTU (Les demoiselles de Rochefort, 1966). Stěžejní se pro ni stala role modelky Dorothée, přítelkyně hlavní hrdinky ve filmu Agnes Varda CLÉO OD PĚTI DO SEDMI (Cléo de 5 a 7, 1961). Kromě toho hrála menší role ve filmech J. L. Godarda, R. Vadima nebo R. Bressona, přijala i nabídky v mezinárodních koprodukčních projektech, v Hosseinově historickém dramatu ZABIL JSEM RASPUTINA (J´ai tué Raspoutine, 1967) ztvárnila carevnu Alexandru. Pracovala také pro televizi a natočila i několik krátkometrážních filmů.

Od počátku sedmdesátých let se Dorothée Blank před kamerou objevovala již jen výjimečně, od mládí se ale zároveň věnovala psaní, svou první knihu nicméně vydala až v roce 1991 (Prostor pro okamžik – Une chambre pour le moment). Režisérka Haydée Caillot s ní natočila krátký film KDO JSTE DOROTHÉE BLANK? (Qui ´tes-vous Dorothée Blank, 1987), kde s ní vystoupil její dlouholetý přítel, spisovatel Jacques Sternberg, který dlouhodobě ovlivňoval její vlastní autorské aktivity v oblasti psaného slova. Jako filmová herečka se Dorothée Blank zatím naposledy objevila v Resnaisově dramatu DIVOKÁ TRÁVA (Les herbes folles, 2009).

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Vinorodé břehy Rýna

10:00 - 10:30

16 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - 24 hodin v životě zvířat

09:45 - 10:40

31 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

09:30 - 10:55

46 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

09:10 - 10:30

66 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178293
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dorothée Blank

Blank Dorothée

Naposled navštívené:
Dorothée Blank

Blank Dorothée