Duben

James Mitchell (1)

Povolání:
Národnost:
Narození:
29.2. 1920, Sacramento, Kalifornie, USA
Úmrtí:
22.1. 2010, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Americký herec, choreograf, režisér, tanečník a zpěvák James Mitchell byl blízkým přítelem tanečnice Belly Lewitzky a mimo svou uměleckou kariéru působil jako předseda představenstva její taneční nadace a zároveň i jako její velký a dlouholetý zastánce. Mitchell se sám zkoušel také podnikat a v New Yorku si založil vlastní taneční soubor, který však neměl dlouhého trvání. Část svého života se J. Mitchell věnoval také pedagogické činnosti a pohybové výchově mladých začínajících adeptů hereckého i tanečního řemesla.

James Mitchell ke kultuře tíhnul již v čase studií dramatických umění na Městské škole v Los Angeles a po jejím ukončení ihned nastoupil jako sólový tanečník ke společnosti Lestera Hortona. Téměř čtyřleté působení v této taneční formaci bylo pro Mitchella významným mezníkem v jeho kariéře, po němž následovalo angažmá v newyorském nastudování muzikálu Oklahoma nejenom na pozici hlavního tanečníka, ale též asistenta choreografky Agnes de Mille, s níž potom spolupracoval bezmála čtvrt století. To již byl Mitchell v ten čas, ale v soustavné práci na několika muzikálech a dramatech zároveň a sice v rozličných regionálních divadelních rolích po celých státech. Mitchell stál na jevišti Broadwaye i newyorské Městské opeře v takových významných kusech, ke kterým lze zařadit Žebráckou operu nebo Funny Girl. Poté co Mitchell ukončil svou aktivní divadelní uměleckou dráhu stal se režisérem i choreografem v jedné osobě a pod jeho taktovkou vznikaly zcela logicky muzikálové kousky.

James Mitchell ze mimo divadelní prkna zapsal do dějin i na stříbrném plátně, kde debutoval jako tanečník ve sportovním muzikálu A. Manna Měsíční svit v Havaně. Obdobné taneční role ve filmových muzikálech či westernech na Mitchella čekaly i v dalších letech, než se k nim přidaly vedlejší postavy i v jiných snímcích, z nichž k těm nejvýznamnějším jeho kariéry patří muž z fantasy filmu V. Solowa Magický dotek, Friedank z válečného dramatu Modré světlo režisérského tandemu Cohen & Grauman nebo Jim Walker z dobrodružně - akčních Charlieho andílků. Mitchell získal proslulost i díky účinkování v televizních seriálech, ať to byla Hrana noci, v níž byl zkorumpovaným kapitánem Lloydem Griffinem nebo Kde je srdce, ve které hrál chlapa z olova Juliana Hathawaye. Zdaleka nejznámější a u diváků i nejoblíbenější Mitchellovou rolí před kamerou je otřesný podnikatel Palmer Cortlandt ze seriálu Všechny moje děti, za kterou byl dokonce sedmkrát nominován na Cenu Emmy, ale nikdy ji nezískal; a kterou dotočil necelý rok před svou smrtí.

James Mitchell trpěl poslední měsíce svého života chronickými plicními problémy, k nimž se později přidal komplikovaný zápal plic a jemuž on sám už neodkázal vzdorovat. James Mitchell plicním komplikacím jen několik týdnů před svými jubilejními 9o. narozeninami nakonec podlehl.

zdroj: Daniel Rubeš - Uzavřené osudy

Autor: řepešínský

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

16:05 - 17:00

43 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

ČT2 - Kouzlo Velké Británie

16:35 - 17:25

13 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

73 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito

16:40 - 17:55

8 minut již uběhlo
67 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178295
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
James Mitchell

Mitchell James

Naposled navštívené:
James Mitchell

Mitchell James