Duben

Jiří Bulis

Povolání:
Národnost:
Narození:
3.10. 1946, Chomutov, Československo
Úmrtí:
12.5. 1993, Olomouc, Česká republika
Životopis (biografie) / Informace:
Chomutovský rodák Jiří Bulis, pozdější hudební skladatel scénické i filmové hudby, se narodil do příhraničního města hutníků a horníků 3. října roku 1946. Prožil zde své dětství, školní léta a po maturitě na místním gymnáziu se rozhodl studovat hudební výchovu na pedagogické fakultě Univerzity J. E. Purkyně v Brně. Vedle tohoto studia, které absolvoval v letech 1964 až 1968, souběžně studoval skladbu na JAMU v letech 1966 až 1971 u profesora M. Ištvána.

Jako učitel na kroměřížské Konzervatoři učil v letech 1972 až 1979. Získal cenné zkušenosti a pro budoucnost i řadu inspiračních zdrojů. Skladatelské začátky si odbyl v době gymnaziálních studií, když v Chomutově a okolí spolupracoval s malými divadelními scénami. V roce 1963 složil hudbu určenou pro kabaretní představení – Růže a dvě kosti stehenní pro chomutovské Divadlo v podloubí. Úspěšné skladby z tohoto kabaretu byly hrány i v pražské Viole, která v té době zahajovala svou činnost. Během studií na JAMU se zabýval Novou hudbou a jejími technikami-hudebními kolážemi, a Musiktheatrem. V roce 1973 začal spolupracovat s Divadlem na provázku, zejména Bolkem Polívkou. Složil scénickou hudbu pro úspěšná představení Bolkova divadla, např.: Am a Ea /1973/; Pépe /1974/; Pezza versus Čorba; Poslední leč /1981/; Šašek a královna /1985/; Seance /1987/ aj.

Bulisova hudba z těchto představení byla v několika případech použita i ve filmových adaptacích - Poslední leč /1982, rež. V. Sís/; Šašek a královna /1987, rež. V. Chytilová/. Od roku 1977 spolupracoval Bulis úzce s prostějovským Ha-divadlem a vytvořil hudbu pro řadu úspěšných představení: Bylo jich 5 a půl; Guma; Návrat ztraceného syna; Pouť k milosrdným a dal.

Od roku 1979 se Bulis rozloučil s žáky kroměřížské Konzervatoře a zaměřil se výlučně na komponování zejména pro divadla, ale také pro televizní studia. Pro Činoherní klub Praha složil hudbu k představení: Bouře, Něžný barbar; Rodina Tóthů, které vesměs režíroval Ivan Krobot v letech 1980 až 1983.

Neúnavně pracoval i pro další divadelní scény: Divadlo pracujících v Gottwaldově /dnes Zlín/; divadelní scény v Olomouci, Hradci Králové, Kladně aj. Pro Československou televizi složil hudbo pro více jak čtyřicet inscenací a televizních filmů, např.: Jan houslista; Komtesa Mary; Narozeniny; Víc než případ; Zjasněná noc a některé díly úspěšných Bakalářů. Jeho kompoziční činnost se rozrostla do nebývalých rozměrů, když vedle scénických kompozic, skládal písně, šansony, zhudebňoval některé básně světových básníků. Jiří Bulis zemřel uprostřed neukončené milované práce 12. května roku 1993 v Olomouci, ve věku nedožitých 47 let.

Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jiří Bulis

Bulis Jiří

Naposled navštívené:
Jiří Bulis

Bulis Jiří