Jeden svět
ohodnotit

Twilight sága: Stmívání

Twilight

Další název:
Súmrak (SK)
Rok:
2008
Délka:
122 minut
Premiéra v ČR:
20.11.2008

Obsah filmu Twilight sága: Stmívání

 
Isabella (Bella) Swanová se stěhuje za otcem do věčně deštivého a zeleného městečka Forks ve státě Washington. První den ve škole potkává záhadného a přitažlivého Edwarda Cullena, který obrátí její život naruby a dny ve Forks jsou hned příjemnější. Co je však Edward vlastně zač a proč se jeden den chová tak a druhý zase tak? Odpověď přijde brzy: Edward Cullen a jeho rodina jsou upíři. Jenže, když najdete pravou lásku, nezastaví vás ani to. Milenci balancují na ostří nože - mezi touhou a hrozným nebezpečím. Bellina krev totiž Edwardovi nesnesitelně krásně voní. Jenže co se stane, když se objeví další upíři a mezi nimi i jeden, pro kterého je...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Catherine HardwickeCatherine Hardwicke  
hraje:
Robert PattinsonRobert Pattinson.....Edward Cullen [21]   
Kristen StewartKristen Stewart.....Bella Swanová [17]   
Taylor LautnerTaylor Lautner.....Jacob Black [16]   
Billy BurkeBilly Burke.....Charlie Swan [41]   
Michael WelchMichael Welch.....Mike Newton [20]   
Justin ChonJustin Chon.....Eric Yorkie [26]   
Peter FacinelliPeter Facinelli.....Carlisle Cullen [34]   
Kellan LutzKellan Lutz.....Emmett Cullen [23]   
Christian SerratosChristian Serratos.....Angela Weberová [17]   
Elizabeth ReaserElizabeth Reaser.....Esme Cullenová [32]   
Nikki ReedNikki Reed.....Rosalie Haleová [19]   
Ashley GreeneAshley Greene.....Alice Cullenová [21]   
Rachelle LefevreRachelle Lefevre.....upírka Victoria [29]   
Anna KendrickAnna Kendrick.....Jessica Stanleyová [22]   
Jackson RathboneJackson Rathbone.....Jasper Hale [23]   
Cam GigandetCam Gigandet.....upír James [25]   
scénář:
Melissa RosenbergMelissa Rosenberg  
námět:
Stephenie MeyerStephenie Meyer.....stejnojmenný román (2005; česky Egmont, Praha 2008) [34]   
hudba:
Carter BurwellCarter Burwell  
Alexandra PatsavasAlexandra Patsavas.....supervize   
kamera:
Elliot DavisElliot Davis  
střih:
Nancy RichardsonNancy Richardson  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
SPI
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Twilight sága: Stmívání >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 30.12.2020
Melodrama v hororovém žánru? Pro mnoho   hororových fanoušků něco naprosto   nepředstavitelného. I stalo se. Nejdříve jsme   tu měli český snímek ´Svatba upírů´   (1993), ve kterém se do krásné upírky   zamiloval anglický šlechtic. Hollywood nám   nyní předhodil moderní a vizuálně uspokojivý   milostný příběh mezi lidskou dívkou Bellou   Swan, což je pro zajímavost v překladu Krásná   labuť, a upírem Edwardem Cullenem, se kterým se   seznámila na střední škole. A aby i hororový   žánr vzal za své, máme tu kromě party   mladých upírů také partu mladých vlkodlaků a   obě strany mezi sebou vedou nevraživost a   násilí. A tak je jasné, že v takovém   prostředí to Bella rozhodně nebude mít   jednoduché. Bohužel za své vzali veškeré   hororové zákonitosti ohledně upírů. Upíři   sice jsou nesmrtelní, ale nemají tesáky, nikoho   nepřepadávají a nepijí jim krev, sluníčko   jim sice ubližuje, ale nespálí, atd, atd. Jak   bylo výše zmíněno, dokonce s lidmi chodí už   spoustu let na střední školu. No jo, no. Nějak   se té červené knihovně muselo ulehčit. Ve   výše zmíněném českém filmu dokonce upírka   nosí řetízek s křížkem a upírům ani   česnek nevadí. No nic, zpět k tomuto snímku.   Svým způsobem je to vlastně dějová šablona o   zakázané lásce, něco ve smyslu slavné hry   Williama Shakespeara ´Romeo a Julie´. Bude konec   také takový? Inu, uvidíme. Pro svou vzájemnou   lásku tedy musí Bella a Edward bojovat.   Příběh se vyvíjí pozvolna, čímž všemu   dává svůj čas a náležitost k správnému   uchopení podstaty věci. Dějově se očekávaně   objevují podivnosti, ale když je divák zaujatý   právě onou milostnou linkou, vše přehlédne. O   napínavé okamžiky také není nouze, ale kousat   nehty si u toho nikdo nebude. Akční scény také   nejsou hlavně po vizuální stránce špatné.   Viditelně se však u nich netlačilo na pilu. Je   to zkrátka snímek určený spíše pro fanoušky   milostných příběhů, neboť ti hororoví u   toho budou akorát tak skřípat zuby. Snímek tak   má své příznivce i odpůrce a asi to tak mělo   být.
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 30.10.2018
Taková ta klasika. Hlavní postava si myslí že   je naprosto out a průměr, nýbrž pravda je   opačná a ona je ta IN a nejvíc. Což není nic   nečekaného pro tento typ filmu. Ale co proboha   udělali s těmi upíry?! Vždyť i jejich   největší nepřítel slunce už jim nic   nedělá, maximálně tak deprese z toho, že   vypadají ve svitu slunce jak chodící disko   koule. Pravděpodobně dnešní upíři mají jen   problémy se zpracováním vitamínu D a to je   všechno. Už žádný česnek, kříž nebo   strach z východu slunce. Ne, prostě Ne. ....   HODNOCENÍ: 40%
POMOthy
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 29.9.2018
Nákazlivo zvodné a voňavé skĺbenie   klasických horovových prvkov, nevinného   poňatia platonickej lásky, ohraných dejových   klišé, matrixovského vizuálu, krásnych   prírodných lokalít, Volva C30 a   extrémistického metrosexualizmu. No dalo by sa   niečomu takému, navyše keď sa to pri svojej   detinskej prostoduchosti tvári smrteľne vážne,   odolať? :) Film, ktorý zosobňuje všetko, čo   je dnes u teenagerov „in“ a čo sa dobre   predáva (režisérke budú odteraz producenti   ležať při nohách). Občan Kane moderného   teenagerského veku. Nebyť tak zdĺhavého   zbližovania sa tých dvoch, znížil by som sa k   zvýšeniu hodnotenia. Guilty pleasure.
