Duben

Eva Horká

Povolání:
Národnost:
Věk:
56
Narození:
10.7. 1967, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Současnost i budoucnost českého herectví, herečka Eva Horká, se narodila 10. července v roce 1967 v Praze. Po základní škole vystudovala Státní konzervatoř Praha, obor hudebně - dramatický. Mezi učiteli konzervatoře našla své životní vzory - Hanu Makovičkovou /jevištní řeč/, Růženu Kohoutovou /zpěv/, Zdenu Kratochvílovou /jevištní pohyb/, Evu Klenovou /herectví/ a dnes již zesnulého pana profesora Čumpelíka /tanec/.

Krátce po absolutoriu se po úspěšném konkurzu na roli Ofélie, se stala v roce 1987 stálou členkou činoherního souboru Národního divadla v Praze. Po pět let se v různých inscenacích a pod vedením mnoha divadelních režisérů, zdokonalovala a současně přebírala zkušenosti od svých hereckých kolegů. Pod režijním vedením Miroslava Macháčka, ztvárnila svou první velkou divadelní postavu, Ofélii v Shakespearově Hamletovi. Za pět let v tomto angažmá hrála po boku uznávaných a výjimečných hereckých vzorů - Jany Hlaváčové, Josefa Somra, Jany Březinové, Josefa Kemra aj.

Rovněž řada nejuznávanějších režisérských osobnosti doprovázela pozorně její herecké hledání, např. Miroslav Krobot, Jiří Menzel, Ivan Rajmont, Vladimír Strnisko aj. V roce 1992 z Národního divadla odchází a hostuje v pražském divadle Ká ve hře L. Šulaje - Pomocník, v roli Evky /rež. Petr Palouš/.
V Divadle za branou II vytváří za režijního vedení Otomara Krejči ml. postavu Eglé ve hře - Pokus od Marivauxe a pokračuje ve hrách Provaz o jednom konci a - Českém roku.

V dalších letech poměrně často hostovala v Divadle v Řeznické, v Divadle Labyrint, v Divadle v Dlouhé. Přínosná byla pro Evu Horkou spolupráce s Divadlem v Řeznické, kde ji diváci mohli vidět v roli Heleny v dramatu Johna Osborna – Ohlédni se v hněvu.

Od roku 1999 je ve stálém angažmá Městského divadla v Mladé Boleslavi, kde si hrála v následujících rolích: Gabriela /Bláznivá ze Chaillot - Jean Giraudoux, rež. Jaroslav Dudek/; Karola Cutrerová /Sestup Orfeův - Tennessee Williams, rež. Ladislav Vymětal/; Lavínie /Stará historie - Julius Zeyer, rež.Josef Kettner/; Slávka Hlubinová /Měsíc nad řekou - F. Šrámek - J. Krejčík, rež. Jiří Krejčík/; Monika Stettlerová /Fyzikové - Friedrich Durrenmatt, rež. František Miška/; Stella /Tramvaj do stanice Touha - Tennessee Williams, rež. Jan Novák/; Emílie /Othello - William Shakespeare, rež. Miloš Horanský/ ;Ilona /Kočičí hra - István Orkeny, rež.Josef Kettner/ aj.

Souběžně předávala své herecké zkušenosti žákům Základní umělecké školy v Benátkách nad Jizerou. Od roku 2000 učí na Vyšší odborné škole herecké v Praze-Michli, obor herectví. Sama se kdesi vyjádřila, že je doslova divadlem posedlá, což platí i pro samostatnou kapitolou jejího herectví, a to práce pro film a televizi. Hrála v mnoha českých televizních filmech, např.: Dívka s mušlí /1980/; Tchyně /1985/; O lesním království /1987/; Dno /1991/; Přes padací mosty /1991/; Vánoční panenka /2004/; Dillino a čert /2009.

Vidět ji mohli televizní diváci, kteří sledující televizní seriály, v těchto projektech: Bylo nás šest /1985/; Rodáci /1988/; Co teď a co potom? /1992/; Ordinace v růžové zahradě /2005/; Trapasy /2007/ aj. Příležitost dostala i v televizních inscenacích: Podivná nevěsta /1987/; Zlatý copánek /1988/; O kumburské meluzíně /1994/; Širák /1997/ aj., televizních pořadech, kde zpravidla vystupuje jako zasvěcená průvodkyně: O poklad Anežky České 1993/; Znamení a rituály /2007/ aj.

