Duben

James Franciscus

Povolání:
Rodné jméno:
James Grover Franciscus
Známý jako:
James Francicus
Národnost:
Narození:
31.1. 1934, Clayton, Missouri, USA
Úmrtí:
8.7. 1991, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Blonďatý americký herec, známý především z různých katastrofických a akčních filmů, James Grover Franciscus se narodil 31. ledna 1934 v městečku Clayton v Missouri.
Jamesův otec, John Allen Franciscus, zemřel během druhé světové války, protože se účastnil bitev jako pilot a matka, Lorraine byla pak na výchovu Jamese a jeho nevlastního bratra Johna sama.
V roce 1957 James ukončil universitu Yale v oboru angličtina a divadlo a to s vyznamenáním.
Nejdříve začal pracovat pro televizi jako host v různých seriálech, poprvé ve filmu účinkoval v titulu Four Boys and a Gun (režie William Berke, 1957), jeho první větší a hned velmi známou, byla práce na kriminálním seriálu Naked City (1958 – 1959), kde hrál ve 39 epizodách roli detektiva Jamese „Jimmiho“ Hallorana. Poté následovalo hostování v různých epizodách mnoha seriálů jako The Twilight Zone (1959), westernový seriál Death Valley Days (1959), dalším westernovým seriálem byl také Rawhide (1959), The Millionare (1960), Dr. Kildare (1963) a mnoho dalších, u nás většinou zcela neznámých. Větší rozsah role měl James v seriálu Mr. Novak (1963-65), kde hrál hlavní postavu, idealistického středoškolského učitele angličtiny. Hraní v různých seriálech a méně známých filmech Jamesovi vydrželo do konce šedesátých let, navíc také účinkoval jako host v mnoha populárních televizních programech.
Ve filmu na sebe více upozornil rolí Jamese B. Sorensona ve válečném dramatu režiséra Delberta Manna The Outsider (1961), kde hrál po boku Tonyho Curtise. Další známá role byl Clayton Stone v titulu Zajati vesmírem ( režie John Sturges, 1968), kde se objevil vedle hvězd jako byli a jsou Gregory Peck, Richard Crenna nebo Gene Hackman. Ve stejném roce si zahrál ve filmu Do nitra planety opic (režie Ted Post, 1969), což bylo volné pokračování úspěšné sci-fi Planeta opic a měl tak možnost si zahrát s Charltonem Hestonem, údajně byl na roli vybrán proto, že byl Hestonovi fyzicky podobný.
James stále pokračoval v hostování v různých seriálech a protože na začátku sedmdesátých let bylo v módě točit různé katastrofické filmy, začal se v nich pravidelně objevovat také díky své postavě, kterou měl vypracovanou sportem. Ze známějších snímků to bylo Údolí Gwangi (The Valley of Gwangi, režie James O´Connolly, 1969), Pekelné lodě ( Hell Boats, režie Paul Wendkos, 1969), vidět jsme ho také mohli v horroru mistra strachu Daria Argenta Devítiocasá kočka (Il gatto a nove code, 1971), souběžně s tímto filmem pracoval na seriálu Longstreet (1971-72), kde hrál hlavní roli. James také produkoval jako spolupodílník producentské společnosti Omnibus Productions několik klasických filmů jako např. Heidi (1968), Jane Eyre (1970), Kidnapedd (1971) všechny tři snímky režíroval Delbert Mann, který Jamese režíroval v Outsiderovi nebo také televizní snímek Červený koníček (The Red Pony, režie Robert Totten, 1973). Ze svých zaběhnutých kolejí vystoupil v roce 1973, kdy spolupracoval na snímku Racek Jonathan Livingston (Jonathan Livingston Seagull, režie Hall Bartlett), poetickém podobenství kultovního románu Richarda Bacha.
Titul Správní chlapi nosí černou (Good guys wear black, režie Ted Post, 1978) byl akční snímek, kde James opět uplatnil svojí fyzickou zdatnost a to spolu s nezničitelným Chuckem Norrisem, ve stejném roce pracoval spolu s Anthony Quinnem na snímku Řecký magnát (The Greek Tycoon, režie J. Lee Thomson) a v roce 1979 hrál jednu z hlavních rolí i v u nás známém titulu Aféra Concorde (Concorde Affaire '79', režie Ruggero Deodato), což byl jeden z mála akčnějších snímků, který šlo v tehdejší ČSSR shlédnout.
Podprůměrný snímek Ryba zabiják (Killer Fish, režie Antonio Margheriti, 1979) byl dalším z mnoha zapomenutelných titulů v Jamesově kariéře a posledním ještě slušným počinem byl film Když se čas zaplnil (When Time Ran Out, režie James Goldstone, 1980), ale na tomto díle je už znát snaha tvůrců vytřískat z upadajícího žánru katastrofických filmů maximum a lepí chatrný scénář účastí filmových hvězd jako byli Paul Newman, Jacqueline Bisset nebo i William Holden.
James hodně sportoval, kromě potápění měl rád i skydiving ( skok z letadla do vody), u Bruce Leea studoval kung-fu. Svou popularitou pomáhal při charitě,vhrál různé tenisové exhibice se svými hereckými kolegy jako byli Charlton Heston, Efrem Zimbalist Jr. nebo Chad Everett. Šlo mu hlavně o podporu lidí s roztroušenou sklerózou, protože touto nemocí trpěla jeho matka.
Dne 28.3.1960 se oženil s Kathleen 'Kitty' Wellman, dcerou režiséra Williama A. Wellmana a postupně se stal otcem čtyř dcer - Jamie, Kellie, Corie a Jolie. Traduje se o něm, jako o rodinně založeném člověku, že všechny jeho pracovní smlouvy byly postaveny tak, aby nemusel pracovat po šesté hodině odpoledne, aby se mohl věnovat rodině.S Kathy se však rozvedl a znovu se oženil s Carlou Ankney Franciscus, která s ním žila do jeho předčasné smrti.
James Franciscus zemřel v severním Hollywoodu v Kalifornii dne 8. července 1991 na rozedmu plic

Autor: Frolíček

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - BILANCE: Vyplácí se nám EU?

02:10 - 02:40

25 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Na moll

02:15 - 02:55

20 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

01:50 - 03:10

45 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:45

50 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
James Franciscus

Franciscus James

Naposled navštívené:
James Franciscus

Franciscus James