Zari

Jackie Chan

Rodné jméno:
Čchan Kchung-Sang
Známý jako:
成龍; Yuan Lung Chan; Lung Chen; Lung Cheng; Sing Lung; Chan Kwong Sang; Chen Gang Shen; Y'uen Lo
Věk:
70
Narození:
7.4. 1954, Hongkong
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jackie Chan

• 7.dubna 1954

Jackie se narodil jako Chan Kong Sang. Jeho rodiče byly zaměstnáni u francouzského konzula. Otec Charles Chan jako kuchař a matka Lee - Lee Chan jako služebná. Tito dva se setkali v roce 1950 na lodi, když utíkali do Hongkongu a už spolu zůstali.

Jako malý byl velmi neposlušný a rodiče mu říkali Pao – Pao (dělová koule). Otec se chlapce snažil učit disciplíně a později ho přihlásil na bojová umění, což ovšem z nezbedného chlapce udělalo ještě většího rváče, něž byl před tím.

Nakonec jej nechali zapsat na deset let do internátní školy, tzv. pekingské opery pro budoucí herce k mistru Yu Jim - Yuenovi. Oba rodiče doufali, že zde se z Jackieho stane úspěšný herec, akrobat nebo bojovník. Od první chvíle se Jackiemu ve škole velice líbilo. Měl zde neomezenou volnost a mohl si dělat co chtěl, takže mu rodiče ani moc nechyběli. Mezi tím ostatní žáci poctivě cvičili, ale Jackie se jim jen posmíval. Již po pár dnech Jackieho pobytu ve škole došla mistrovi trpělivost a neposlušného Jackieho zmlátil bambusovou holí. Tento výprask od mistra neznamenal jen trest, ale rovněž oficiální přijetí do operní školy a získání školního jména Yuen - Lo. Tím končila jeho volnost a svoboda. Od té doby musel spolu s ostatními tvrdě trénovat od ranních hodin do pozdních večerních. Náplní vyučování byla akrobacie, bojová umění, zpěv a tanec.

Když Jackie dokončil studia, živil se jako kaskadér. Jeho prvním velkým hitem ale byl film Snake in the Eagle's Shadow, který později „ztratit ve slávě dalšího trháku Mistrův syn, kde zcela využil kung-fu. Po tomto trháku natočil velmi úspěšný film Odvážná hyena. Poté se prosadil i v americe a stal se nejlépe placeným hercem Asie.

Jackie má jednoho syna J.C. s tchajwanskou herečkou Lin Feng-Chiao, se kterou se v roce 1983 oženil.


Autor: Strength

Životopis (biografie) / Informace:
Jackie Chan se narodil 7. dubna 1954 v Hongkongu. Narodil se rodičům Charlesovi a Lee-lee Chanovým, kteří mu dali jméno Chan Kong-sang, což lze přeložit jako "narozen v Hongkongu". Ačkoliv byli oba jeho rodiče z chudých poměrů, pracovali na francouzské ambasádě v Hongkongu. Otec pracoval jako kuchař a matka jako hospodyně. Všichni společně bydleli ve Victoria Peak v Hongkongu. V mládí ho otec nutil ráno brzy stávat a uděloval mu lekce v kung-fu. Jeho otec věřil, že lekce kung-fu upevní Jackieho charakter, naučí ho trpělivosti, síle a odvaze. Když bylo Jackiemu 7 let, stal se jeho otec hlavním kuchařem na americké ambasádě v Austrálii. A tak dalších 10 let strávil Jackie na Čínské dramatické akademii, kam ho rodiče přihlásili.

Na akademii studoval bojové umění, akrobacii, zpěv a herectví. Škola byla jakási příprava pro účinkování v Čínské opeře. Čínská opera se ale lišila od ostatních oper, jak je známe. Zde se nejen zpívalo, ale běžně se zde užívalo i prvků bojových umění, akrobacie, padání a herectví. Studenti akademie byli velice disciplinovaní a pokud neuposlechly nebo vyrobili chybu, následoval tělesný trest. Bylo to pro Jackieho velice kruté a tvrdé, ale jelikož neměl kam jít, zůstal. Své rodiče viděl vždy po pár letech.

Svůj herecký debut si odbyl ještě na akademii ve svých osmi letech, v kantonském filmu Seven Little Valiant Fighters: Big and Little Wong Tin Bar).Později se svými několika spolužáky z akademie založil divadelní soubor The Seven Little Fortunes. Dalšími členy souboru byli i jeho herečtí kolegové Sammo Hung a Yuen Biao. Později všichni tři vystupovali pod značkou The Three Brothers. Když byl Jackie o něco starší, začal pracovat jako kaskadér a komparsista ve filmovém průmyslu v Hongkongu.

