Duben

Mitch Pileggi

Povolání:
Rodné jméno:
Mitchell Craig Pileggi
Národnost:
Věk:
72
Narození:
5.4. 1952, Portland, Oregon, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Mitchell Craig Pileggi přišel na svět 5.května 1952 v Portlandu (stát Oregon) do rozvětvené rodiny Itala Vita Pileggiho a jeho americké manželky Maxine. Zatímco maminka byla v domácnosti a věnovala se výhradně výchově dětí, otec pracoval jako úředník velké zbrojařské firmy. Díky jeho zaměstnání se rodina často stěhovala a tak Mitch během svého dětství a dospívání poznal nejenom celou řadu amerických států, ale pobýval i v zahraničí - např. v Turecku, kde studoval na střední škole.

Mezi jeho studentské zájmy patřil hlavně sport - aktivně se věnoval především fotbalu a wrestlingu (zápasům), ale s chutí účinkoval i v různých školních představeních a muzikálech. Po absolutoriu na University of Texas v Austinu a získání podnikatelského diplomu se vydal v otcových stopách a nastoupil u stejné firmy, jako jeho otec a bratr Nick. Práce zbrojního dodavatele jej zavedla až do tak exotických míst, jako jsou Saúdská Arábie anebo Írán, což se však jemu i Nickovi málem stalo osudným. Roku 1979 museli oba bratři po vypuknutí íránská revoluce za dramatických okolností uprchnout do Řecka. Možná právě toto neblahé dobrodružství vedlo k Mitchově následnému rozhodnutí změnit styl života a namísto obchodům se zbraněmi se raději věnovat herectví.

Od roku 1980 se proto opět usadil v Austinu, kde začal vystupovat v místních divadlech a snažil se prosadit i jako filmový herec. To ovšem nebylo nijak jednoduché, neboť už přece jenom nebyl z nejmladších a navíc mu kromě herecké praxe chyběly vlivné známosti, ale Mitch se nevzdal. Přivydělával si jako taxikář či účetní a pomalu pronikal výš a výš. Jeho filmové začátky se nesly v duchu malých rolí ve snímcích nevalné umělecké úrovně a "štěků" v televizních seriálech typu Dallas, Ženatý se závazky, Walker, Texas Ranger a podobně.

První význačnější roli si zahrál až v hororru "Shocker" (1989), kde ztvárnil postavu kulhavého psychopata Horace Pinkera, ale tu pravou popularitu mu přineslo až ztvárnění místoředitele FBI Waltera Skinnera v legendárním seriálu "Akta X". Ačkoliv byla i tato role původně plánována jako epizodní, vyšvihl se Pigelliho Skinner nakonec na jednou z hlavních postav a dokonce se objevil i v několika samostatných filmech, které na seriál volně navazovaly. Kromě profesního úspěchu však Mitch Pileggi Aktům X vděčí ještě za něco jiného - právě při jejich natáčení se totiž seznámil se svojí druhou manželkou (tou první byla v letech 1978-1984 Debbie Andrews) Arlene Warren, která byla původně dublerkou Gillian Anderson (D. Scullyové), později si však zahrála menší roli Skinnerovy sekretářky.

Vzali se o Vánocích r. 1996 a 24.května 1998 se narodila jejich dcera Sawyer Scout. Při svatbě, která se konala na Havaji, byl Mitchovým svědkem David Duchovny. V současnosti jsou doménou M. Pileggiho hlavně Tv seriály, takže jej můžeme vidět např. jako plukovníka Caldwella ve sci-fi seriálu "Hvězdná brána: Atlantida ", dále pak v seriálech "Plastická chirurgie s. r. o.", "Chirurgové", "Lovci duchů", "Kriminálka Las Vegas" a mnoha dalších.

Mimo jiné Mitch Pileggi účinkuje také v dokumentárním seriálu "Magie kouzla zbavená" , ovšem o jeho svérázné komentáře jsou čestí diváci (díky dabingu) poněkud ochuzeni. Na filmové setkání s tímto čerstvým šedesátníkem charakteristického vzhledu se však můžeme těšit např. v nejnovější řadě seriálu "Dallas" z r. 2012.

Autor: green-tea

Životopis (biografie) / Informace:
Narodil se v Portlandu v Oregonu. Když mu bylo sedm, začal díky otci, provoznímu řediteli obchodní firmy cestovat po celém světě. Díky práci svého otce vystudoval střední školu v Turecku a vysokou školu absolvoval v Německu. Pak začal pracovat v Saudské Arábii pro stejnou společnost jako jeho otec. Nějaký čas pracoval také v Íránu.

Ve svých sedmadvaceti letech se vrátil do Spojených států a začal se dost vážně zajímat o herectví. Přestěhoval se do Austinu v Texasu, kde hrál v divadelním soubotu. Pak přesídlil do Kalifornie, kde hrál menší role v televizních seriálech (Dallas, A-Team...).

Zlom v kariéře nastal až účinkováním v hororu Wese Cravena "Krvák", kde si zahrál vraha Horace Pinkera.

Nejvíce ho proslavil asistent ředitele Walter Skinner v seriálu Akta X. Než ho ale tvůrci obsadili do role Skinnera, absolvoval konkurz na roli třikrát. Až když si oholil vlasy tak roli získal.

Autor: ajaajena

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

16:05 - 17:00

3 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

15:25 - 16:10

43 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

33 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

33 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Mitch Pileggi

Pileggi Mitch

Naposled navštívené:
Mitch Pileggi

Pileggi Mitch