Zari

Malcolm McDowell

Povolání:
Rodné jméno:
Malcolm John Taylor
Národnost:
Věk:
81
Narození:
13.6. 1943, Leeds, Anglie, Velká Británie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Tento herec se narodil 13. června 1943 ve Velké Británii. Ve filmech ztvárňuje především záporné postavy, ale několik kladných rolí se v jeho filmografii také najde. K jeho nejslavnějším filmům patří snímky CALIGULA, ROYAL FLASH a MECHANICKÝ POMERANČ. Malcolm Mc Dowell také velmi často hraje v horrorech, většinou právě záporné role nebezpečných masových vrahů a psychopatů nebo šílených vědců a lékařů.

Malcolm Mc Dowell má rád divadla. K jeho přátelům patří mimo jiné i český kameraman Miroslav Ondříček, se kterým se přátelí již více než třicet let. Dostal i několik režisérských nabídek, které však odmítl. Než se stal hercem, živil se Malcolm Mc Dowell například jako prodejce kávy. Napsal také několik filmových scénářů.

Autor: videofil

Životopis (biografie) / Informace:
Měl matku Ednu a otce Charlese, který byl hostinský a alkoholik. Měl jednu starší a jednu mladší sestru.

Už odmalička se mu nelíbil způsob života, jaký vedli jeho rodiče. Od jedenácti let chodil na soukromou internátní školu Tunbridge Boarding School a také Cannock House School v Elthamu.

Odloučen od rodičů začal snít sen o herecké kariéře a po škole začal studovat herectví na London Academy of Music and Art. Při studiích pracoval v hospodě svých rodičů, ale ta zkrachovala, když otec propil všechen zisk. Pak se mladý herec živil jak se dalo a vystřídal mnoho zaměstnání.
Před kamerou se poprvé objevil v roce 1964 v epizodě seriálu Crossroads. V roce1967 si zahrál epizodní role dokonce v sedmi seriálech, a v jednom, Sat'day While Sunday, dokonce roli hlavní.

Po první zkušenosti s natáčením filmu Poor Cow (1967), z kterého byl vystřihnut, si o rok později hned zahrál hlavní roli v psychologickém dramatu Kdyby... (If…, 1968). Role Micka Travise z něj přes noc udělala hvězdu.
Potom jeho hvězdná kariéra pokračovala. Ve většině filmů hrál hlavní role a když hrál vedlejší tak určitě čněla nad ostatní. Často hraje záporné, až úchylné, role.

V polovině 80. let vyvrcholily jeho problémy s drogami a alkoholem a začal mít problémy s rolemi. Začátkem 90. let se situace zlepšila a mohl pokračovat v hraní, teď už šedovlasých a bělovlasých, padouchů.

V letech 1975-80 byla jeho první manželkou Margot Bennettová, druhou byla v letech 1980-90 herečka Mary Steenburgenová, se kterou má dceru Lilly (*1981) a syna Charlieho (*1983), jenž je producent a režisér.

V roce 1991 si vzal Kelley, se kterou má syny Becketta (* 2004) , Finniana (* 2006) a Seamuse Hudsona (*2009).

Ocenění:
Mechanický pomeranč – nominace na Zlatý glóbus 1972

Autor: jorgemar

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Nemocnice na kraji města (1977...

17:20 - 18:25

64 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoká příroda Ománu

17:35 - 18:30

49 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

18:00 - 19:30

24 minut již uběhlo
66 minut zbývá do konce

Prima - Ženy v běhu (2019)

16:50 - 18:52

94 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Malcolm McDowell

McDowell Malcolm

Cynthia Abma

Abma Cynthia

Naposled navštívené:
Malcolm McDowell

McDowell Malcolm

Cynthia Abma

Abma Cynthia