Duben

Zora Polanová

Povolání:
Národnost:
Narození:
9.10. 1917, Praha, Rakousko-Uhersko
Úmrtí:
13.10. 1999, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Další z řady dnes již pozapomenutých hereček - Zora Polanová se narodila v Praze a o jejím dětství nevíme téměř nic. V letech 1932-34 vystudovala dramatické oddělení Německé konzervatoře, odkud umělecky vykročila do žižkovského Akropolisu. V následujících letech hostovala v Uranii, Rokoku a v Tylově divadle v Nuslích. Stejně jako mnoho dalších herců své generace byla poslední dvě válečná léta totálně nasazena.

Poválečné divadelní zkušenosti sbírala mladá dívka v Zemském oblastním divadle v Liberci, odkud se v r. 1949 vrátila natrvalo do Prahy. Po hostování v Městském divadle na Žižkově a v Divadle státního filmu trvale zakotvila v Městských divadlech pražských, kterým zůstala věrná po čtyři desítky let.

Svůj soukromý život spojila s kolegou, hercem a dabérem Zdeňkem Jelínkem (1923-2005), se kterým vychovávali dceru Lenku Jelínkovou, později uznávanou lékařku.

Na divadelních scénách, které jí poskytly daleko více příležitostí než film, ztvárnila Polanová desítky komických rolí - Káča v Hrátkách s čertem, Marie z Večera tříkrálového nebo slečna Hillová v Pygmalionu, cizí jí však nebyly ani úlohy tragické - Jana z Arcu ve Svaté Janě, Poluša v Gazdině robě či Hana v Marii Stuartovně a spousty dalších.

Ve filmu a v televizi jsme mohli tuto herečku povětšinou epizodních rolí vídat pouze sporadicky - jejím "debutem" byla postava dámičky v Olbrachtově Anně proletářce (1952). Do roku 1989 ztvárnila pouhých 14 rolí, mezi ty výraznější patří asistentka Bosáková v detektivce Případ ještě nekončí (1957), okradená paní Hadrbolcová v úsměvné detektivce Kaprova smrt ze seriálu Hříšní lidé města pražského (1969), řádová sestra Agnes v hudební veselohře Svatá hříšnice (1970) nebo učitelka v oblíbené komedii Šest medvědů s Cibulkou (1972).

Nezanedbatelnou příležitost jí poskytl Československý rozhlas, činná byla tato herečka i v dabingu, jejím posledním hereckým počinem byla role učitelky v televizním filmu Rakovina vůle (1989).

V polovině 90. let Zora Polanová onemocněla vážnou chorobou, které v říjnu 1999, pouhé čtyři dny po dvaaosmdesátých narozeninách, podlehla.

Autor: Angelika2808

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190604
Osobností: 697946
Fotografií: 764379
Plakátů: 376814
Obsahů a biografií: 178343
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Kapitán Fracasse (1961)

Kapitán Fracasse
Pěkná francouzská   historická romantika s   nezbytnou dávkou   dobrodružnosti a krásnou   výpravou. Typický film pro   Jeana Maraise v roli více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Svatyně (2022) [TV epizoda]

Svatyně
Pustil jsem se do sledování   druhé série seriálu HALO,   ačkoliv první řada byla pro   mně spíš lehký   nadprůměr. První díl   druhé série se více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Školní ples (1999) [TV epizoda]

Školní ples
Tenhle díl byl dle mého   spíše méně vtipný a o   něco vážnější. Blíží   se školní ples, Eric jde s   Donnou, Fez plánuje tanečky   a více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Fakjů pane učiteli 3 (2017) [DCP...

Fakjů pane učiteli 3
Jednoznačně nejslabší díl   a doufám, že je poslední.   Že to bude přehnaná   nereálná ptákovina člověk   čekal, ale že to bude až   takhle špatný, to jsem   nečekal....

Autor: Máša13 | Hodnocení: 3 / 10

Tři muži a nemluvně (1987)

Tři muži a nemluvně
Celkem příjemná rodinná   komedie, kde člověk nesmí   moc přemýšlet nad naivitou   a kýčovitostí, které   snímek doprovází od   začátku do konce.

Autor: Máša13 | Hodnocení: 6 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Zora Polanová

Polanová Zora

Naposled navštívené:
Zora Polanová

Polanová Zora