Duben

Simone Valère

Povolání:
Rodné jméno:
Simone Jeannine Gondolf
Známá jako:
Simone Valere
Národnost:
Narození:
2.8. 1921, Paříž, Francie
Úmrtí:
10.11. 2010, Roinville-sous-Dourdan, Francie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herečka Simone Valere patřila několik desetiletí ke stěžejním osobnostem francouzského poválečného divadla, ještě předtím za války ale měla namířeno k pozici filmové hvězdy. Narodila se v Paříži jako Simone Jeannine Gondolf do nepříliš spořádaných poměrů, její rodiče nebyli manželé a výchova dítěte je omezovala v jejich společenském životě, Simone tak prošla výchovou u různých příbuzných, systematicky neprobíhalo ani její vzdělání. K divadlu i filmu se dostala počátkem čtyřicátých let, když předtím dva roky navštěvovala slavnou hereckou školu René Simona. Pseudonym Valere přijala po názvu švýcarské lokality Valleyres, kde se odehrávala jedna divadelní hra s její účastí.

Odrazovým můstkem pro celou jednu generaci francouzského herectví byla romantická komedie PRVNÍ DOSTAVENÍČKO (Premier rendez-vous, 1941), kde se objevila řada začínajícících herců, v epizodní roli chovanky dívčího penzionátu se tady mihla i Simone Valere. Ve vedlejších rolích se pak objevila v dalších filmech, při natáčení detektivky LE VOYAGEUR DE TOUSSAINT (1943) se setkala s hercem Jeanem Desaillym (1920-2008), který se pak po válce stal jejím partnerem v životě i práci. Simone mezitím rozvíjela své herectví na scénách Théâtre Hébertot nebo Bouffes Parisiens.

Na přelomu 40. a 50. let dostala Simone Valere ve filmu několik velkých příležitostí, po boku Gérarda Philipa hrála v ĎÁBLOVĚ KRÁSE (La beauté de diable, 1950), hlavní ženský part jí připadl v nenáročném, ale komerčně velmi úspěšném milostném příběhu BARRY (1949). Velkou postavu učitelky Louise pak odehrála po boku Jeana Gabina v dramatu NOC JE MÝM KRÁLOVSTVÍM (La nuit est moi royaume, 1951). Kvůli vytížení divadlem pak hrála podstatně méně častěji, v padesátých letech ztvárnila mimo jiné skutečné historické osobnosti, například francouzskou císařovnu Eugenii (CÍSAŘSKÉ FIALKY – Violetas impriales, 1952) nebo markýzu de Pompadour (TAJEMSTVÍ RYTÍŘE D´EON – Le secret du chevalier d´Eon, 1959), spolu s Jeanem Desaillym se objevila také ve slavných VELKÝCH MANÉVRECH (Les grandes manoeuvres, 1955).

S Desaillym se Simone Valere připojila k divadelní skupině Renaud-Barrault a hrála s ní v divadlech Théâtre de Marigny a Théâtre des Célestins. Excelovala především ve francouzské klasice (Misantrop, Scapinova šibalství, Figarova svatba), v různých žánrech hrála také v Shakespearovi (Jak se vám líbí, Hamlet, Julius Caesar) nebo kusech ruských autorů (Višňový sad). Po rozpadu skupiny Renaud-Barrault založila Simone s Jeanem vlastní uskupení Valere-Desailly, spolu pak znovu hráli v divadle Théâtre Hébertot (1972-1980) a Théâtre de la Madeleine (1980-2002). Dřívější převahu klasiky vyrovnávali nyní častějším uváděním her moderních autorů, některá úspěšná představení byla upravena také pro televizní zpracování. S odchodem do soukromí obdržela Simone Valere prestižní Molierovu cenu za celoživotní přínos francouzskému divadlu (2002).

Na rozdíl od Jeana Desaillyho se před kamerou vyskytovala Simone Valere poměrně výjimečně, za zmínku stojí její velká role v kriminálce PROTIGANGOVÁ BRIGÁDA (Brigade antigangs, 1966), příležitostně hrála v televizi, ve filmu se objevila naposledy v postavě matky v dramatu NOČNÍ SMĚNA (Équipe de nuit, 1990).

Simone Valere zemřela v Roinville nedaleko od Paříže 11. listopadu 2010 ve věku 89 let.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Simone Valère

Valère Simone

Naposled navštívené:
Simone Valère

Valère Simone