Duben

Maurizio Merli (1)

Povolání:
Národnost:
Narození:
8.2. 1940, Rím, Lazio, Taliansko
Úmrtí:
10.3. 1988, Rím, Taliansko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Maurizio Merli, taliansky herec, sa narodil v Ríme 8. februára 1940. Bol predstaviteľom akčného žánru. Hral hlavne policajných komisárov a neskôr aj westernových hrdinov.

Debutoval ako komparzista v roku 1963 v známom filme Luchina Viscontiho – Il Gattopardo (Gepard) po boku hviezd ako Burt Lancaster, Allain Delon, Claudia Cardinale a Paolo Stoppa. Potom hrával hlavne v TV seriáloch. Obrat nastal potom, čo ho obsadil režisér Franco Rossi v roku 1974 do do televíznej drámy "Il giovane Garibaldi". Potom prišla módna éra talianskych mafiánskych filmov 70. rokov, Roma violenta, Roma a mano armata, Napoli violenta, Il cinico, l'infame, il violento a Da Corleone a Brooklyn, kde sa stal jedným z najobsadzovanejších hercov.

V réžii filmov Marino Girolamiho hral komisára Bettiho. Podarilo sa mu dokonca vytlačiť z tohoto žánru aj osvedčeného Franca Nera. Keď tento žáner koncom 70. rokov začal upadať, do popredia sa dostal nový taliansky žáner tzv. spaghetti-western. Jeho pokus chytiť sa na tomto poli zlyhal. Zahral si síce vo filme Mannaja v roku 1977 v réžii Sergio Martina a vo filme Tango blue v roku 1987, režiséra Alberto Bevilacqua, ale bola to iba labutia pieseň. V tomto pre neho ťažkom období plnom horkostí a neúspechu dostal srdcový záchvat počas tenisu a zomrel pred očami svojej dcéry 10. marca 1989 vo veku 49. rokov.

Autor: cicis

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190575
Osobností: 697870
Fotografií: 764026
Plakátů: 376658
Obsahů a biografií: 178302
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Vše, co jste kdy chtěli vědět o ...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vztazích, ale báli jste se (zeptat)
Red Forman prodává v   obchodě, ale ještě nic   neprodal, Kitty ho naučí jak   být milej k zákazníkům a   Eric má nového kamaráda, ze   kterého se vyklube gay,   docela dobrej díl, pár frků   výbornejch.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Chobotnice (1998)

Chobotnice
Tak nějak nevím... nechala   jsem se zlákat jmény, která   znám, ale vůbec mě to   nezaujalo. Příšery byly jak   z loutkového divadla,   více >

Autor: peginka | Hodnocení: 4 / 10

Střílejte na měsíc (1982)

Střílejte na měsíc
Jen zdánlivě úplně   banální rodinné drama o   jednom rozpadajícím se   manželství, protože   režisér Parker to dost   chytře natočil, použil více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Maurizio Merli

Merli Maurizio

Naposled navštívené:
Maurizio Merli

Merli Maurizio