Zari

Daniele Amfitheatrof

Povolání:
Rodné jméno:
Daniil Alexandrovič Amfiteatrov
Národnost:
Narození:
29.10. 1901, Petrohrad, Rusko
Úmrtí:
7.6. 1983, Řím, Itálie
Životopis (biografie) / Informace:
Hudebník ruského původu Daniele Amfitheatrof stejně jako řada jiných uměleců z Ruska našel po nástupu komunismu v Rusku uplatnění v zahraničí, stal se celosvětově uznávaným skladatelem a dirigentem a za svou filmovou hudbu získal dvakrát nominaci na Oscara. Narodil se jako Daniil Alexandrovič Amfiteatrov v Petrohradě do rodiny s bohatými kulturními tradicemi, otec Alexandr Amfiteatrov (1862-1938) byl spisovatelem a historikem, matka Iliaria Amfiteatrova byla zdatnou operní pěvkyní.

Již ve dvou letech absolvoval Daniele první z mnoha životních zvratů, když byl jeho otec za články proti carskému režimu poslán s celou rodinou do vyhnanství na Sibiř, po umožnění návratu do Petrohradu pak emigrovali do Itálie, v Paříži pak do rodiny přibyl druhý syn Maxim (1907-1990), později proslulý violoncellista. V Itálii se začal Daniele hudebně vzdělávat pod vedením své matky, v letech 1916-1918 rodina pobývala znovu v Rusku, když se otec stal politickým poradcem premiéra Kerenského, po velké říjnové revoluci však definitivně Amfiteatrovovi odešli. Na opětovné cestě z Ruska do Itálie pobýval Daniele v roce 1921 nějaký čas v Praze, kde studoval u Jaroslava Křičky, nakonec získal italské občanství a vzdělání dokončil na Královské konzervatoři v Římě v roce 1924.

Ve dvacátých letech se Amfitheatrof prosadil jako hudební skladatel, především byl ale dirigentem, zastával post uměleckého šéfa rozhlasu v Janově a Turíně a pořádal koncertní turné po celé Evropě. V Miláně se v roce 1930 oženil a se svou manželkou May Semenza měl dvě děti, syna Erika (*1931) a dceru Stellu (*1934). První vlaštovkou předznamenávající jeho pozdější bohatou spolupráci s filmem bylo italské drama ŽENA PRO VŠECHNY (La signora di tutti, 1934) německého režiséra Maxe Ophülse. Na koncertní sezónu 1937-1938 byl Amfitheatrof pozván do Spojených států. Mezitím v Evropě začala druhá světová válka a Amfitheatrof se rozhodl v Americe zůstat.

Po přesídlení do Kalifornie získal exkluzívní čtyřletou smlouvu se společností MGM a začal se věnovat komponování pro film. Svou první filmovou hudbu pro Hollywood představil v romantické komedii SVATEBNÍ KOMNATA (Bridal Suite, 1939), poté skládal pro řadu celovečerních filmů, v první fázi svého amerického pobytu ale pořídil hudební podklad i k desítkám dokumentů a krátkých snímků. Po válce byl nominován dvakrát na Oscara za svůj hudební doprovod k filmům PŮJČENÁ ŽENA (Guest Wife, 1945) a PÍSEŇ JIHU (Song of the South, 1946). Z jeho další tvorby té doby můžeme připomenout válečný film DNY SLÁVY (Days of Glory, 1944), v němž se objevil Hugo Haas i se svou manželkou.

Daniele Amfitheatrof si později posteskl, že jeho kariéra skladatele filmové hudby byla sice úspěšná, zpronevěřil se ale svým uměleckým ideálům, neměl čas na koncertování a stal se jen profesionálním hudebníkem, který pracoval na zakázku. Přesto v padesátých letech nadále skládal k několika filmům ročně, přestávku si udělal až v roce 1959, kdy opět načas přesídlil do Itálie. Na cestách mezi Amerikou a Evropou pořídil poslední filmovou hudbu k westernu MAJOR DUNDEE (1966).

Poslední léta života strávil Daniele Amfitheatrof v Benátkách, zemřel nakonec v Římě 7. června 1983 ve věku 82 let.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Kalendárium (1993) [TV cyklus]

09:40 - 10:00

7 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Historie.cs (2007) [TV cyklus]

09:15 - 10:10

32 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

NOVA - My, chalupáři

09:30 - 10:25

17 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

Prima - Prima Svět (1995) [TV pořad]

09:15 - 09:50

32 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Daniele Amfitheatrof

Amfitheatrof Daniele

Dylan Holmes Williams

Holmes Williams Dylan

Naposled navštívené:
Daniele Amfitheatrof

Amfitheatrof Daniele

Dylan Holmes Williams

Holmes Williams Dylan