Duben

Piper Laurie

Povolání:
Rodné jméno:
Rosetta Jacobs
Známá jako:
Laurie Piper / Fumio Yamaguchi
Národnost:
Narození:
22.1. 1932, Detroit, Michigan, USA
Úmrtí:
14.10. 2023, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Rusovlasá, anebo chcete-li červenovlasá herečka Piper Laurie, se narodila jako Rosetta Jacobs v Detroitu, stát Michigan, dne 22.1.1932, jako dcera polského, židovského imigranta a rusko-americké matky. Její otec byl poměrně úspěšným obchodníkem s nábytkem, a když bylo Rosette asi šest let přestěhovala se rodina do Californie – Los Angeles. Jak už jsem napsala, malá Rosetta byla tak trochu plachá, drobná, červenovlasá holčička. Rodiče chtěli, aby se nebála a dokázala se poprat se vším co kolem je, anebo bude, a tak jí přihlásili do týdenní, speciální, herecké školy, ze které si ji na víkend vždy brali domů.

V sedmnácti letech byla přijata u spol. Universal Studios, podepisuje smlouvu, a získává nové, umělecké jméno - Piper Laurie. Po natáčení filmu - Louisa – 1950 se velmi zkamarádila s hlavní mužskou hvězdou Ronaldem Reganem, který měl před svatbou. Hrála s Donaldem Ó Connorem v komedii - Francis Goes to the Races 1951, Alibabův syn – Son of Ali-Baba s Tony Curtisem, a nebo v romantické, barevné pohádce s Rockem Hudsonem v roli Haruna Al Rashída, kde hrála princeznu Khairuzan, ve The Golden Blade. Některé scénáře jí však připadaly tak hloupé a stupidní, že se mnohokrát stalo, že s nimi zatopila v krbu, což mělo za následek, že ji studio varovalo, že ještě nějaký takový exces, a rozváže s ní smlouvu. Piper byla také pověstná rebelantka, a dost často vyváděla neuvěřitelné ztřeštěnosti, což se pochopitelně lišilo od obrazu, který se na druhé straně o ní snažilo „její studio“ vytvářet. Nebyla prostě tuctová, a měla svou představu o sobě nejen jako herečce, ale člověku, a proto se rozhodla ve studiu herectví pokračovat a odjela do New Yorku.

Pracovala jako komentátorka při TV přenosech, byla herečkou Hallmarku např. ve verzi - Dvanáctá noc - 1957, natočila TV filmy - Dny vína a růží - 1958 s Cliffem Robertsonem, hraje Kirsten v Playhouse 90 - 1959. 1964 – dvě dramata z lékařského prostředí, role Alice Marin v epizodě - The Summer House. V roce 1965, je úspěšná na prknech Broadwaye ve hře Tennessee Williamse - The Glass Menagerie – Skleněný zvěřinec. Exceluje po boku vynikajícího Paula Newmana ve snímku - The Hustler – 1961, a za tuto roli byla nominována na Oscara. Má ráda ležérní oblékání a ležerní životní styl, a o 9 měsíců později se vdává za novináře, kritika a spisovatele Joa Morgensterna 1962 - 1981. Protože nedostala žádnou zajímavou nabídku, stěhuje se s manželem do Woostocku, a věnuje se rodině, a dceři Anne, která se narodila v roce 1971. Až v roce 1976 přijímá filmovou roli matky Margaret White, v psycho-hororu Carrie, kde hrála její dceru Sissy Spacek, a ve výborné režii Briana de Palmy. Po uvedení filmu získává další nominaci na Oscara. Natáčela v Austrálii po boku mladého Mela Gibsona film - Tim 1979, oba v poměrně dost odvážných sexi scénách.

V roce 1981 se s manželem rozvedla, a přestěhovala do jižní Californie, a následně se nabídky na filmování jen hrnou. Emmy získala za snímek - Promise v roce 1986, nebo The Bunker - kdy hrála Magdu Gobelsovou, ženu ministra propagandy Joseph Goebelse. 1987 přináší další nominaci na Oscara s neslyšící herečkou Marlee Matlin, kde hrála její matku v - Childern of a Lesser God. Je přizvána do seriálu Twin Peaks – Davida Lynche, a hraje v několika dílech. Hraje v TV seriálech – To je vražda napsala – Murder, She Wrothe, Matlock, Kráska a zvíře - Beauty and the Beast, Diagnoza vražda - Diagnosis Murder, nebo Frasier. V současnosti Will & Grace,nebo Zákon a pořádek - Law & Order. Dcera Anne Grace se provdala, a Piper se stala babičkou. Mimo občasné účinkování v televizi jezdí především za dcerou a vnučkou z jižní Californie, kde v současné době žije do New Yorku. Jejím posledním filmem je - Saving Grace – 2008.

Marta Holubová-clara bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných - Vladimír Dl...

10:30 - 11:30

49 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Anakonda - konec mýtu?

10:40 - 11:30

39 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

NOVA - Rizzoli & Isles - Vraždy na pi...

10:55 - 11:45

24 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

49 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Piper Laurie

Laurie Piper

Naposled navštívené:
Piper Laurie

Laurie Piper