Duben

Zuzana Bubílková

Povolání:
Národnost:
Věk:
71
Narození:
11.5. 1952, Gottwaldov (Zlín), Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Komentátorka, moderátorka a redaktorka Zuzana Bubílková se narodila na Moravě, ale zdravotní problémy jejího otce jí zavály na sousední Slovensko. Protože si Bubílková již v dětství přála být rozhlasovou redaktorkou, navštěvovala dramatické kroužky a protože navíc souběžně projevovala literární nadání, čehož důkazem byla její láska k psaní slohových prací stejně jako pokusy o vlastní veršovanou tvorbu, nelze se divit tomu, že ve svém pozdějším věku na jedné z bratislavských vysokých škol vystudovala žurnalistiku. Bubílková se na uměleckém poli prosadila také jako scénáristka, spisovatelka či nezávislá publicistka a široká veřejnost včetně kolegů ji v několika posledních desetiletí bere jako nekorunovanou královnu satiry.

Zuzana Bubílková svou uměleckou profesní dráhu odstartovala v časopise Popular, poté chvíli pracovala na postu redaktorky a moderátorky rozhlasového pořadu pro motoristy Pozor, zákruta! a po odchodu k televizi začala na přelomu 8o. a 9o. let minulého století moderovat nejprve zpravodajství z oblasti dopravy a životního prostředí, než se stala tváří revolučních zpráv přímo z terénu. Bubílková v posametovém čase přijala místo zpravodajky z Federálního shromáždění a krátce byla i zástupkyní šéfredaktora zpravodajství. Přestože byla Bubílková tehdy na obrazovce vidět de facto denně, do širšího povědomí televizních diváků jí pomohl až diskusní pořad Co týden dal, který moderovala spolu s O. Černým. Ostatně kolegové byli a zřejmě i nadále budou pro Z. Bubílkovou osudovou záležitostí. Jasným důkazem je M. Šimek, s nímž se Bubílková setkala při své práci pro rádio Frekvence 1 a s nímž pak bezmála celé jedno desetiletí připravovala nejprve veleúspěšný pořad S politiky netančím, na nějž navázalo Politické harašení aneb S politiky stále netančíme. Inteligentní a zábavná satira komentující politické dění včetně osobnosti politiků si u diváků získala značnou oblibu a Z. Bubílkové po předčasném Šimkově odchodu nezbylo nic jiného, než v ní pokračovat navzdory skeptickým předpovědím sama. Ve stejném stylu a stále sama se Bubílková v posledních dvou letech na obrazovce vyskytuje s pořadem Politická střelnice aneb Konečně bez cenzury, kromě něhož připravovala paralelně spolu s M. Knorem také Sametové hašteření. Ačkoliv si Z. Bubílková své soukromí chrání, s částmi ze svého pohnutého životního osudu s mnoha osobními, pracovními i zdravotními peripetiemi spojenými s odmítnutou emigrací, potratem druhého dítěte nebo překonanou rakovinou štítné žlázy se svěřila v medailonku z dlouhodobého televizního cyklu 13. komnata, kterou spolu s ní realizovala J. Klusáková. V žhavé současnosti se Bubílková na televizních obrazovkách objevuje v titulní úloze dlouho očekávané soutěžní reality show V. Nouzáka Bubu hledá chlapa, jež si vzala za úkol najít pro ni nového a neokoukaného vhodného spoluhráče a jevištního partnera. Přejme Zuzaně Bubílkové, aby svého dalšího parťáka skutečně našla a mohla, znovu ve dvojici, navázat, ne – li přímo pokračovat ve zcela originálním stylu televizní zábavy.

Zuzana Bubílková si svůj jevištní křest odbyla poč. 9o. let v pražském Divadle Jiřího Grossmanna jako host v programech M. Šimka a z úspěšně navázané spolupráce se s přibývajícími léty vyklubala u obyčejných lidí po celé republice oblíbená řada hudebně zábavných pořadů, v nichž předvedla jak svůj nesporný talent politické komentátorky, tak potvrdila, že je výraznou osobností s mimořádným přehledem o komplexním dění ve společnosti.

