Duben

Stephen King

Povolání:
Rodné jméno:
Stephen Edwin King
Národnost:
Věk:
76
Narození:
21.9. 1947, Portland, Maine, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Stephen King patří bez diskusí mezi komerčně nejúspěšnější literáty za posledních dvacet let. Během své kariéry napsal okolo čtyřiceti románů a může se pochlubit také tím, že dříve či později bylo každé jeho dílo převedeno na filmové plátno...

Narodil se 21. září 1947 v Portlandu ve státě Maine v USA. Je hrdým patriotem, což také dokazuje tím, že skoro polovina jeho románů se odehrává právě v Maine. Ke psaní ho dovedl jeho strýc Clayton, který mu často vyprávěl strašidelné příběhy a brával ho sebou do kina, když dávali staré hororové snímky s Lugosim a Karloffem. Pod vlivem těchto zážitků se definitivně utvrdil v tom, že chce lidem vyprávět strašidelné příběhy a tak začíná psát své první povídky a publikovat je v různých časopisech. Jednou si jeho talentu všimne jistý Bill Thompson z nakladatelství Doubleday a nabídne mu smlouvu na první román - King přijímá a píše své první velkolepé dílo - proslulou CARRIE.

S Carrie slavil King obrovský úspěch a nastolil tak svou velmi úspěšnou a výnosnou hrůzovládu na poli literárního hororu. Během své kariéry napsal celou řadu fantastických románů, ve kterých zpracovává jak klasická hororová témata o nadpřirozeném zlu (PROKLETÍ SALEMU), tak jindy třeba vidí zlo ve zpočátku mírumilovném otci rodiny, který posléze vlivem okolností zešílí a ohrožuje na životě své blízké (OSVÍCENÍ). Nejčastěji se však v jeho románech stávají vyjímečnými zcela normální lidé, kteří jsou vinou nějaké havárie nebo tragédie obdarováni nejrůznějšími telekinetickými a věšteckými schopnostmi, které jim komplikují život (MRTVÁ ZÓNA, ŽHÁŘKA). V devadesátých letech také dokazuje, že kromě hororů umí psát i kvalitní dramata, která se odehrávají vesměs ve vězeňských prostředích a kde si brilantně pohrává s osudy ústředních postav (VYKOUPENÍ Z VĚZNICE SHAWSHANK) nebo jindy zase příběh okoření trochou nadpřirozena (ZELENÁ MÍLE).

Samostatnou kapitolou jsou pak přepisy Kingových knih na filmové plátno. Největším problémem se zdá býti někdy až neúnosná délka Kingových děl, které mnohdy musí filmaři vměstnat do pro diváka rozumné a únosné stopáže. V těchto případech pak tvůrci často dílo vměstnají do relativně krátkého času a přepis se většinou nezdaří a proto stále častěji natáčejí Kingova díla jako několikadílné televizní seriály, kde se jim dostává většího prostoru k vyjádření. Bohužel celou řadu Kingových děl se filmařům díky obtížnosti nepodařilo převést na filmové plátno, ale jsou i vyjímky, o kterých lze tvrdit, že jsou důstojnými přepisy. Za všechny jmenujme hned první přepis Kingova díla CARRIE, kterého se ujal zkušený režisér Brian De Palma a s pomocí hlavní představitelky Sissy Spacek se mu podařil vcelku slušný výsledek.

V roce 1980 pak vizionář Stanley Kubrick točí film podle znamenité Kingovy knihy OSVÍCENÍ a kritika i fanoušci se vzácně shodují, že jde patrně o nejlepší převod Kingova díla na plátno. Nezbývá než souhlasit-Kubrickovi se podařilo natočit vskutku brilantní mrazivý horor s fantastickou výpravou a sugestivním hudebním doprovodem, jehož autorem je slavný skladatel Béla Bártok. Velkou zásluhu na úspěchu snímku měl i démonický Jack Nicholson, který v roli šíleného spisovatele podává jeden ze svých životních výkonů. Zajímavostí je, že samotnému Stephenu Kingovi se snímek příliš nelíbil, jelikož neodpustil Kubrickovi, že poupravil scénář a pozměnil závěr filmu, který se lehce liší od knižní předlohy, ale i přesto patří tento vynikající epický horor bez diskusí mezi klenoty kinematografie.

Z nadprůměrných přepisů lze ještě vyzdvihnout Cronenbergovu MRTVOU ZÓNU s Christopherem Walkenem, Carpenterovu CHRISTINE, Rainerovu MISERY se skvělou oscarovou Kathy Bates a také dvě vynikající spolupráce Kinga s Frankem Darabontem-na úchvatném VYKOUPENÍ Z VĚZNICE SHAWSHANK (7 nominací na oscara) a neméně úspěné ZELENÉ MÍLI. Ostatní snímky podle Kingových knih mají charakter víceméně béčkových filmů.

Stephen King také velmi rád hraje epizodní role ve snímcích, které se točí na motivy jeho knih. Většinou jde jen o bezvýznamné vedlejší postavy různých řidičů a hlídačů. Sám se také pokusil o režii a natočil film podle vlastní povídky pod názvem VZPOURA STROJŮ, avšak bez většího úspěchu. Momentálně žije v Bangoru ve státě Maine, má ženu a tři děti. Rád poslouchá rockovou muziku a občas také hraje na charitativních akcích s kapelou Rock Bottom Remainders, kterou sám založil. Zdá se, že v polední době King při psaní svých románů upadl do stavu jakési monotématičnosti a jede spíše v zajetých kolejích, než aby objevoval nové postupy. Ale i tak mu jeho zásluhy na poli literárního hororu nelze upřít.

Autor: caligari

Životopis (biografie) / Informace:
Stephen Edwin King se narodil 21. září 1947 v Portlandu.
Jeho matka Nellie a otec Donald prožívali manželskou krizi. Když byly Stephenovi dva roky, otec si jako obvykle odskočil pro cigarety, ale domů už se nikdy nevrátil.

V roce 1966 maturoval na střední škole, poté pokračoval ve studiu na univerzitě, které dokončil v roce 1970. V roce 1971 se oženil s Tabithou Spruceovou, se kterou se během studií seznámil.

Během svého života pracoval Stephen v prádelně, jako vrátný, později jako učitel.

V roce 1999 měl nehodu. Porazilo ho auto. Musel podstoupil dlouhou rekonvalescenci. Tuhle svojí životní zkušenost promítl Stephen i do některých svýh knih.

Stephen se řadí mezi nejproduktivnější (vydal více než 40 knih) a čtenářsky nejúspěšnější (na celém světě se prodalo přes dvě miliardy výtisků) spisovatele současnosti. Na motivy jeho knih byly natočeny desítky filmů.


Autor: Jackie87

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

05:30 - 06:00

4 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - Auto-moto-revue (1974) [TV poř...

05:20 - 05:40

14 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:55 - 06:00

39 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:35 - 06:00

59 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Stephen King

King Stephen

Naposled navštívené:
Stephen King

King Stephen