Duben

Oldřich Říha

Povolání:
Národnost:
Věk:
75
Narození:
18.5. 1948, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Oldřich Říha je český kytarista a zpěvák. V hudební branži se pohybuje od roku 1963. Postupně hrál ve skupinách Meteor, Shadows, Memphis, Black Stars, Flemings, Lylis, Sinners, Blues Session, Cathedral, Mahagon a skupinou Františka Ringo Čecha. Když byl po neshodách s F. R. Čechem z kapely vyhozen, tak se vrátil ke skupině Mahagon, ve které hrál se svým kamarádem Jiřím „Dědkem“ Šindelářem.

Po přejmenování skupiny na Katapult se frontman Říha stal autorem takřka veškerého hudebního materiálu skupiny a měl tak výrazný podíl na úspěších skupiny, za které se rozhodně dají považovat dvě vítězství v anketě Zlatý slavík (1979, 1980), prodej přes 1.000.000 nosičů hudby, koncerty s legendárními kapelami Deep Purple, Sweet, Slade, Status Quo či zařazení Katapultu do Rockové síně slávy (2007) a Síně slávy akademie populární hudby (2009).

Byl samozřejmě i přitom, kdy skupina měla zákaz vydávání desek, zákaz koncertování, zákaz vystupování v televizi, zákaz hraní v rádiích a nesmělo se o ní ani psát v tisku. Říha se vždy snažil s těmito zákazy bojovat a když mu to nevyšlo, tak alespoň vydával singly pod svým jménem, i když je samozřejmě natáčel se svými kolegy ze skupiny.

Ve filmu se Říha objevil i se svými spoluhráči z Katapultu ve filmu snímku Hon na kočku (1979), kde kapela zahrála skladby Maturant a Jsou špatný dny. Jistě by si zahrál i v připravovaném celovečerním filmu o Katapultu, který však nakonec nebyl schválen a vyšel pouze v knižní podobě pod názvem Jen jednou dostat šanci. V roce 2011 se objevil v hlavní roli filmového dokumentu Rock života a v roce 2013 o něm byl natočen jeden z dílů 13-té komnaty.

Přestože v roce 2009 zemřel jeho letitý parťák Jiří „Dědek“ Šindelář, tak v sobě Říha našel sílu pokračovat dál v hraní s Katapultem, i když s mnohem mladšími spoluhráči.

Autor: Petantino

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190599
Osobností: 697909
Fotografií: 764246
Plakátů: 376769
Obsahů a biografií: 178330
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Pilulka (1999) [TV epizoda]

Pilulka
Kelso se dozví, že Jackie je   těhotná a je z toho hotovej,   Donna proto radši objednává   v lékárně antikoncepci, v   lékárně se sejdou Eric,   jeho ségra a Bob Piciotti a   dál docela švanda:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

První rande (1999) [TV epizoda]

První rande
Konečně první rande Erica s   Donnou a právě na   Valentýna. Hyde jim to chce   zhatit, ale moc se mu to   nezdaří a Kelso chce stále   další sex s Jackie, ta mu ho   odpírá, ale nakonec?:-))

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Young Catherine (1991) [TV film]

Young Catherine
Legendární historie o   mladičké pruské princezně,   která se měla stát   manželkou šíleného   následníka ruského trůnu a   nakonec se stala více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Strážmistr Topinka (2019) [TV se...

Aj na konci sveta sa niečo deje

Strážmistr Topinka
Seriál vychádza z Doktora   Martina, ktorý sa tu   sporadicky mihne. A aj keď v   origináli Topinka nebola moja   najsympatickejšia postava,   více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 7 / 10

Ukradené auto (1999) [TV epizoda...

Ukradené auto
Otec Ericoj veme klíčky od   auta kvůli škrábanci a že   není zodpovědný a tak Kelso   sežene jiné auto, ale to je   údajně kradené, tak celá   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Oldřich Říha

Říha Oldřich

Naposled navštívené:
Oldřich Říha

Říha Oldřich