Duben

Rock Hudson

Povolání:
Rodné jméno:
Roy Harold Scherer Jr.
Národnost:
Narození:
17.11. 1925, Winnetka, Illinois, USA
Úmrtí:
2.10. 1985, Beverly Hills, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Rock Hudson vlastním jménem Roy Sherer se narodil 17.11.1925 ve státě Illinois v městečku Winnetka. Zdá se, že byl tento 193 cm vysoký pohledný, černovlasý ramenatý muž poprávu řazen mezi ty filmové hvězdy, které byly nejprve vybírány podle vizáže, a až potom podle svého hereckého umění.
Rock vystudoval střední školu, a po jejím ukončení pracoval jako mechanik, řidič nákladních aut, a roznášel i poštu. V podstatě za svou slávu děkuje hledači talentů Henry Wilsonovi, který mu také vymyslel umělecké jméno. Začínal sice v roce 1948 u spol. Warner Bross, ale větší zájem o něj projevila společnost Universal.

Rock Hudson se jako herecký elév pustil do studia hraní. Měl k dispozici ty nejlepší učitelé zpěvu, šermu, jízdy na koni, dikce, přednesu… učil se, jak nejlépe působit na diváky a širokou veřejnost. Hudson ještě vlastně nenatočil žádný film, ale co se týkalo velkolepé reklamy, spousty fotografií, mírně skandální příhody… to všechno na filmové nadšence a senzacechtivé čtenáře koukalo ze všech novin a časopisů. První film pro Universal byl Undertown, kriminální thriller, kde hrál menší roli detektiva rok 1949. I když neměl žádné valné zkušenosti hraje ve filmu - One Way Street, Winchester 73 po boku Jamese Stewarta, Peggy – v roce 1950, Tomahawk, Iron Mann, U řeky – 1952, opět s Jamesem Stewartem, a.j. stále zatím menší role, i když natolik výrazné díky svému vzhledu, takže jej společnost obsazuje do hlavní role ve westernu - Seminols a Scarlett Angels v roce 1953. O rok později hraje v pohádkovém příběhu o čarovném meči - Haruna El Rachída, princeznu Khairuzian hrála herečka Piepper Laurie.

Od té doby hraje hlavní role. Vlastně ho proslavil věčně opilý kovboj, ze kterého se stane lékař ve filmu - Magnificent Obsession – který už byl druhým zpracováním v řadě. Tímto filmem a rolí získal Rock vynikající kritiky a film měl i obrovský úspěch po celém světě. Hudson byl universální herec, a hrál role různého charakteru, takže nebyl žádný problém s jeho obsazováním. Z té doby to byly filmy v letech od roku 1954 – Bengál Brigáde, Captain Lightfoot, One Desire s Ann Baxter, All That Heaven Allows, Never Say Goodbye, Psané ve větru s Lauren Bacal, Twilight for the Gods a This Earth is Mine do roku 1959.

Filmy točil i pro jiné společnosti a především „zabodoval“ ve filmu Giant – Obr, kdy ho G.Stevens obsadil do hlavní role Bicka Benedikta po boku Elizabeth Tailor, se kterou byli od té doby nejlepší, a celoživotní přátelé, a spolu s velmi talentovaným Jamesem Deanem. Za roli Bicka získal svou jedinou nominaci na Oscara. Na straně druhé ho producent David O. Selznick obsadil do role saniťáka ve filmu podle románu E.Hemingwaye v roce 1957 –Sbohem armádo s Jenifer Jones, V. De Sicou, Budem Spencerem, Albertem Sordi. Velmi dobře se cítil i ve filmech komediálních, jako byl třeba Pillow Talk s Doris Day. Rock Hudson hrál opravdu v různorodých žánrech, takže namátkou ještě - Spiral Road, A Gathering of Engels, A Verry speciál Favor, Blindfold s Claudií Cardinale, a především film Tobruk rok 1967.
Mezi nejlepší Rockovy filmy patří údajně napínavé drama, které se odehrává v Arktidě - Ice Station Zebra 1968 - a také western z občanské války The Undefeated 1969, kde hrál s Johnem Waynem. 70-tá léta a film Miláček Lili – Darling Lili - 1970 s Julií Andrews, Hnízdo, Pretty all in a Row, Shadtown 1973, Embrio 1976, Avelanche 1978, a poměrně pěkný nápad vznikl po poradě s přáteli Elizabeth Taylor, Tony Curtisem, Kim Novak, Angelou Landsbury a Geraldine Chaplin, kdy následovalo natáčení filmu Rozbité zrcadlo, podle detektivního románu Agháty Christie v roce 1980, dalším zajímavým filmem bylo válečné drama z roku 1984 – Velvyslanec – Ambasador s Robertem Mitchumem, Ellen Burstyn, Donaldem Pleasencem a Fabio Testim.

Rock účinkuje v seriálu MacMillan a ženy -1971-77. Hrál také v úspěšné Dynastii, a ve veliké spoustě televizních filmů. Rock Hudson v 80-tých letech bojoval s novou a stejně zákeřnou chorobou jako je rakovina - AIDS. Spolu s tím se světová veřejnost dovídá, že Rock byl podle svých slov nejdříve „na ženy“, ale později zjistil svou opačnou sexuální orientaci, a manželství bylo jen zástěrkou, jak svou homosexualitu skrýt. Jeho intimním přítelem byl Marc Christian. I přes tyto skutečnosti zůstal idolem ženských srdcí, které ho ztotožňovaly předvším s jeho rolemi, nikoliv s jeho životem.

Těsně před svou smrtí Hudson vystoupil na veřejnosti s detaily o své nemoci a toho, jak k ní přišel, a varoval před nechráněným sexem. Dne 2. října 1985 umírá v nemocnici v Los Angeles.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Chalupa je hra (2005) [TV cykl...

01:50 - 02:10

5 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Před půlnocí

01:45 - 02:15

10 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

01:50 - 03:10

5 minut již uběhlo
75 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:45

10 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Rock Hudson

Hudson Rock

Naposled navštívené:
Rock Hudson

Hudson Rock