Duben

James Craig

Povolání:
Rodné jméno:
James Meador
Národnost:
Narození:
1.2. 1912, Nashville, Tennessee
Úmrtí:
28.6. 1985, Santa Ana, Kalifornie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Absolvent herecké akademie v New Yorku James Craig, rodák z města country hudby Nashville v Tennesse se narodil 4. 2. 1912 jako James Henry Meador.

Jeho soukromým učitelem herectví byl Cyril Delevanti, a Craig si nejdříve své herecké schopnosti jako elév vzkoušel na několika divadelních scénách, něž přijal svou první nabídku k filmu, což bylo v roce 1937. Prvním snímkem byl - Sophie Lang Goes West, kde získal malou, bezejmennou roli, ale v This Way Please si zahrál vojáka, a první významnější role na něj čekala ještě v tom samém roce ve dvou filmech – Tunder Trail – Bob Tate a Born to the West – role Bradyho.

Jeho jistá podobnost s Clarkem Gablem ho předurčovala do rolí drsných chlapů, westmanů, kovbojů, vojáků i elegánů. Hrál převážně v tzv. „B“ filmech.

Trochu odbočením z jeho kostýmních filmů bylo herecké setkání s již tehdy velmi populární Ginger Rogers, se kterou hrál v roce 1940 ve snímku Kitty Foyle. Kritikou byl oceněn za výkon v roli Jabeze Stonea ve filmu z roku 1941, který je ochoten zaprodat duši i ďáblu, aby získal to, po čem prahne - film měl název - All That Money Can Buy.

Během II. světové války získal role přichystané původně pro Clarka Gabla, který v té době sloužil v armádě USA a účastňoval se jako letec bojů proti fašistům. Společnost MGM ho obsadila do několika zajímavých westernů a dramat jmenovitě – Kismet 1944, Dangerous Partners - Jeff Caighn, 1945 Our Vines Have Tender Grapes - Nels Halverson a 1945 She Went to the Races v roli Steve Canfielda.

James Craig byl třikrát ženatý. První manželkou byla mladinká Jane Valentine, se kterou se po třech měsících rozvedl, následovala druhá žena v letech 1959-1962 Jil Jarmyn, a rozvod s ní, a poslední manželkou byla Sumie Craig – 1969 – 1980 do její smrti. Všechna manželství byla bezdětná.

Jak už se to ve filmovém průmyslu často stává, jeho osobnost a filmy, ve kterých se objevoval začaly být pro diváka nezajímavé. Nastupovala nová, poválečná, mladá generace herců a Craig setrval do poloviny 60-tých let před kamerou v menších rolích – westernech natáčených Technicolorem.

Občas se objevil v televizních seriálech, a v podstatě stál před kamerou až do roku 1972 – naposledy v hlavní roli TV seriálu spol. ABC - Afternoon Playbreak v roli Johna Rodmana. V podstatě od odchodu z Hollywoodských studií se z něj stal úspěšný realitní makléř. Za svůj život natočil a hrál ve 105 filmech.

James Craig zemřel na rakovinu plic v Santa Ana v Kalifornii 28. 6. 1985.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
James Craig

Craig James

Naposled navštívené:
James Craig

Craig James