T2
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 2.8.2018
║Rozpočet $37miliónov║Tržby USA   $192,769,854║Tržby Celosvetovo $397,923,934▐   Tržby od roku 2009 za predaj Blu-ray v USA   $28,652,187 //počet predaných kusov ?║ Tržby   za predaj DVD v USA $204,682,473 //počet   predaných kusov 11,262,837║ Tak toto sa stalo   kino hitom? Sakra práca, veď ten film okrem ako   takej romantickej iskry namá čo pre   návštevnika kina ponúknuť, príbeh tuctový,   akcia skoro žiadna, triky otrasné, ... aspoň   že herci sa tvárili dosť dramaticky v tých   svojich úlohách ale nakoniec aj to prišlo   časom ako riadna jednotvárnosť. Ináč som bol   prekvapený, že mi to v tom kine tak pekne ubehlo   a preto dávam aj priemerné hodnotenie ale ináč   to za moc nestojí, takýto film - romantický   upirák je tak maximálne vhodný pokiaľ sa   niekto vyberie do kina v pekne v zalúbenom   páriku, ináč to ani nemôže mať nejaký   väčší efekt. /videl v kine: 55%/ ...o urovni   tohto filmu už moc napovie samotná ukážka,   ktorá sama naznačí "nič prevratné   nečakajte"
Tomeczek
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 1.7.2018
Odpudivá historka. Vyprávění o upírech, jenž   sají krev a vlkodlacích, jenž se každý   úplněk mění na vlku podobná stvoření   zkomoleno v romantickou povídku pro adolescenty.   Celý příběh působí seriózně přibližně   jako diagnóza frenologa a celý příběh je tuze   špatný. Nepříjemně pokulhávající kamera se   zastrašujícím rozlišením. Ohavné efekty   běží jako Stephen Hawking, ale narozdíl od   něj geniální opravdu nejsou. Zvuk je stvůrný   a působí, jako byste právě sledovali starou,   gramofonovou nahrávku z 18. století přehranou   poškozeným lankovým telefonem. Herecké výkony   jsou velmi mrzké a nestojí za velké sousto   odpudivého, plísní porostlého pokrmu, jenž   nebyl snězen a je prošlý již několik let,   jelikož se jednalo o masovou konzervu   vyskytující se ve veganské rodině. Celý   snímek je příšerný a nikomu nedoporučuji se   na tento láskou přeteklý hanopis dívat.
Kvikous
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 24.4.2017
Tento zatracovaný nebo vychvalovaný film jsem   viděla poprvé letos v březnu na Prima Max.   Musím říct že se mi velmi zalíbil Zrovna tak   i hlavní dvojice. Beru ho jako romantický   oddechový film se skvělou hudbou a je tam i   poměrně dost vtipných scén. Myslím si že   dvojice Pattinson a Stewart se k sobě pěkně   hodili. Řekla bych že Pattinson se od té doby   posunul opravdu úplně někam jinam do vyšší   ligy a že ještě ukáže co v něm vlastně   všechno je. A nakonec jedno rýpnutí když se   dnes podíváte po deseti letech jak vypadá tak   ti toho nesnášeli jako hvězdu twg ságy tak ho   teď budou nesnášet ještě víc a svým   způsobem určitě i závidět protože co si   budeme povídat ten chlap zraje jako víno a   charisma má na rozdávání
PORTER
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 12.2.2017
Romantické fantasy s trochou hororu,herecky mi to   nějak nesedlo mimo K.Stewart herecké výkony nic   moc,R.Pattinson vypadal jako pod vlivem a   namaskovaný až moc,objeví se pár   napínavějších scén ale jen krátkých jinak   romantika.
collen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.8.2016
Nejprve jsem viděla film a teprve potom četla   knihu. Nevím, jestli to ovlivnilo moje   hodnocení, ale myslím si, že postavy všech   herců odpovídají přesně popisu autorky   celého příběhu, stejně tak i prostředí a   hudba. Neumím filmovým tvůrcům nic vytknout a   navíc český dabing nemá chybu. Můj obdiv   patří též Janu Maxiánovi za hlas, který   propůjčil Robertu Pattinsonovi.
cerfik
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.12.2014
Ač nepatřím ke skalním fandům Stmívací   ságy, tak musím přiznat, že jistá originalita   a kouzlo zde opravdu je, proč by jinak film a   pokračování včetně knižní předlohy měli   takovou sílu přilákat tolik lidí po celém   světě. Jistě se nejedná o vrchol v žánru,   ale přinějmenším první díl mě svou   atmosférou dokázal vtáhnout a dokonce mě   přiměl se podívat na pokračování, proto to   zavrhnout úplně nemůžu, ikdyž ty pubescentní   dialogy plné klišé mi vadí a následující   díly už nebyli ono, vice bezduché akce, méně   příběhu a chyběl už moment překvapení.   Stejně bych rád věděl, co je na tomto   fenoménu Stmívání to co tolik přitahuje,   třeba mi to někdo někdy řekne.
bobo336
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 19.4.2014
Twilight
Takto zacala upírska sága. Film väcsinou nudí   ale dá sa pozerat. Vela romantiky a na konci   celkom pekný súboj. To bol asi celý priebeh   filmu. Dúfam ze dvojka bude lepsia.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih40011minih40011Eden (2006/1) [TV minisérie] 
Eden n
minih4495minih4495Boty plné vody (1976) 
n
minih45175minih45175Rudý Baron (2008) 
Der Rote Baron n
minih35879minih35879Hřbitov pro cizince (1991) [TV inscenace] 
Hřbitov pro cizince n
minih104344minih104344Pohádka z větrného lesa (1976) [TV inscenace] 
Pohádka z větrného lesa n
minih59758minih59758Stvoření (2009) 
Les Humains n
minih15115minih15115Ostrov pokladů (1990) [TV film] 
Treasure Island n
minih9813minih9813Jurášek (1956) 
n
minih157318minih157318Pepa (2018) [DCP] 
Pepa n
minih38841minih38841Bella a Sebastián (1965) [TV seriál] 
Belle et Sébastien n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Twilight sága: Rozbřesk - 2. část (2012)

