Duben

Alexej Tolstoj

Povolání:
Rodné jméno:
Alexej Nikolajevič Tolstoj
Známý jako:
Алексей Толстой; Aleksei Tolstoy
Národnost:
Narození:
10.1. 1883, Nikolajevsk (29.12.1882, podle starého kalendáře)
Úmrtí:
23.2. 1945, Moskva
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Ruský a sovětský prozaik, dramatik, novinář a esejista Alexej Nikolajevič Tolstoj se narodil 10. ledna prosince 1883 (podle tehdejšího kalendáře 29. prosince 1882) v Nikolajevsku nedaleko Samary (od roku 1918 se město nazývá Pugačov). Jeho příchodu na svět předcházel dramatický útěk těhotné matky ke svému milenci. K manželovi, hraběti Nikolaji Alexandroviči Tolstému, vzdálenému příbuznému slavného spisovatele Lva. N. Tolstého se sice nikdy nevrátila, po synkově narození však složila slavnostní přísahu v chrámu, na jejímž základě hrabě Tostoj uznal chlapečka jako svého syna a dědice, rozvod své ženě ale nildy nepovolil.

Alexejova matka, Alexandra Leontievna Turgeněvová (1854-1906), byla na svou dobu velmi vzdělaná a svobodomyslná (podle některých pramenů až extravagantní) žena, spisovatelka. Právě ona měla značný vliv na životní vývoj mladičkého Alexeje. Ten se s rodinou svého otce prakticky nestýkal a vyrůstal na osamocené usedlosti matčina přítele A. A. Bostroma v Sosnovce (Samarská gubernie). Alexej sice stuoval na Technologickém institutu, lákalo jej ale i malířství a literatura.

Jeho první literární práce se datují do r. 1908, kdy vyšla tiskem jeho prvotina - knížka "Stará věž" jejíž námět Alexej získal už o tři roky dříve, během své studiní praxe v uralském Nikolajevsku. Tady se také začal zajímat o místní pohádky, legendy a báje, ze kterých pak často čerpal ve svých pozdějších dílech. Vzpomínky na dětství na samotě uprostřed širé stepi pak zpracoval v rozsáhlém románu ze života ruské šlechty (cyklus "Volha", 1909 - 1911). Během první světové války působil jako vojenský zpravodaj a po vítězství bolševiků načas emigroval do Francie, ale později se komunitou ruských utečenců názorově rozešel a roku 1923 se na jednu ze Stalinových výzev vrátil do SSSR. Tady se z něho brzy stal velký obdivovatel a propagátor komunismu, získal hodnost akademika SSSR (1939) a proslul jako spisovatel.

Jeho dílo obsahovalo jak prvky moderní sci-fi: "Aelita" (Žena z Marsu - 1923), "Paprsky inženýra Ganina (1927)", tak i velké množství různě zaměřených povídek, románů, esejí a divadelních her. Pro děti vydal knížky "Nikitovo dětství" (inspirované rošťárnami jeho synů) a "Zlatý klíček" (čili Buratinova (Pinokiova) dobrodružství). Největšího uznání a úspěchu však dosáhla jeho historická trilogie "Křížová cesta", která vznikala postupně během let 1922 - 1941. Mnohé z těchto jeho prací byly dříve i později zfilmovány.

V meziválečném období pak zastával politicky významnou funkci - reprezentoval sovětskou kulturu v zahraničí a byl předsedou svazu spisovatelů. Během Velké vlastenecké války, už coby slavný spisovatel, sepsal Alexej Tolstoj více než 60 populárně naučných materiálů (eseje, články, provolání, portréty hrdinů vojenských operací). Za své literární počiny se Alexej Tolstoj dočkal i několika významných ocenění - mimo Lenimova řádu z roku 1938 to byly i tři Stalinovy ceny prvního stupně: první z nich získal r. 1941 za 1. - 2. část historického románu "Petr I.", druhou r. 1943 za "Křížovou cestu" (peněžní částky se ale vzdal ve prospěch Fondu obrany státu) a třetí (za divadelní hru "Ivan Hrozný") mu byla udělena až posmrtně - r. 1946.

Během 2. světové války byl A. Tolstoj mimo jiné i členem Mimořádné státní komise k prošetření Katyňského masakru. Jeho životem prošlo několik žen, z nichž nejdůležitější asi byla tyto 4: spisovatelova první manželka Julie Rožanskaja ze Samary, s níž měl syna Jurije. Ten ale zemřel v kojeneckém věku a brzy nato se rozešli i jeho rodiče. Několik roků pak žil se Sofií Izakievnou Dymšic, což byla Židovka, která z lásky k němu přestoupila na pravoslaví. Ačkoliv se z tohoto svazku narodila dcerka Marianna (1911 - 1988), ke svatbě nikdy nedošlo. Větší štěstí v tomto směru zaznamenala Natalia Vasiljevna Krandievskaja, která svému manželovi porodila dva syny - hudebního skladatele Dmitrije a fyzika Nikitu (budoucího otce 7 dětí, mimo jiné i současné ruské spisovatelky Taťjany Tolsté). V rodině mimo nich žil i Fjodor, Nataliin syn z předchozího vztahu.

A čtvrté místo pak patří paní Ljubě (podle jiných pramenů Ljudmile) Iljičevně Krestinské-Barschevě. S tou Alexej Tolstoj prožil závěr života, žádné další děti však už spolu neměli. Od konce roku 1944 se Tolstého zdraví povážlivě zhoršovalo, takže nakonec musel být umístněn v moskevském Barvichilském sanatoriu. Zde také 23. února 1945 zemřel. Jeho hrob se nachází na proslulém Novoděvičím hřbitově v Moskvě.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:40 - 05:10

124 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - Varmužovci z Mistřína

04:20 - 04:45

24 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

03:55 - 04:55

49 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:35 - 06:00

9 minut již uběhlo
76 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Alexej Tolstoj

Tolstoj Alexej

Naposled navštívené:
Alexej Tolstoj

Tolstoj Alexej