Zuzana Bubílková je mimo veškeré výše uvedené aktivity také autorkou úspěšné knihy Co kamery neviděly, do níž vtěsnala své působení v televizi po čas sametové revoluce i několik let po ní; a mimo to je i spoluautorkou publikace o moderování televizních diskusních pořadů pojmenované Co týden (ne)dal.

zdroj: Daniel Rubeš - Lexikon osobností česko - slovenské kultury

Autor: řepešínský

Životopis (biografie) / Informace:
Moderátorka, spisovatelka a novinářka Zuzana Bubílková se narodila 11. května roku 1952 ve Zlíně, kdy samozřejmě město neslo název Gottwaldov. Zprvu rodina žila v moravském městě Holešov, avšak v Zuzaniných devíti letech, kdy její otec onemocněl tuberkulózou, bylo nutné se přestěhovat. Rodina přesídlila na Slovensko do Martina, otec se léčil ve Vysokých Tatrách.

Ačkoliv je tedy často Zuzana považována za rodilou Slovenku, pochází ve skutečnosti z Moravy. Slovenský jazyk se začala učit až ve třetí třídě. Literární nadání se u ní formovalo již od útlého věku. Milovala psaní slohových prací, navštěvovala dramatické kroužky, pokoušela se dokonce o vlastní veršovanou tvorbu. V dětství toužila být rozhlasovou redaktorkou. Později spíše převážil zájem o novinářskou činnost. Podala si tedy přihlášku na žurnalistiku, kterou úspěšně vystudovala. Poté pracovala v časopise Popular a také v rozhlase. Zde moderovala pořad POZOR, ZÁKRUTA. To bylo na počátku 80. let. Posluchačům se však nelíbilo, že by žena mohla mluvit o motorismu, tudíž působení Zuzany Bubílkové v tomto pořadu bylo velmi krátké.

O soukromí Zuzany Bubílkové se toho všeobecně příliš neví. Velmi pečlivě si jej střeží, nicméně je znám fakt, že byla vdaná, avšak její manžel emigroval počátkem 80. let. Tehdy se i ona vzhledem k této skutečnosti ocitla na černé listině totalitního období, dostala v zaměstnání výpověď a poté byla nuceně na volné noze až do doby změny politického režimu. Z manželství, které vzalo tak nečekaný konec, se narodil syn Tomáš (v době manželovy emigrace byla Z. Bubílková těhotná). Krátce před osudovým politickým převratem dostala Z. Bubílková nabídku na externí práci ve Slovenské televizi. Měla moderovat zpravodajství z oblasti dopravy a životního prostředí. V době změny režimu moderovala vstupy „revolučního“ zpravodajství z terénu.

Ještě ve federální televizi moderovala spolu s Otou Černým pořad CO TÝDEN DAL, kam chodili čeští a slovenští politici. Rozpad federace velmi těžce nesla. S bolestí v srdci se rozhodovala, jaké zemi zůstane věrná. Narodila se v české části, vyrostla v té slovenské. Nakonec se spíše z osobních důvodů a s ohledem na syna, kterému ve škole říkali, že jeho maminka není správnou Slovenkou, rozhodla zůstat v České republice. Své uplatnění našla v rádiu Frekvence 1, kde se také setkala s komikem a moderátorem Miloslavem Šimkem. Spolu pak jako tým již vstupují roku 1995 do televize s pořadem S POLITIKY NETANČÍM. Inteligentní a zábavná satira komentující politické dění a osobnosti politiků získala velký úspěch.

Po šesti letech se pořad přemístil na obrazovku TV Nova pod názvem POLITICKÉ HARAŠENÍ. Změnila se televizní stanice a název, úspěch dua Bubílková – Šimek však zůstává. Jejich naprosto vynikající spolupráce je bohužel navždy krutě přetržena v roce 2004, kdy Miloslav Šimek podlehl leukémii. Po smrti svého dlouholetého kolegy pokračuje paní Zuzana ještě nějaký čas v POLITICKÉM HARAŠENÍ sama. Částečně se tak děje spíše na přání televize, posléze však tento pořad na TV Nova končí. Od ledna 2009 vystupuje v pořadu POLITCKÁ STŘELNICE, který živě vysílá TV Barrandov.


Zdroj: Týdeník Televize 6/2009, str. 16 – 17, článek O. Vosmíka „Nabitá zbraň na politiky“

Zpracovala: Petra Cejpková

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

17:30 - 18:00

10 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - V karavanu po Polsku

17:25 - 17:55

15 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

10 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito

16:40 - 17:55

60 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178295
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Zuzana Bubílková

Bubílková Zuzana

Naposled navštívené:
Zuzana Bubílková

Bubílková Zuzana