Duben

Adéla Pollertová

Povolání:
Rodné jméno:
Pollertová
Národnost:
Věk:
47
Narození:
7.8. 1976, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Sólistka baletu Národního divadla se narodila 7. srpna 1976, v rodině plné významných osobností. Otec Jaroslav, profesor na ČVUT, je trojnásobným mistrem světa ve vodním slalomu. Ve stejném sportu vyhrál bratranec Lukáš olympiádu a bratr Jaroslav se stal třikrát mistrem světa v hlídkách. Praděd Emil byl sólistou opery Národního divadla. Prastrýc Ignác Ullmann byl architektem, který se podílel na stavbě Prozatímního divadla. Sestřenice Klára je herečkou Švandova divadla, a je provdána za herce Ivana Trojana.

K baletu ji přivedl nejprve zájem o moderní gymnastiku a sen pětileté dívenky o Zlatovlásce a sama k tomu dodala:

"Když mi bylo pět let, tak máma učila na učilišti Spojů, pracoval tam i Vladimír Franz, hudební skladatel, který mě občas hlídal, a já mu namalovala těmi jeho drahými temperami Zlatovlásku," a dodala:

"Ten obraz byl příšerný, ale on ho vystavil na své vernisáži ve Valdštejnské zahradě. V tu dobu jsem dělala moderní gymnastiku a potřebovala jsem hudbu na sestavu se švihadlem. Máma ho poprosila a on na to: "Na minutu a půl nebudu mrhat svým talentem. Radši jí jednou napíšu velký balet. A třeba zrovna Zlatovlásku, když mi ji tak hezky namalovala." A stalo se...

Později se v patnácti letech na doporučení tatínka jedné z kolegyň gymnastek, který byl profesionálním tanečníkem, dostala na konzervatoř, kde udělala vzhledem k svému věku rozdílové zkoušky, a byla přijata do čtvrtého ročníku Taneční konzervatoře v Praze. Nejprve se musela rozloučit s představou, že bude jednou trenérkou moderní gymnastiky. Začala tím, že překonala poměrně rychle nelehké překážky. Studovala tanec u profesorky Anety Voleské a vypracovala se na sólistku školy, kterou úspěšně reprezentovala na mezinárodní baletní soutěži v americkém Jacksonu a také na soutěži v Brně.

Po absolvování konzervatoře byla úspěšná na konkursech do baletního souboru v Drážďanech a Hamburku. Rozhodla se pro angažmá u divadla v Hamburku, jehož soubor patří dlouhodobě k celosvětově nejuznávanějším baletním souborům. Členkou tohoto souboru se stala v roce 1995. V této době již zde jako působil americký choreograf John Neumeier /*1942/. Již jako sboristka dostávala menší sólové role. Zde si ji ruský sólista Radik Zarip vybral jako partnerku do Spící krasavice.

Od roku 1998 již byla v souboru sólistkou a dostávala příležitosti v mnoha Neumeierových baletech i v choreografiích jiných autorů. Sama se také později podílela na tvorbě choreografie, zejména u svých rolí. V sezóně 2004-2005 se stala členkou a současně sólistkou baletního souboru Národního divadla v Praze. Hostuje také na světových gala představeních. Studovala taneční vědu na pražské HAMU. V Hamburském baletu se objevila v roli Heleny ve Snu noci svatojánské, Olympie v Dámě s kaméliemi.

U Neumeiera vystoupila v jeho choreografických úpravách jako Marie v Louskáčku, jako Phoebe v Jak se vám líbí, jako Julie v baletu Romeo a Julie aj. Jako sólistka Národního divadla tančila velkou sólovou roli – Kláru v baletu Louskáček, Olgu v Oněginovi, hlavní roli v baletu Šipková Růženka a také v baletu Giselle a mnoha dalších. První sezónu po návratu z hamburského angažmá, tančila v choreografii Petra Zusky hlavní roli v brněnském Národním divadle v baletu D.M.J. 1953-1977, a byla za tento svůj výkon zařazena do širší nominace na cenu Thálie 2004.

Balet Zlatovláska s hudbou Vladimíra Franze byl vytvořen přímo pro Adélu Pollertovou. Počátkem roku 2009 byl balet Zlatovláska vydán na DVD s Adélou Pollertovou v hlavní roli. Dosavadním vrcholem působení v Národním divadle se stala její role Julie v Romeovi a Julii, za kterou byla oceněná Cenou Thálie 2006, a romantická postava Sylphidy z baletu dánského choreografa Augusta Bournonvilla La Sylphide, za kterou získala Cenu Komerční banky pro rok 2008. V dubnu 2009 převzala na scéně Národního divadla ocenění Philip Morris Ballet Flower Award, udělenou za mimořádný výkon v oblasti klasického baletu.

Erkul

Autor: Erkul

Životopis (biografie) / Informace:
Česká sportovkyně a baletka, bývalá sólistka Hamburského baletu, nyní sólistka Národního divadla v Praze.

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:10

88 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

ČT2 - Fantom ze Spandau

13:35 - 14:30

23 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:45 - 14:35

13 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

33 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Adéla Pollertová

Pollertová Adéla

Naposled navštívené:
Adéla Pollertová

Pollertová Adéla