Zari

Claudette Colbert

Povolání:
Narození:
13.9. 1905, Paříž, Francie
Úmrtí:
30.7. 1996, Bridgetown, Barbados
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jednoho teplého podzimního dne 13.9.1903 se do rodiny známého bankéře Cauchoina v hlavním městě Francie Paris narodila malá Emilly Claudette, později nazývána uměleckým jménem Claudette Colbert. Roku 1906 se celá rodina rozhodla vystěhovat do USA do New Yorku.

Claudett byla výborná žačka, hrála dobře na klavír a byla stěžejní « herečkou » při školních vystoupeních. Ve svých necelých dvaceti letech v roce 1923 byla přijata do divadla na Broadway, kde hrála téměř pět let, což jí dopomohlo k profesionalitě a dokonalosti.

Její první film, vlastně ještě v době němých snímků nebyl vlastně vůbec úspěšný, a neúspěch jí tehdy velmi rozladil......ovšem přichází zvukový film, a její herecké zkušenosti z jeviště se jí nyní náramně hodí. Do svého prvního velikého úspěchu (natočila 22 filmů,) ale nyní sklízí pod režijním vedením Franka Capry, s hercem Clarkem Gablem (podruhé v Boom Town – Tekuté zlato - rok 1940 se S.Tracym a Heddy Lamarr ), který byl poprvé jejím partnerem ve filmu : Stalo se jedné noci, kdy oba jeho hlavní protagonisté získávají v roce 1934 Oscara, nečekaný úspěch a přízeň nejen diváků, ale i kritiky.

Dalším obrovským úspěchem je ještě v tomtéž roce úžasná Cleopatra, kterou režíroval C.B. DeMille. Od této chvíle je jednou z nejžádanějších hvězd Hollywoodu. V létech 1935 – 1945 natočila tyto filmy : 1935 Bride Comes Home,The Gilded Lily, Private Worlds, She Married Her Boss, 1936 Under Two Flags, 1937 I Met Him in Paris, Maid of Salem, 1938 Bluebeard's Eighth Wife,1939 Bubny víří, It's a Wonderful World, Midnight a Zaza, 1940 Arise, My Love, Tekuté zlato,1941 Remember The Day, Skylark, No Time for Love, So Proudly We Hail!,1942 The Palm Beach Story,1943 Když jsi odešel, Practically Yours,1944 Garbatos C.Colbert, 1945 Půjčená žena.
Jejími partnery byli Henry Fonda, Joel McCrea, John Payne, David Niven, J.Carradine, Fred MacMurray, Spencer Tracy, Michell Piccoli a.j.

Claudette byla poprvé vdaná v roce 1928 za svého kolegu - herce Normanem Fosterem, a o 7 let později se rozvedli. V roce 1935 se vdává za Joela Pressmana, který byl jejím osobním lékařem. I když i toto manželství bylo bezdětné – bylo prý velmi šťastné a spokojené.

Claudette natáčí i v Evropě, a především ve Francii a Itálii (kooprodukční filmy) v historickém filmu 1954 - Si Versailles m'était conté, i konverzačním povídkovém - Třikrát žena, občas si odskočí i do Států,hraje dál v komediích, westernech, rodinných filmech až do roku 1987, kdy jejím posledním filmem byl TV film : Dvě paní Grenvillové, a odchází na odpočinek.

Za místo svého pobytu si vybrala ostrov Barbados, kde ve věku krásných 92 let dne 30.7.1996 umírá.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Claudette Colbert

Colbert Claudette

Josef Bulík

Bulík Josef

Naposled navštívené:
Claudette Colbert

Colbert Claudette

Josef Bulík

Bulík Josef