Zari

Jean Wallace

Povolání:
Rodné jméno:
Jean Walasek
Národnost:
Narození:
12.10. 1923, Chicago, Illinois, USA
Úmrtí:
14.2. 1990, Beverly Hills, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Dospívající modelka a showmanka Earla Carrolla Jean Wallace neuspěla při své první snaze prosadit se u filmu, když společnost MGM zjistila, že jí je pouze 17 let, nikoli 19, jak tvrdila. Nezletilost znamenala, že mohla pracovat pouze čtyři hodiny denně a tak její role ve filmu Ziegfeld Girl (1941) byla jediná. U Paramountu se její štěstí zlepšilo. Platinová blondýnka, dcera pojišťovacího agenta, podepsala smlouvu na půl roku a poprvé se objevila ve filmu v titulkované roli ve filmu Louisiana Purchase (1941). Její další zastávkou byla společnost 20th Century Fox, kde strávila pět let na základě smlouvy, ale měla jen velmi málo práce poté, co odmítla hrát ve filmu Kiss of Death (1947), což, jak se ukázalo, nebyl dobrý kariérní tah. Několik následujících let byla Jeanina kariéra na plátně zastíněna jejím bouřlivým soukromým životem.

Náhodné setkání Jean s hercem Franchotem Tonem, někdejším partnerem Joan Crawfordové a dvakrát starším než ona, v červenci 1941 vedlo k románku, sedmi letům bouřlivého manželství a nakonec k rozvodu. Jean se dvakrát pokusila o sebevraždu, poprvé v roce 1946 prášky na spaní, podruhé se v roce 1949 bodla do břicha. Během následného bouřlivého rozvodového řízení Jean tvrdila, že je extrémně žárlivá a že měla poměr s peroxidovou blondýnkou Barbarou Paytonovou, zatímco Tone tvrdil, že jeho žena měla poměr s gangsterem Johnnym Stompanatem, bodyguardem nechvalně proslulého losangeleského mafiána Mickeyho Cohena. V roce 1950 se Jean v San Diegu provdala za vojáka Jamese Randalla, ale tento svazek byl zrušen již po pěti měsících. Poté, co kvůli Toneovi přišla o opatrovnictví svých dvou dětí, přišla po obvinění z řízení pod vlivem alkoholu o řidičský průkaz. Situace se mohla jen zlepšit.

V září 1951 se Jean potřetí vdala. Od této chvíle byla její kariéra neoddělitelně spjata s kariérou jejího manžela, herce a režiséra Cornela Wildea, který se z ní snažil vytvořit významnou herečku. Hrála po jeho boku v řadě převážně rutinních béčkových filmů, které natočila jeho produkční společnost Theadora.

Po rozvodu s Wildem v roce 1980 žila Jean až do své smrti v únoru 1990 v Beverly Hills se zvěřincem domácích mazlíčků, včetně dvou hadů a tarantule.

Autor: Petrkey

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Zítra vstanu a opařím se čajem...

15:50 - 17:20

78 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

ČT2 - Archivní tajemství

17:05 - 17:35

3 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - 3Bobule (2019)

15:50 - 18:00

78 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Prima - Ženy v běhu (2019)

16:50 - 18:52

18 minut již uběhlo
104 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jean Wallace

Wallace Jean

Naposled navštívené:
Jean Wallace

Wallace Jean