Její hlas zní v dabovaných filmech, hraných i animovaných, jako např. seriál - Divoký anděl /1998/; Odysseus /1998/; Sněhová královna; Zorro mstitel /2001/; seriál Kachorra /2002/ aj. Mimo herecké práce se jaksi pro svou radost a potěšení zabývá literární činnosti. V roce 2003 vydala autorskou sbírku veršů –Tvá cesta II, a na MC kazetě uvedla svým hlasem své verše pod názvem Volání. Všestranná herečka Eva Horká je přítomností i budoucností českého herectví.

Erkul

Autor: Erkul

Životopis (biografie) / Informace:
Narodila se v Praze, kde vystudovala Státní konzervatoř - obor hudebně - dramatický. Ihned po absolvování této školy se dostala na prkna Národního divadla v Praze, kde dostala možnost vytvořil, pod režijním vedením Miroslava Macháčka, roli Ofélii v Shakespearově Hamletovi (tuto roli alternovala se Zorou Jandovou).

V Národním divadle působila několik let a vytvořila řadu zajímavých rolí:

Marie (Modrý pavilon - Jiří Hubač) režie: Stanislav Moša

Mariana (Tartuffe - Moliére) režie: Vladimír Strnisko

Růženka (Zlý jelen - V. K. Klicpera) režie: Jiří Menzel

Marie (Marná lásky snaha - William Shakespeare) režie: Karel Kříž

Larvička (Ze života hmyzu - bratří Čapkové) režie: Miroslav Krobot

Célie (Jak se vám líbí - William Shakespeare) režie: Ivan Rajmont

Marie (Deník ničemy - A. N. Ostrovskij) režie: Ivan Rajmont

Hanička (Lucerna - A. Jirásek)

Liduška (Fidlovačka - J. K. Tyl)

Iolé (Herkules a Augiášův chlív - F. Durrenmatt).

V roce 1992 z Národního divadla odchází a hostuje v pražském divadle Ká ve hře L. Šulaje "Pomocník" (role Evky) režie: Petr Palouš.

V Divadle za branou II vytváří pod režijním vedením Otomara Krejči ml. roli Eglé ve hře "Pokus" od Marivauxe. Dále pak v "Provazu o jednom konci" a "Českém roku".

V dalších letech hostovala v Divadle v dlouhé, kde pod režijním vedením Hany Burešové v muzikálu Jaroslava Žáka "Škola základ života" vytvořila nejprve roli Andy Pařízkové a poté učitelky Boženky. Dále hrála v "Tangu" Slawomira Mrožka v režii Jana Borny.

Zajímavá byla pro Evu i spolupráce s Divadlem v Řeznické, kde ji diváci mohli vidět v roli Heleny v dramatu Johna Osborna "Ohlédni se v hněvu.

Televize:

Jedna z hlavních rolí v seriálu "Rodáci" v režii Jiřího Adamce

Anna Holinová (Laskavý divák promine) režie: Jaroslav Dudek

Ester (Německý upchlík) režie: Viktor Polesný

Marie (Co teď a co potom /seriál/) režie: Hynek Bočan

Mariken (Mariken z Nimeque /opera/) režie: Jaroslav Hovorka

role v inscenaci "Podivné setkání" v režii Anny Procházkové

Růženka (O spící princezně, šípkových růžích a uražené víle)

Solvejg (Pohádka o kouzelné píšťalce)

Marjánka (Kde bydlí štěstí)

Anuška (Zlatý copánek)

Adélka (O lesním království)

Verunka (Podivná nevěsta)

Bětka (Pohádka o začarované vlčici)

Čarodějnice a Macecha (Jeníček a Mařenka)

Maminka (Vánoční panenka) aj.

Pohádky v režii Miloše Bobka, Svatavy Simonové a Věry Jordánové

Rozhlas a dabing:

Hlas Evy Horké mohli posluchači slyšet ve filmech - Yentl, Spartakus, Cindy, Johny, Divoký anděl

nebo v rozhlase

Krysař, Andělčin smích, Nemilovaná slečna Elsa aj.
http://www.evahorka.estranky.cz/

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Na stopě (2000) [TV pořad]

14:10 - 14:35

0 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Fantom ze Spandau

13:35 - 14:30

35 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:45 - 14:35

25 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

45 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Eva Horká

Horká Eva

Naposled navštívené:
Eva Horká

Horká Eva