Zari

Donald O'Connor

Povolání:
Rodné jméno:
Donald David Dixon Ronald O’Connor
Národnost:
Narození:
28.8. 1925, Chicago, Illinois, USA
Úmrtí:
27.9. 2003, Calabasas, Los Angeles, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Specialitou a jeho „ochrannou známkou“ byl u tohoto obdivuhodně pohybově nadaného umělce - rychlý výběh po zdi a následné salto, které ještě dodnes po tolika letech udivuje diváky.

Tanečník a herec, narozený 28. 8. 1925 v Chicagu, USA - Donald O´Connor - Donald David Dixon Ronald O'Connor, pocházel z rodiny vaudevillových – estrádních-varietních umělců. Donaldovou taneční a uměleckou školou byl v tomto případě život sám a práce jeho rodičů, při které už záhy asistoval i on ve věku 5-ti let. Jeho otec John Edward "Chuck" O'Connor byl akrobatem ve skupině Ringling Brother v Baily a Barnum – světoznámém cirkusu jako akrobat - skákač. Matka Effie byla krasojezdkyně na koni.

Connor se objevil ve filmu jako 12-ti letý v roce 1937 - Melody for Two, a hráli s ním i jeho dva bratři Jack a Billy. Bratr Billy zemřel o rok a půl později na spálu. Do své dospělosti a během ní hrál v několika hudebních tanečních filmech v menších rolích. Jeho popularita stoupla po filmovém muzikálu – nebo chcete-li hudebním filmu v roce 1952 - Singin' in the Rain – Zpívání dešti, kde byl zdatným partnerem Gene Kellyho, a mně se zdá, že Kellyho předčil. Právě odtud je známá série rychlých výběhů po zdi a následné salto, výborná stepařská čísla, tanec, hra na klavír či housle a zpěv. Z natáčení je známé, že si Connor s Kellym moc „nesedli“ a vládla mezi nimi velká rivalita, což se naštěstí neodrazilo na jejich výkonech a konečném výsledku filmu.


Donald byl dvakrát ženatý – se Gwen Carthy – 1944 – 1954, měli spolu syna. Podruhé se oženil 11. 10. 1956 s Glorií Noble a měli spolu 3 děti. Manželství ukončila Conorova smrt.

Natočil komedii - Call Me Madam v roce 1953 s výbornou Verou-Ellen, a It's a Lovely Day Today. Dalším hudebním filmem s Bing Crosbym měl být film Bílé vánoce - White Christmas 1954, ale Donald onemocněl na zápal plic a byl nahrazen Dannym Kayem. Během několikaleté spolupráce s Universal Pictures však odešel z důvodu značné nespokojenosti z jediného typu rolí, který mu byl neustále servírován – slušný, pardon superslušný chlapec... Bohužel jeho kariéra tímto odchodem vlastně v Hollywoodu zkončila, a Connor začal natáčet v televizi a hrál na Broadwayi. Jeho největší kamarádkou už od dětství až do její smrti byla herečka a zpěvačka Judy Garland, a hlavně proto, i když už značně nemocný vystupoval na otevření muzea Judy Garland v roce 2003.

První infarkt dostal v roce 1971. Po několika letech se však vrátil do TV studia, a natočil dvakrát v několikaletém odstupu Alice in Wonderland – v roce 1983 a 1985. V roce 1998 podepsal velmi výhodnou, ale přímo vražednou smlouvu na vystupování v revue - The Fabulous Palm Springs Follies – a ve věku 54 let vystupoval v osmi představeních za týden.

...Connor jednou řekl: "...myslím si, že jsem se narodil proto, abych dokázal bavit lidi, a to, že se mi to daří, je důkaz, že to snad dělám dobře. Doufám, že mi přinese smích a potlesk - štěstí..."

Donald O´Connor zemřel na selhání srdce 27. 9. 2003 v Calabasas, Kalifornie – USA ve věku 78 let.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Donald O'Connor

O'Connor Donald

Mary Marquet

Marquet Mary

Rene Bitorajac

Bitorajac Rene

Naposled navštívené:
Donald O'Connor

O'Connor Donald

Mary Marquet

Marquet Mary

Rene Bitorajac

Bitorajac Rene