Zari

Vanessa Redgrave

Známá jako:
Vanessa Redgreiv
Národnost:
Věk:
87
Narození:
30.1. 1937, Greenwich, Londýn, Anglie, Velká Británie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Vanessa Redgrave se narodila 30. ledna 1937 v Londýně. Je dcerou herců Michaela Redrava a Rachel Kempson. Má dva mladší sourozence Corina a Lynn (herci). Od dětství se věnovala baletu, ale ve 14ti letech se musela kvůli svému vysokému vzrůstu vzdát baletních ambicí.

Po maturitě na londýnské Queensgate School studovala herectví na Central School of Speech v Londýně. Svoji profesionální kariéru zahájila v roce 1957 na jevišti essexského Frintonského letního divadla, ale o rok později debutovala v Londýně po boku svého otce ve hře Dotek slunce od N.C.Huntera. V roce 1959 se stala členkou Royal Shakespeare Theatre ve Stratfordu nad Avonou, kde vytvořila hlavní ženské party v shakespearovských inscenacích (Othello, Romeo a Julie, Jak se vám lívím, Zkrocení zlé ženy), režírovaných Tony Richardsonem. Divadelní úspěchy slavila také na Broadwayi v dramatu Sestup Orfeův od Tennessee Williamse.

Poprvé se obejvila na filmovém plátně v roce 1958 po boku svého otce ve filmu Za rouškou. Před kameru se vrátila po 8 letech, kdy se prosadila v mezinárodním měřítku. Cenu na MFF v Cannes v roce 1966 a nominaci na Oscara 1966 za roli Leonie, bývalé manželky výstředního mladíka, který se jí snaží všemožnými způsoby získat na zpět v komedii Morgan, případ zralý k léčení. Zájem o ni projevili významní zahraniční režiséři.

V roce 1968 hrála v životopisném dramatu Isadora, za její ztvárnění byla nominována na Oscara. Jednou z mála ryze záporných rolí, které kdy vytvořila, je hrbatá jeptiška, matka Johanna od Andělů, která falešně obviní z čarodějnictví nevinného vikáře, v dramatu podle skutečné události Ďáblové.

S psychologickou hloubkou dokázala vykreslit také portréty frustrovaných žen, hledajících únik z osamělosti. Přesně takovouhle ženu ztvárnila ve filmu Agatha, příběh o zmizení slavné anglické spisovatelky detektivek Agathy Christie.

Vanessa se zapsala jako herečka do historie, hrála v mnoha filmech a tím se stala jednou z nejlepších anglických hereček. V posledních letech hrála v seriálu Plastická chirurgie s. r.o. , kde hrála po boku své skutečné dcery Joely. Dále pak účinkovala ve filmech Pokání, Ten večer, Přísaha.

Jejím manželem se roku 1962 stal režisér Tony Richardson a stal se otecm jejích dvou dcer - Joely a Natashy (herečka Natasha Richardson zemřela po úraze způsobeném pádem na lyžích). V roce 1967 se rozvedli. Její druhým manželem se stal italský herec Franco Nero, se kterým má jednoho syna Carla.

Autor: hledaseniki

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

48 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

ČT2 - Osudné léto 1683: Turci před b...

12:50 - 13:35

28 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

58 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:25 - 13:25

53 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vanessa Redgrave

Redgrave Vanessa

Mary Jackson

Jackson Mary

Roger Carel

Carel Roger

 Computer Graphics

Computer Graphics

Naposled navštívené:
Vanessa Redgrave

Redgrave Vanessa

Mary Jackson

Jackson Mary

Roger Carel

Carel Roger

 Computer Graphics

Computer Graphics