Zari

Radim Fiala

Povolání:
Národnost:
Věk:
53
Narození:
9.1. 1971, Brno, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Známý český herec. Svou hereckou kariéru započal v brněnském Divadle Husa na provázku, kde strávil 14 let. V roce 2006 odešel do Prahy a dnes se stále více věnuje filmu a televizi. Jeho nejznámějšími filmy jsou Tmavomodrý svět, Tobruk, Hranaři nebo Stůj, nebo se netrefím. V televizi hraje v seriálech, jako je Ordinace v růžové zahradě 2, kde proslul především jako doktor Petr Hanák, dále Rodinná pouta nebo Četnické humoresk.

Zdroj: ambroziada.cz

Životopis (biografie) / Informace:
Český herec Radim Fiala se narodil 9. ledna roku 1971 v Brně. V dětství, jako mnoho jiných chlapců, toužil být např. kovbojem či policistou, avšak v osmé třídě při rozhodování, na jakou střední školu se přihlásí, zvítězila volba konzervatoře, kde se nevyučují technické předměty. Prosadil si svou i přesto, že rodiče by spíše u syna viděli absolvování hotelové školy, protože Radim velmi rád vaří. Umělecká cesta však zvítězila, Radim nastoupil na konzervatoř a po čtvrtém ročníku se přihlásil na JAMU. Od třetího ročníku hrál v Divadle Na provázku. Velmi rád vzpomíná na dobu studií a své profesory – pány Lakomého, Dvořáka, Rychlíka, zejména však na Aloise Hajdu, ročníkového vedoucího.

DIVADLO NA PROVÁZKU
Radim Fiala se netají s tím, že si při studiích přivydělával prací u úklidové firmy. Tehdy pracoval i v budově, kde sídlí Divadlo Na provázku, aniž by tušil, že zde bude jednou v angažmá, které trvalo čtrnáct let. Angažmá v tomto divadle Radima podle jeho vlastních slov velmi naplňovalo. Naučil se spoustu prvků, např. žonglování s talíři, házení nožem, zacházení s bičem. Na této scéně ztvárnil např. roli velitele četníků ve hře BALADA PRO BANDITU. Objevil se také jako poručík Dub v brněnské inscenaci ŠVEJKA.

FILMOVÁ PRÁCE
Zkušenost v brněnském divadle byla dozajista k nezaplacení. Radim Fiala se po čase rozhodl odejít do Prahy. Lákal ho film a v Praze je větší možnost zapojit se do filmového herectví. Poprvé se objevil před kamerou ve filmu STŮJ, NEBO SE NETREFÍM (1998), kde vytvořil roli motospojky. Zajímavou příležitost mu dal Jan Svěrák ve svém filmu TMAVOMODRÝ SVĚT (2000). Pro roli Jury Sysla musel Radim přibrat deset až patnáct kilo za šest týdnů. Pro roli v dobrém filmu dobrého režiséra byl ochoten se vzdát na čas své sportovní štíhlé postavy a absolvoval doslova maratón v pojídání kalorických a tučných jídel. Výsledek pro potřeby filmu se dostavil, Radim Fiala přibral čtrnáct kilo. Zatímco k nabrání na váze musela postačit poměrně krátká doba, zpětně na původní váhu se Radim dostával přes rok. Hodně běhal a držel speciální dietu.

Radim Fiala se do svých rolí ponořuje opravdu naplno. Pro roli velitele Halíka ve válečném dramatu Václava Marhoula TOBRUK (2008) absolvoval spolu s dalšími hereckými kolegy speciální výcvik ve Vyškově. Tvrdá vojenská drezúra, skutečně bojové podmínky a nedostatek spánku – to opět svědčí o hercově vysoké profesionalitě.

DRSNÝ DOKTOR HANÁK
V roce 2009 začali vídat diváci seriálu ORDINACE V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ Radima Fialu v roli vojenského lékaře Petra Hanáka. Také příprava na tuto roli poněkud tvrdého a možná až příliš přímého doktora byla u Radima Fialy velmi zodpovědná, ostatně on to ani jinak neumí. Strávil den ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, aby si osvojil postupy vojenských lékařů. Účinkování v tomto seriálu bere Radim Fiala jako obrovskou výzvu, práce na seriálu plyne hektičtějším tempem, je třeba se naučit velké množství textu, nicméně z hlediska nasbírání zkušeností jde o výbornou příležitost. Nejedná se o jeho první televizní práci, Radim Fiala se objevil např. v pohádkovém příběhu KAMENNÝ KLÍČ z roku 2005.

Z dalších aktivit Radima Fialy, které opět sahají do doby začínajícího působení v hlavním městě, zmiňme alespoň jeho namlouvání různých komentářů, natáčení reklam či psaní článků. Dle svých vlastních slov byl původně spíše odpůrcem příležitostí, které zavání komercí, ale jeho názor později prověřil čas a také existenční nutnost. Rozhodně však nelze o Radimu Fialovi v tomto případě hovořit jako o druhořadém herci, ba právě naopak. Výše zmíněné nasazení, které je ochoten obětovat pro své role, hovoří o jeho vynikající profesionalitě. V Praze účinkuje v Činoherním klubu – hra SPOLEČNOST NA LOVU. Tato scéna mu velmi vyhovuje i díky tomu, že se jedná o herecký styl podobný jeho bývalé scéně Na Provázku. Je též jednou z tváří kampaně, která podporuje tzv. fair trade. Známé osobnosti formou grimas vyjadřují nesouhlas nad nespravedlností podmínek obchodu s rozvojovými zeměmi.
Ve chvílích volna se věnuje svému koníčku, čímž je vaření. Preferuje italskou, francouzskou a thajskou kuchyni. Láká ho též zahradničení a mít možnost vlastnit vinohrad či vinný sklípek, kde by se mohl setkávat se svými přáteli.

Zdroj: Týdeník Televize, 11/2009, článek J. Kománkové „Stokrát jiný, stále stejný“, str. 4 – 7

Zpracovala: Petra Cejpková

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Místo činu: Berlín (2010) [TV ...

21:40 - 23:10

35 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

ČT2 - Středověké srdce Evropy

22:00 - 22:30

15 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

21:45 - 23:05

30 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - Show Jana Krause (2010) [TV po...

21:40 - 22:40

35 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Radim Fiala

Fiala Radim

Naposled navštívené:
Radim Fiala

Fiala Radim