Absolventem Čínské akademie se stal v 17 letech. Naneštěstí obliba Čínské opery upadala a tak si Jackie musel najít jinou práci. To bylo velice složité, protože se ve škole nikdy neučili číst ani psát. Jedinou možností pro něj byly pomocné práce nebo kaskadérství. Každý rok se v Hongkongu tvořily filmy, kde bylo zapotřebí mladých a silných kaskadérů. Jackie byl nesmírně atletický a tvořivý. Brzy si získal velikou reputaci za své odvážné kousky. Jackie Chan prostě zkoušel úplně všechno a brzy se stal velice žádaným.

Po několik let pracoval Jackie jako kaskadér, ale když se filmovému průmyslu v Hongkongu přestalo dařit, nuceně odjel do Austrálie za svými rodiči, kde pracoval v restauraci a na staveništi. Zde dostal jméno Jackie. Dělník ze stavby jménem Jack měl potíže s vyslovováním jeho jména Kong-sang a začal mu proto říkat Jackie (malý Jack). Od té doby mu nikdo jinak neřekl a jméno Jackie mu zůstalo.

Jackie nebyl v Austrálii šťastný. Práce na stavbě byla těžká a nudná. jeho záchrana přišla ve formě telegramu od muže jménem Willie Chan. Willie Chan pracoval ve filmovém průmyslu v Hongkongu a hledal obsazení do filmu slavného hongkongského producenta a režiséra Lo Weia. Willie viděl Jackieho pracovat jako kaskadéra a moc se mu zamlouval. Jackie pak Williemu zavolal a domluvili se. A tak se Jackie ocitl na cestě zpět do Hongkongu, aby hrál hlavní roli ve filmu New Fist of Fury. Bylo to v roce 1976 a Jackiemu bylo 21 let.

O Jackieho kariéru se od té doby začal starat Willie Chan. Nicméně jeho film vedený pod taktovkou režiséra Lo Weia nebyl příliš úspěšný. Problém byl v tom, že se zde neprojevil důkladně Jackieho talent. Stalo se tak, když Jackie začal přispívat svými vlastními nápady a stal se tak hvězdou. Skvěle skloubil humor s bojovým uměním. Jeho prvním velkým úspěchem se stal film Had ve stínu orla (Snake in Eagle's Shadow). Následoval neméně slavný Opilý bojovník (Drunken Master) a Jackieho první režisérský počin Odvážná hyena (Fearless Hyena). Tyto všechny filmy sklidili obrovský úspěch.

V Asii dosáhl Jackie obrovského úspěchu. Naneštěstí uplynulo mnoho roků, než si to samé mohl říci i o své popularitě Americe. Po sérii vlažných přijetí ve Spojených Státech, mnohých očekáváních bez angažmá, opouští Jackie Ameriku a soustřeďuje svoji pozornost na výrobu filmů v Hongkongu. Uplynulo 10 let, než se vrátil zpět do Ameriky a natočil zde film Rachot v Bronxu (Rumble in the Bronx). Tímto počinem si získal obecenstvo a zajistil si tak místo v jejich srdcích. Po tomto filmu následovaly filmy Křižovatka smrti (Rush Hour), a Tenkrát na východě (Shanghai Noon), které Jackieho katapultovali mezi hollywoodskou špičku.

Navzdory svému hollywoodskému úspěchu, Jackie byl zklamaný z nedostatku rolí pro asijské herce a jeho vlastní bezmocnosti kontrolovat aspekty filmového počínání v Americe. Pokračoval ve své práci dál, natočil Smokink (The Tuxedo), Medailon (The Medallion) a Cestu kolem světa za 80 dní (Around the World in 80 Days), ale žádná z těchto filmů nebyly taková bomba jako Křižovatka smrti nebo Tenkrát na východě.

Jackieho celoživotní starost o fyzičku mu pomáhala v jeho práci kaskadéra a výrobě akčních scén v jeho filmech. V současné době u něj dochází k posunu k jiným žánrům a to k dramatu, romanci a fantasy. Také se více času věnuje charitě. Velice vážně přistupuje k práci ambasadora UNICEF/UNAIDS a spoustu času věnuje pomoci dětem, lidem pokročilejšího věku a všem, co ji potřebují. Také dále pokračuje v natáčení filmů v Hongkongu, které zahrnuje i filmový trhák New Police Story, které natočil v roce 2004.

Jackie je od roku 1982 ženatý s Lin Feng-Jiao. Mají spolu syna, zpěváka i herce, Jaycee Chana. Více si o něm můžete přečíst v jeho biografické knize, která nese název I Am Jackie Chan.

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Vražda v Orient expresu (1974)

14:20 - 16:25

69 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

ČT2 - Klenoty středověké Paříže

15:00 - 15:50

29 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

14:35 - 15:30

54 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:30

59 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jackie Chan

Chan Jackie

Kariéra

Kariéra

Naposled navštívené:
Jackie Chan

Chan Jackie

Kariéra

Kariéra