Duben

Radim Linhart

Povolání:
Národnost:
Věk:
60
Narození:
6.7. 1963, Ostrava
Životopis (biografie) / Informace:
Hudebník, skladatel a zpěvák Radim Linhart je pro svůj mimořádný talent a hudební cit nejenom uměleckou osobností, ale také osobností pedagogickou a publicistickou. Linharta navíc můžeme zařadit mezi polygloty, neboť ovládá pět cizích jazyků. Vyjma angličtiny, němčiny či francouzštiny Linhart zvládá i italštinu a španělštinu. Radim Linhart je manželem zpěvačky Zdeňky Koryntové a hudbě se věnují i jeho tři děti. Linhartova dcera Eliška je multiinstrumentalistkou stejně jako jeho syn Martin a poslední syn Jiří Korynta je dirigentem.

Radim Linhart již v čase vysokoškolských studií na brněnském Vysokém učení technickém začal pravidelně účinkovat v divadle Večerní Brno a v brněnském studiu tehdejšího Československého rozhlasu. Základní presenční vojenskou službu nastoupil Linhart u Armádního uměleckého souboru jako pianista a hudbě poté již zůstal věrný. V současnosti patří Linhart k pozoruhodným hudebníkům jak pro rekordní kvantitu jím hraných skladeb, tak pro stylovou čistotu s osobitým pojetím nejrůznějších hudebních žánrů. Linhart již léta spolupracuje jak s předními osobnostmi hudební scény domácí, tak s představiteli scény světové. R. Linhart však není jenom sólovým hráčem nebo doprovodným hudebníkem, protože jeho další pole působnosti je uschováno v účinkování v rozličných souborech a orchestrech, ke kterým patří Metropolitan Jazz Band; Jazz Revue; X – Tet; Bohemia Big Band; Orchestr Felixe Slováčka; Orchestr Karla Vlacha nebo prestižní Česká filharmonie. Linharta můžeme na jevištích potkat i s jeho vlastním sólovým recitálem, při němž návštěvníky udivuje i zpěvem a to nejenom v rodném českém jazyce, ale v pěti jazycích světových. Vyjma živého hraní na veřejnosti patří Linhart též mezi vyhledávané studiové hudebníky a aranžéry a tak jistě nikoho nepřekvapí, že za svou kariéru již natočil na pět desítek alb a mimo nich má na svém kontě tři desky sólové. Jako skladatel se R. Linhart podepsal i pod vznik muzikálů Popelka; Tři čarodějnice a Čertův švagr, které uvádí na svých scénách Divadlo Skelet a Divadlo Dědiva.

Radim Linhart se díky svému talentu zcela logicky dostal také na televizní obrazovky a nejenom hudbymilovným divákům se tak mohl představit zatím převážně při rozličných záznamech koncertů jako člen různých hudebních formací, jak tomu bylo například v pořadu Musicblok.

Radim Linhart má na svém autorském kontě mimo písniček také knižní podobu oblíbeného televizního pořadu Zpívánky.

Tituly a ocenění: Radim Linhart je držitelem světového rekordu v kategorii Pianista s největším repertoárem, zapsaného v Guinessově knize rekordů s počtem 3.21o skladeb.

Autor: řepešínský

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Buchty po ránu (2023) [TV pořa...

06:00 - 06:25

2 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Hrdinové legend

06:00 - 06:50

2 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

NOVA - Bernieho dobrodružství (2021) ...

06:00 - 06:05

2 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Prima - Pohádky Bolka a Lolka (1970) [...

06:00 - 06:10

2 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Radim Linhart

Linhart Radim

Naposled navštívené:
Radim Linhart

Linhart Radim