Duben

Yul Brynner

Povolání:
Rodné jméno:
Julij Borisovič Brynner
Známý jako:
Taidje Khan
Národnost:
Narození:
11.7. 1915, ostrov Sachalin, Rusko
Úmrtí:
10.10. 1985, New York City, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
- Yul Brynner se narodil dle jistých zdrojů na ostrově Sachalin, a nebo jak často uváděl on sám dne 7. 7. 1915, ačkoliv jiné prameny zase uvádějí, že to bylo ve Vladivostoku, a to ne roku 1915, ale 1920. Otec Boris byl švýcarsko - ruské národnosti, matka Marusja pro změnu rusko - rumunského původu. Proto Yul vypadal tak exoticky. To, co prožíval jako dítě věděl jen on a matka se sestrou. Ví se jen to, co byl ochoten o sobě sdělit.

Otec je opustil, když byli se sestrou dětmi a matce se po téměř nadlidském úsilí podařilo je všechny přes Čínu propašovat do Evropy, až se nakonec usadili ve Francii v Paříži. Yul se věnoval filosofii na Sorboně, a mimo jiné ho kamarádi studenti obdivovali pro jeho lingvistický talent - ovládal neuvěřitelné spousty cizích jazyků. Mluvil plynně rusky, anglicky, francouzsky, čínsky, mongolsky, japonsky, maďarsky, měl dobré základy němčiny, italštiny a španělštiny. Studium ukončil doktorátem.

Protože cítil, že je potřeba zabezpečit rodinu, pracoval a přivydělával v cirku, a v kabaretech na Montmartru. Nějaký čas se mu jako vzdušnému akrobatovi dařilo, ale přišel černý den v jeho životě. Stačila jediná chyba, následoval pád a ...47 zlomenin. Nějaký čas si lékaři nebyli vůbec jisti, zda přežije, a považovali to skoro za zázrak. Yul si pak našel práci v divadle, hrál malé role a pracoval jako kulisák. Za II. světové války začal pracovat v rozhlase, jako válečný redaktor.

Po válce odjel do USA se Shakespearovskou hereckou společností, a hraje menší role i v TV. Jeho veliká příležitost měla přijít až v roce 1951, kdy na Broadwayi hrál a zaslouženě sklízel úspěchy v hlavní roli siamského krále v muzikálu - Král a já, a stejný úspěch pak sklidila i jeho barevná filmová verze, natočená o pět let později - 1956 po boku s herečkou Deborah Kerr v roli anglické vychovatelky Anny.

Prvním Brynnerovým filmem byl Port of New York, a následovaly filmy, kterými se zařadil mezi filmové hvězdy. Desatero přikázání, Anastasia s Ingrid Bergmanovou, a již zmíněný muzikál Král a já – za kterého získal Oscara. Film mimo jiné získal celkem pět Oscarů - herec HR - Yul Brynner, Výprava, Kostýmy, Hudba, Zvuk, a k tomu ještě čtyři nominace, za: Nejlepší film, Režie, Herečka HR - Deborah Kerr, a kameru. V roce 1958 - Bratři Karamazovi, rok 1959 - Šalamoun a královna ze Sáby – s Ginou Lolobrigidou v roli Sáby, Orfeova závěť.

Nejvíce příznivců a diváků si získává v roce 1960 jako Chris v dnes už mimořádně slavném westernovém filmu - Sedm statečných – rok 1960, spolu s hvězdami S.McQuennem, J.Coburnem, Ch.Bronsonem, H.Buchholzem, Eli Valachem, R.Waugnem aj. Mezi další významné filmy patří s Marlonem Brandem v Morituri, 1962 Taras Bulba, už o hodně méně úspěšný Návrat sedmi statečných – 1966, Dlouhý souboj 1967, Villa jede – 1968, válečný film z II. světové války - Bitva na Neretvě 1969, Zloděj koní, Catlow, Westworld, TV seriál Anna a král ze Siamu 1972, Futureworld – 1976.
Sám Brynner uvádí, že měl film sice rád, ale lépe se cítil na divadelních prknech, a také si daleko více cenil úspěchu u návštěvníků divadla.

Brynner byl čtyřikrát ženatý s herečkou Virginií Gilmore, modelkou Doris Keliner, Jacqueline de Croiuset, a poslední manželství s malajkou Kathy Lee. Z prvních dvou manželství se narodily děti – syn Rocky Brynner a dcera Victoria Brynner, a mimo své děti také adoptoval dvě vietnamské děti.

Věnoval se charitativní činnosti, pracoval jako signatář OSN, a zabýval se otázkou unesených a nebo zavlečených dětí. Ví se o něm, že rád a také dobře fotografoval, miloval klasické spisovatele z celého světa.

Yul Brynner onemocněl v roce 1982 rakovinou dýchacích cest, a stejně jako jeho herecký kolega Steve Mc Quenn. Umírá na rakovinu plic - dne 10.10.1985, a je pohřben na hřbitově v Saint-Michel de Bois-Aubry.

Marta Holubova,clara.bow

Autor: clara.bow

Životopis (biografie) / Informace:
Americký herec, který se narodil na Sachalinu, ve třinácti letech vystupoval jako akrobat v Paříži a po nočních klubech zpíval s cikánskou folklórní skupinou.Po úrazu, který utrpěl při pádu z létající hrazdy, se rozhodl pro hereckou dráhu a přitom vystudoval Sorbonnu. Ve 40. letech odešel se Shakespearovskou hereckou společností do USA, jeho velká příležitost však přišla až v r. 1951, kdy na Broadwayi triumfoval v titulní roli muzikálu Král a já. Stejný úspěch sklidila i jeho filmová verze, natočená o pět let později. Ve filmu se uplatnil především postavami s přídechem exotiky, největší popularitu mu přinesl Chris, vůdce Sedmi statečných ve stejnojmenném Sturgesově westernu (1960). Autor/Zdroj: /Sber


Já mám jenom poznámku k Brynnerově původu: Podle všeho byl Brynner synem rusko - švýcarského inženýra Borise Brynera a Rusky Marjusy Blagovidove. Nenarodil se na Sachalinu, jak sám prý často uváděl, ale ve Vladivostoku, a to ne roku 1915, ale 1920. Jeho život v mládí je zahalen tajemstvími, která on ještě více zamlžoval. Czasko

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - BILANCE: Vyplácí se nám EU?

02:10 - 02:40

19 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Na moll

02:15 - 02:55

14 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

01:50 - 03:10

39 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:45

44 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Yul Brynner

Brynner Yul

Naposled navštívené:
Yul Brynner

Brynner Yul