Duben

Jan Kanyza

Povolání:
Národnost:
Věk:
76
Narození:
25.10. 1947, Lipník nad Bečvou, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jan Kanyza stále patří k charismatickým umělcům a je majitelem krásného hlasu, který využívá v dabingu. Honza se narodil 25. října 1947 v malém městečku, v Lipníku nad Bečvou. Na svět přišel jako vyprošené, třetí dítě v pořadí, sestru nepoznal, ta zemřela velmi mladá, ve válečné době, a bratr je o šest roků starší. Oběma rodičům již bylo po čtyřicítce.

Jako malý chlapec se zajímal o hudební nástroje a to o klavír, klarinet, a dokonce i o saxofon. Zájem o muzicírování mu dopomohlo na střední škole, vystupovat ve studentském kabaretu. Objevil se u něj další, zajímavý talent a to je zájem v malování, kdy se věnoval krajinkám. Bezstarostné léta jsou na ústupu a již nadešel čas, kdy se musí rozhodnout, čím bude. Bude se věnovat malování, hudbě a nebo z něj bude herec? Nejvíce jej to táhlo na divadelní prkna, která znamenají svět. V roce 1970 dostudoval u profesora, vynikajícího herce Miloše Nedbala, na DAMU. Profesor Nedbal si Kanyzova talentu vážil a velice si jej pochvaloval.

Ještě v době studií, to bylo v roce 1966, se poprvé objevil na plátnech kin, díky režisérovi Jiřímu Hanibalovi, který pro něj měl roličku chlapce v partě, ve filmu Malé letní blues. O něco větší roli má ve filmu Utrpení mladého Boháčka (1969), film, kde exceluje Pavel Landovský. K prvnímu lednu 1970 nastoupil do divadla Na zábradlí a zde strávil sedm plodných let, poté odešel a zůstává na volné noze. Kamera jej miluje, což se nedá říci o některých lidech, kteří mu v kariéře nepřáli.

Při natáčení válečného filmu Sokolovo se dostal do Ruska, kde došlo k incidentu, který řešili pánové až na ministerstvu kultury. Nastala absence a až film Mladý muž a bílá velryba (1979) ukázal, že nám takový herecký typ ve filmu chybí. Hercovi lumpové, zločinci a darebáci nejsou zase takový zlí. Objevil také v seriálu 30 případů majora Zemana, kde se v příběhu dostal do daleké latinské Ameriky, v epizodě Rukojmí v Bella Vista. Přichází další seriály, účinkuje v seriálech Hříchy pátera Knoxe (1992), Hříchy pro diváky detektivek (1995) a velmi dobře známou rolí JUDr. Zatloukala, v sérii úsměvných komedií, Hospoda, které vyprodukovala TV NOVA.

Jan Kanyza má vynikající, zastřený hlas, který mu napomáhá v dabingu zahraničních filmů a zde patří k absolutní špičce. Herectví prokládá malováním, které mu jde přímo výborně, jak to říci jinak, když se chlubil svými obrazy v USA, v Německu, ve Švédsku a ve Francii, kde je jako doma, zde tráví celé měsíce malováním. Ilustroval též knížky pro děti.

Kolem jeho jména se vedla mediální aféra o možné spolupráci s STB, které naštěstí jeho osobu soud očistil a může se plně věnovat svým koníčkům v klidu. Maluje, jako herec exceluje v seriálu Ordinace v růžové zahradě 2.
K dobré pohodě mu dopomáhá rodina, jeho žena Žofie, se kterou má dceru Báru…

Dále jsme jej mohli vidět: Cesty mužů (1972), Zatykač na královnu (1973), Chobotnice z II. patra (1986), Území bílých králů (1991), Muž, který vycházel z hrobu (2001), Expozitura (2009)…

Autor: jarda53

Životopis (biografie) / Informace:
Herec, básník, malíř, muzikant, vynikající vypravěč Jan Kanyza se narodil r.1947 v Lipníku nad Bečvou a už jako malý hoch byl všestranně nadaný-hrál na klavír, saxofon i klarinet.

DAMU absolvoval r.1970 a profesor Nedbal na svého velmi nadaného žáka rád vzpomínal. Díky své všestrannosti hostoval na různých pražských scénách, stálému angažmá se záměrně bránil. V 70.letech se mnohokrát objevuje v televizních detektivkách a to jak v roli vyšetřovatele, tak i na straně padouchů a zločinců-Zatykač na královnu (1973), Sokolovo, Královský gambit (1974), Noc klavíristy (1976), Ve znamení Tyrkysové hory, Brácha za všechny peníze (1977). J. Kanyzu v podstatě minuly role princů, většinou jsme ho vídávali jako lva salónů a záletníka. Léta osmdesátá otevřely Jirešovy ÚTĚKY DOMŮ, kde ztvárnil adoptivního otce malého Michala (Tomáš Holý), velkou oblibu si také získal jako průvodce Prahou v televizních Procházkách. Následovaly filmy jako Mravenci nesou smrt, Zlatá slepice (1980), Radikální řez, Lékař umírajícího času (1983),seriály Území bílých králů (1989) a HOSPODA (1996), kde exceluje jako vtipný, sarkastický právník.

Zatím posledním filmovým počinem je historická freska Jménem krále (2008). V současné době se kromě výborného a žádaného dabingu věnuje hlavně malování a ilustraci knížek-svá díla vystavuje ve Francii, Švédsku, Německu i v USA. Elegán, milovník Prahy i Paříže, za nímž se zálibně ohlédne téměř každá žena žije dlouhá léta ve spokojeném svazku s manželkou Žofií, uznávanou numeroložkou.

Autor: Angelika2808

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Vinorodé břehy Rýna

10:00 - 10:30

13 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - 24 hodin v životě zvířat

09:45 - 10:40

28 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

09:30 - 10:55

43 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

09:10 - 10:30

63 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178293
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jan Kanyza

Kanyza Jan

Naposled navštívené:
Jan Kanyza

Kanyza Jan