Zari

Eva Čeřovská

Povolání:
Národnost:
Narození:
20.10. 1952, Praha, Československo
Úmrtí:
18.8. 1976, Hradec Králové, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Do srdcí diváků se vepsala jako usměvavá Věrka ve slavném filmu Juraje Herze HOLKY Z PORCELÁNU. Její kratičký život je částečně zahalen tajemstvím. V srdcích filmových diváků často vyvstávala otázka, proč život mladé herečky skončil v pouhých 24 letech? Téměř žádné prameny o ní vůbec nic nepřinášejí. Víme o ní velmi málo…

Eva Čeřovská se narodila 20. října roku 1952 v Praze. Její příjmení evokuje spojitost s naší oblíbenou zpěvačkou Juditou Čeřovskou. Skutečně nejde o náhodu. Eva pocházela z rodiny Čeřovských, do níž se Judita Štěrbová, jak znělo zpěvaččino rodné jméno, přivdala (manželem byl právník Vladimír Čeřovský). Jak uvádí prameny – byla Eva Juditinou neteří. Mladá dívka zřejmě toužila po herecké práci od útlého věku. Po ukončení střední školy započala se studiem DAMU, samozřejmě obor herectví. V době studií na divadelní fakultě se objevila v roli hosta v Čechovových jednoaktových hrách: MEDVĚD, VÝROČÍ, SVATBA. Premiéra představení se odehrála 20. dubna roku 1974. V následujícím roce, konkrétně 1. února 1975, měla Eva Čeřovská další premiéru, tentokrát v Shakespearově adaptaci POČESTNÉ PANÍ WINDSORSKÉ. Zde vytvořila roli Aničky a paní Čiperné.

Na filmovém plátně se Eva Čeřovská objevila celkem v šesti rolích. S účinkováním před kamerou započala v průběhu studia na DAMU. V roce 1974, ve svých 22 letech, hrála hned ve čtyřech filmech, z nichž samozřejmě nejznámější a nejvíce proslavený je příběh mladých skladnic z již zmíněného filmu HOLKY Z PORCELÁNU. Naopak velmi ideologicky byl zaměřen film DVACÁTÝ DEVÁTÝ, v němž Eva Čeřovská hrála pod režijním vedením Antonína Kachlíka taktéž roli Věry. V roce 1974 vytvořila Eva ještě dvě dívčí role ve filmech KVOČNY A KRÁL (režie Jaromír Borek, postava Boženy) podle stejnojmenné povídky Karla Štorkána a v nepříliš úspěšném filmu Jaroslava Balíka z prostředí Ženských domovů s názvem V KAŽDÉM POKOJI ŽENA, zde hrála postavu Ivanky. Rovněž postavu jménem Ivana ztvárnila Eva Čeřovská v roce 1975, kdy ji obsadil režisér Štěpán Skalský do filmu HŘIŠTĚ, v němž hlavní roli ztvárnil Jiří Bartoška. O další rok později se Eva objevila před kamerou naposledy jako Maruška v povídkovém filmu Ivo Tomana BOTY PLNÉ VODY.

Poslední filmové role hrála již Eva Čeřovská jako členka Divadla v Hradci Králové. Dne 1. srpna roku 1975 ukončila studium na DAMU a poté ji mohli královehradečtí diváci vidět v několika zajímavých rolích na své scéně. Dne 18. října 1975 měla premiéru inscenace VELKOLEPÝ PAROHÁČ od F. Crommelyncka, v níž hrála Eva Čeřovská roli Stely. O dva měsíce později, 13. prosince 1975, si odbyla talentovaná mladá herečka další premiéru, tentokrát jako Cindy v díle J. Hayese DŮM RUKOJMÍ.

Na jaře roku 1976 čekaly Evu Čeřovskou další dvě premiéry. Ta první proběhla 20. března 1976 a jednalo se o postavu Ofélie v Shakespearově slavné hře HAMLET. Následující měsíc, 10. dubna, vystoupila v roli hosta v premiéře hry ČTYŘI KAPKY od V. Rozova. Tehdy jistě tato dívka velmi slibného hereckého talentu netušila, že se počítají poslední měsíce jejího života. Dne 18. srpna roku 1976 vyhasl život Evy Čeřovské při autonehodě. O jejím tragickém skonu v tak neuvěřitelně mladém věku není dnes téměř nikde žádných zmínek. Podle jednoho z pramenů se tak mělo stát přímo v Hradci Králové, kde byla Eva Čeřovská v divadelním angažmá. Pro srdce filmových diváků už navždy zůstane skladnicí Věrkou.

Pozn. aut.: Za dostupné informace o Evě Čeřovské velmi děkuji Referenčnímu centru Národní knihovny a její pracovnici, paní Heleně Borovičkové.

Dodatek, který nám poslala paní Helena Sedláčková se vzpomínkou na Evu Čeřovskou:

"Po absolvování tzv. dvanáctiletky na Korunní ulici v Praze 2, (nyní Arcibiskupské gymnazium) studovala DAMU. Po ukončení studia dostala anga"žmá v divadle v Hradci Králové. Tam jela v den nehody spolu se svým přítelem. Na jedné nechvalně proslulé křižovatce v Hradci, která už neexistuje její přítel zřejmě nedal přednost nákladnímu autu a došlo ke srážce. Tehdy ještě nebylo povinné užívat bezpečnostní pásy a ani netuším, jestli je auto mělo. Přítel vyletěl z auta a byl na místě mrtvý, Evička byla v bezvědomí a těžce zraněná. Nikdy se už neprobrala a po 3 měsících komatu zemřela pár měsíců po svých 23. narozeninách. Její urna je uložena na Olšanských hřbitovech. Nikdy na ni nezapomenu."

Tuto informaci dne 2. března 2013 upřesňuje pan Vít Šimek, který nám napsal:

"Řidičem vozu v osudný den nebyl přítel Evy Čeřovské, nýbrž její kolega - režisér Jan Zajíc."

Pozn. redakce: Jménem redakce děkuji paní Sedláčkové a panu Šimkovi za informace, které nám k životu krásné a tragicky zesnulé Evičky Čeřovské poskytli. Děkujeme za spolupráci a ochotu.

Petra Myslínová Cejpková - Hortensie

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Eva Čeřovská

Čeřovská Eva

Naposled navštívené:
Eva Čeřovská

Čeřovská Eva