 Twilight sága: Rozbřesk - 2. část (2012)
Twilight sága: Rozbřesk - 2. část n
The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2
Žánr: dobrodružný / drama / fantasy / romantický
Země: Spojené státy americké
Režie: Bill Condon

(pokračování)

Twilight sága: Rozbřesk - 1. část (2011)

 Twilight sága: Rozbřesk - 1. část (2011)
Twilight sága: Rozbřesk - 1. část n
The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1
Žánr: dobrodružný / drama / fantasy / romantický
Země: Spojené státy americké
Režie: Bill Condon

(pokračování)

Twilight sága: Zatmění (2010)

 Twilight sága: Zatmění (2010)
Twilight sága: Zatmění n
The Twilight Saga: Eclipse
Žánr: dobrodružný / drama / fantasy / romantický
Země: Spojené státy americké
Režie: David Slade

(pokračování)

Twilight sága: Nový měsíc (2009)

 Twilight sága: Nový měsíc (2009)
Twilight sága: Nový měsíc n
The Twilight Saga: New Moon
Žánr: dobrodružný / drama / fantasy / romantický
Země: Spojené státy americké
Režie: Chris Weitz

(pokračování)

Twilight sága: Stmívání (2008)režisérka a štábTwilight sága: Stmívání (2008)Victoria
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10