Zari

Donna Reed

Povolání:
Rodné jméno:
Donna Belle Mullenger
Národnost:
Narození:
27.1. 1921, Denison, Iowa, USA
Úmrtí:
14.1. 1986, Beverly Hills, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Americká filmová herečka Donna Reed - vlastním jménem Donabelle Mullanger, se narodila dne 27.1.1921 v Denisonu – stát Iova v USA, jako nestarší z pěti dětí. Donna vychodila střední školu v Denisonu jako premiantka, a z pubertálního, ošklivého kačátka, se vyloupla labuť, a to tak pohledná, že v roce 1938 vyhrála soutěž krásy v Iově. Odjíždí na vysokou školu do Los Angeles – L.A. City College, zúčastňuje se s vervou veškerého dění nejen na akademii, ale hraje ve studentských představeních, získává titul Královna kolejí a její fotografie jsou záhy zveřejněny na prvních stranách tisku. Dostává první nabídku k modelingu, fotografování pro reklamy na různé zboží a až po čase přišla nabídka společnosti MGM, aby se dostavila k filmovým zkouškám.
Protože neměla velké, herecké zkušenosti, dostávala prozatím menší role, a s obdivem mohla tehdy jen zírat na hlavní představitelky. Po dvou epizodních rolích bylo produkcí rozhodnuto, že jí společnost dá možnost ukázat, co v ní je, a tak vedle hvězdy formátu Judy Garland a Mickeyem Roony ve filmu Babes on Broadway dostala větší roli. Byly to - Bugle Sounds, Courtschip of Andy Hardy , nebo The Man from Down Under. O rok později v roce 1944 hraje v komedii - See here, private Hargrove s Robertem Walkerem. Dále snímek podporující vlastenecké uvědomění američanů - Byli obětováni - válečný film s R. Montgomerym a Johnem Waynem z 1945, a ještě tentýž rok v - Obraz Doriána Graye, podle O.Wildea, který jí zařadil mezi skutečnou hereckou elitu.

Donna Reed byla třikrát vdaná - první manžel William Tuttle, od 1941 do1943. Druhý manžel byl producent Tony Owen, se kterým měla 2 děti a další dvě děti adoptovali. S Owenem se Donna rozvedla v roce 1972, a v roce 1976 si vzala plukovníka ve výslužbě Grovera W. Asmuse.

Režiser Frank Capra měl už poměrně dlouho v kapse výborný scénář, jen jej realizovat, a tak v roce 1946 přichází další klasika, a velmi nadčasový příběh s názvem – Život je krásný, kde hráli Donna s Jamesem Stewartem manželský pár, s nestory amerického filmu pány - Thomasem Mitchelem a Lyonelem Barrymorem. Následují - Betone Glory, drama Chicago Deadline, oba s hercem Allanem Laddem. Tento snímek patří mezi mysteriozní dramata, která bohužel jisté věkové části našich diváků jsou vesměs díly neznámými.
V roce 1953 hrála ženu lehkých mravů ve válečném snímku Freda Zinnemanna – Odtud, až na věčnost, za jejíž ztvárnění získala v roce 1954 nominaci na Oscara, kterého také po zásluze obdržela za herečku ve vedlejší roli, vedle zvučných jmen - Deborah Kerr , Montgomery Clift, Burt Lancaster, nebo Frank Sinatra, získal 8 Oscarů a byl vyhlášen nejlepším filmem. Donna si zahrála také ve westernu The far Horaizon z roku 1955.

Po čase se přiřazuje k dalším kolegům, kteří neopovrhli televizí, s manželem vlastnila produkční společnost Todon, a prvním počinem je její vlastní TV show – The Donna Reed Show, které trvalo od roku 1958 do 1966. Stalo se nepředvídané, ale Donna se díky televizi stala ještě známější a populárnější, než byla kdy ve světě filmu.

Jako odpůrce násilí a válek protestovala nejen proti zásahu USA ve Vietnamu, ale i proti atomové hrozbě, a založila sdružení – Another Mother for Peace. Donna Reed zemřela dne 14.1.1986 B.Hills, California na rakovinu, se kterou bojovala několik let, ve věku 64 let. Jejím posledním přáním bylo, aby její muž Grover Asmus založil po její smrti fond na podporu mladých, začínajících umělců. Na její památku je každoročně pořádán festival, společně s výukou herectví, a to vše Donnu, a její krásný úmysl, rok co rok připomíná.

Marta Holubova-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Nemocnice na kraji města (1977...

17:20 - 18:25

62 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoká příroda Ománu

17:35 - 18:30

47 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

18:00 - 19:30

22 minut již uběhlo
68 minut zbývá do konce

Prima - Ženy v běhu (2019)

16:50 - 18:52

92 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Donna Reed

Reed Donna

Don Stroud

Stroud Don

Naposled navštívené:
Donna Reed

Reed Donna

Don Stroud

Stroud Don