Zari

Olga Havlová

Povolání:
Rodné jméno:
Olga Šplíchalová
Národnost:
Narození:
11.7. 1933, Praha, Československo
Úmrtí:
27.1. 1996, Praha, Česká republika
Životopis (biografie) / Informace:
První dáma České republiky v letech 1993-96 Olga Havlová, rozená Šplíchalová, pocházela z dělnické rodiny ze Žižkova. Proletářskou dívku z mnohočetné domácnosti čekalo po základní škole pouze vyučení v Baťově továrně, na které nevzpomínala ráda, protože v pouhých 16-ti letech utrpěla u lisu vážný úraz - přišla o čtyři prsty na levé ruce. Přesto byla manuálně velmi zdatná a handicap zraněné ruky dovedla mistrně skrýt.

Počátkem 50. let se náhodně seznámila s o 3 roky mladším intelektuálem Václavem Havlem - a kde jinde, než v divadle. Psal se rok 1953 a v legendární Slavii potkal návštěvník spisovatelských kaváren z bohaté rodiny svéraznou "dceru Žižkovu", kterou okouzlilo nejen divadlo a postupně se sbližovala i s mladším Václavem. Téměř po celá 60. léta působila jako uvaděčka v Divadle Na Zábradlí a v r. 1964 se po několika leté známosti s V. Havlem vzali.

Pražské jaro 1968 částečně prožívali v USA, kde poznali hippies a demonstrovali proti válce ve Vietnamu. Po osudném 21. srpnu se oba stali aktivními členy československého disentu, jejich dejvický byt byl odposloucháván. Počátkem 70. let byl V. Havel několikrát zatčen a ve vězení strávil téměř 5 let, manželka mu byla velkou oporou - dnes jsou jeho Dopisy Olze již legendárním samizdatem. Přesto se oba "zapomněli" ve svazku mimomanželském - Havel s psycholožkou Jitkou Vodňanskou, Havlová s o mnoho let mladším hercem Janem Kašparem - kupodivu tento podivný manželský čtyřúhelník fungoval několik let, dokonce v r.1988, kdy Kašpar zůstal po úraze ochrnutý, zajistili mu Havlovi invalidní vozík.Také Pavla Landovského, Havlova nejlepšího kamaráda, neměla Olga příliš ráda - intuitivně tušila, že lecjaké dámské úlety jsou jím maskovány.

Počátek 70. let prožili manželé Havlovi v dobrovolně nucené (téměř) izolaci na své chalupě v Hrádečku, kde se Olga stala vášnivou houbařkou, ovšem v roce 1977 byli mezi prvními, kdo podepsal Chartu 77 a o dva roky později, kdy byl Václav vězněn, stala se Olga spoluzakladatelkou Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. Zároveň vedla samizdatovou edici Expedice a s kamarádkami - psycholožkou Bělíkovou a disidentkou Stankovičovou - částečně z recese založily Stolní debatní společnost Hrobka.

V listopadu 1989 se Václav Havel stal spoluzakladatelem Občanského fóra a příchod Nového roku už manželé Havlovi slavili jako prezidentský pár. Olga kandidaturou svého muže nebyla vůbec nadšená, ale podporovala ho - v roli první dámy se zkrátka necítila, třebaže byla přirozená a nenucená. Svého postavení a vlivu využívala většinou v charitě - založila Výbor dobré vůle a na častých cestách sháněla především sponzorské dary a užitečné kontakty.

Koncem léta 1994 však nemilosdně zasáhl osud - respektovaná paní Hradu onemocněla zhoubnou rakovinou a i přes včasnou léčbu a všemožnou péči v lednu 1996 národem uznávaná Olga Havlová zemřela. Stovky lidí vzdaly hold neobyčejně obyčejné ženě, která od dětství hrála ping-pong, v mládí milovala kouzelný svět filmu a divadla a svému muži byla vždy oporou.

Autor: Angelika2808

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Co naše babičky uměly a na co ...

18:25 - 18:55

12 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - SP v boulderingu 2024

18:30 - 20:30

7 minut již uběhlo
113 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

18:00 - 19:30

37 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Prima - Ženy v běhu (2019)

16:50 - 18:52

107 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Olga Havlová

Havlová Olga

Naposled navštívené:
Olga Havlová

Havlová Olga