Zari

Bubba Smith

Povolání:
Rodné jméno:
Charles Aaron Smith
Národnost:
Narození:
28.2. 1945, Beaumont, Texas, USA
Úmrtí:
3.8. 2011, Los Angeles, Kalifornie, USA
Životopis (biografie) / Informace:
Tento americký herec černé pleti se narodil 28. února 1945 v texaském městě Beaumont jako Charles Aaron Smith. Tady ukončil základní i střední školu a poté se vydal za dalším vzděláním na Michiganskou státní univerzitu, kde se v rámci studia věnoval i amerického fotbalu. V družstvu zastával post zadního obránce a v té době získal i přezdívku "Bubba", kterou později používal jako svůj umělecký pseudonym.

V šedesátých a sedmesátých letech minulého století přešel na profesionální dráhu a pět sezón hrál za klub Baltimore Colts (1967-1971). Po dvou sezónách dále odehrál za Oakland Raiders a Houston Oilers. Na hřišti zářil až do roku 1976 a po ukončení sportovní kariéry se začal objevovat v televizi; nejprve jen v reklamách nebo jako host v seriálech (Tales of Gold Monkey, Good Times, Charlieho Andílci, Mike Hammer, Hart to Hart, Taxi).

Průběžně už dostával i epizodní role ve filmech. Ta pravá sláva však tohoto 201 cm vysokého a přes 120 kg těžkého obra čekala až s postavou málomluvného policejního kadeta Mose Hightowera v komedii Policejní akademie (1984). Tuto roli si pak zopakoval ještě v dalších pěti z celkových šesti pokračování série, která se stala kultem i v tehdejším Československu. Na základě úspěchu v Policejní akademii se Smith dostal k výraznějším stálým rolím do seriálů Half Nelson (postava jménem Kurt) a Blue Thunder (Lyman „Bubba" Kelsey).

Předtím hrál vícekrát jednu seriálovou postavu jen v Open All Night a také v Semi-Tough (kde byl hlavní hvězdou David Hasselhoff). V průběhu 90. let pak "Bubba" Smith hostoval i v seriálech McGyver nebo Ženatý se závazky. Poměrně velkou, byť ne tak známou roli, měl Smith také v kriminálce Down´n´Dirty (2001). Tady se objevil coby parťák hlavního hrdiny v podání hvězdy černošských akčních filmů Freda Williamsona, jenž snímek zároveň i režíroval a roku 2004 si zahrál ve snímku The Coach vedlejší roli stárnoucího, byť stále hrozivě vyhlížejícího hráče vybíjené. Žádná z těchto postav se však Hightowerově věhlasu už ani zdaleka nepřiblížila.

V roce 1988 byl Smith uveden do fotbalové Síně slávy, což je pocta, jíž se dostane pouze výjimečným sportovcům. Za poznámku stojí, že úspěšným hráčem amerického fotbalu byl rovněž Charlesův bratr Toddy. Právě sportovní úspěchy byly pro "Bubbyho" vstupenkou i do světa všemocné americké reklamy - známé jsou např. upoutávky na pivo Miller Lite Beer.

Své soukromí si herec hlídal doslova úzkostlivě, téměř nedával rozhovory a novinářům se na hony vyhýbal. O to více tak šokovala zpráva, kterou počátkem srpna roku 2011 zveřejnila snad všechna světová média:

"Ve věku 66 let zemřel 3.srpna 2011 v Los Angeles herec a bývalý šampion americké NFL Charles "Bubba" Smith. Podle mluvčího losangeleského policie Eda Wintera byl Smith nalezen mrtvý ve svém domě v Baldwin Hills, příčina úmrtí zatím není přesně stanovena. Podle všeho se však nejednalo o násilný čin, ale o úmrtí z přirozených příčin."

Na podzim téhož roku bylo zveřejněno, že za Smithovým skonem stála vysoká dávka léků na hubnutí, která byla pro jeho organismus, oslabený vysokým tlakem a oběhovými problémy, pravděpodobně fatální.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Nemocnice na kraji města (1977...

17:20 - 18:25

0 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

ČT2 - Archivní tajemství

17:05 - 17:35

15 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - 3Bobule (2019)

15:50 - 18:00

90 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Prima - Ženy v běhu (2019)

16:50 - 18:52

30 minut již uběhlo
92 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Bubba Smith

Smith Bubba

Sport je vražda

Sport je vražda

Tahimi Alvariño

Alvariño Tahimi

Raymond Hughes

Hughes Raymond

Naposled navštívené:
Bubba Smith

Smith Bubba

Sport je vražda

Sport je vražda

Tahimi Alvariño

Alvariño Tahimi

Raymond Hughes

Hughes Raymond