Duben

Clive Barker

Národnost:
Věk:
71
Narození:
5.10. 1952, Liverpool, Anglie
Životopis (biografie) / Informace:
Clive Barker patří mezi nejoriginálnější a nejplodnější současné tvůrce hrůzné a fantasy literatury. Svoji neotřesitelnou pozici ve světě horrorů si vydobyl především díky svému vynikajícímu vypravěčskému stylu a úžasné představivosti. Jeho příběhy jsou plné mrazivé hrůzy a bezbřehé fantazie...

Své mládí strávil v Liverpoolu. Na tamější univerzitě také vystudoval filozofii a Anglickou literaturu. Ve svých jednadvaceti letech se přestěhoval do Londýna a tam se nějaký čas živil jako ilustrátor v různých časopisech. Jeho seriozní zájem o divadlo mu zajistil angažmá dramaturga v Londýnské experimentální divadelní společnosti Grand Guignol. Tam také začal produkovat své vlastní divadelní hry, do kterých zakomponovával převážně horrorové a fantastické prvky, které se později staly nosným pilířem jeho literárních počinů. Za divadelní hru HISTORY OF THE DEVIL získal dokonce ocenění na festivalu v Edinburghu.

Po tomto prvním úspěchu u něho naplno propukla vášeň pro temné stránky lidského bytí a tak zkouší zhmotňovat své vize v krátkých horrorových povídkách. Hned první nakladatel, kterému je dal přečíst byl nadšen jeho neobyčejným vypravěčským talentem a tak v roce 1984 vychází první soubor hrůzných povídek z pera Clivea Barkera pod názvem BOOKS OF BLOOD 1-3 a Barker tak zaznamenává první velký ohlas u horrorových fanoušků.Jeho prvotina byla slušně přijata i literárními kritiky a proto rok poté vydává ještě druhý soubor těchto povídek pod názvem BOOKS OF BLOOD 4-6.Koncem roku 1985 pak napíše povídku HELLBOUND HEART, která svým námětem poslouží k natočení kultovního horroru HELLRAISER.

Snímek HELLRAISER vyprodukoval a režíroval pro společnost New World Pictures samotný Clive Barker, který je i autorem scénáře. Zdařilý horror se vyznačuje do té doby nevídaným využitím ponuré scenérie, hrůzně krvavých gore efektů a také působivě navozenou atmosférou strachu. S tímto snímkem zaznamenal Barker obrovský úspěch a na filmovém festivalu ve Španělském Avoriazu za něj dokonce získal hlavní cenu za nejlepší horror roku.

Hellraiser udělal z Clivea Barkera krále moderního horroru a v dalších letech pokračuje v nastoupené cestě a střídavě píše knihy, natáčí filmy nebo se nejrůznějšími způsoby podílí na jejich natáčení. Za všechny se sluší uvést další jeho ryze autorský snímek z roku 1990 NOČNÍ RASA, který je přepisem jeho vynikající knihy CABAL. Tento film se vyznačuje neopakovatelnou atmosférou, expresívní kamerou a především výbornými maskami, avšak přesto všechno snímek inkasoval velice rozporuplné kritiky a dnes je spíše nedoceněným dílkem.

V dalších letech se Barkerovi ve světě filmu příliš nedaří a úspěch Hellraisera už nikdy nepřekoná. Jako producent a autor námětu se podílí na vynikajícím, žel kritikou opět nedoceněném snímku Bernarda Rose CANDYMAN a produkuje také vyloženě nezdařilé a špatné třetí a čtvrté pokračování úspěšného Hellraisera. V roce 1995 pak režíruje vizuálně působivý horror LORD OF THE ILLUSIONS, který však ocení pouze skalní fanoušci.

V současné době se Clive Barker věnuje především psaní románů, což mu šlo ostatně vždycky nejlépe. Snad pochopil, že své temné vize jen s obtížemi dokáže převést na filmové plátno a tak raději ponechává svým fanouškům jejich vlastní představivost. Svými dalšími romány EVERVILLE, VĚČNÉ ZATRACENÍ či SACRAMENT dokazuje, že jeho fantazie a úžasná představivost je dechberoucí a bezbřehá. Jeho další velkou zálibou je pak malování obrazů, které také s úspěchem vystavuje v nejrůznějších galeriích a tu a tam se pustí i do ilustrování některé vlastní knihy.

O tom, že Clive Barker patří v současné době mezi absolutní elitu horrorových tvůrců svědčí i citát slavného krále moderního horroru Stephena Kinga, který prohlásil: "VIDĚL JSEM BUDOUCNOST HORRORU - JMENUJE SE CLIVE BARKER".

Autor: caligari

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

TV Program

ČT1 - Bydlet jako... na houbách

17:00 - 17:30

26 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - V karavanu po Polsku

17:25 - 17:55

1 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

26 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito

16:40 - 17:55

46 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178295
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Clive Barker

Barker Clive

Naposled navštívené:
Clive Barker

Barker Clive