Duben

Giani Esposito

Povolání:
Národnost:
Narození:
23.8. 1930, Etterbeek, Belgie
Úmrtí:
1.1. 1974, Neuilly-sur-Seine, Francie
Životopis (biografie) / Informace:
Francouzský herec Giani Esposito odehrál v 50. a 60. letech dvacátého století přes padesát vedlejších rolí ve filmu a televizi, u nás jsme jej mohli vidět v několika filmech v historickém kostýmu, uplatnění našel i v divadle, kromě toho byl zpěvákem a také básníkem, pozornost médií a veřejnosti poutal i jeho soukromý život. Jeho otec pocházel z Neapole, matka byla Francouzka, Giani se ale narodil v Belgii ve městě Etterbeek nedaleko Bruselu. Vyrůstal nejprve ve Francii, většinu války i několik dalších let prožil v Itálii, do Paříže se vrátil v roce 1949.

Od dětství projevoval Giani Esposito umělecké nadání v různých oborech, již v jedenácti letech začal psát básně, později koketoval se sochařstvím, po svém návratu do Francie studoval herectví u Tani Balachové a Michela Vitolda. Právě pod režijním vedením Tani Balachové poprvé hrál na scéně Studio des Champs Elysées, objevil se také na divadelním festivalu v Arrasu. Mimoto začal také komponovat a jako interpret vlastních skladeb se brzy prosadil i jako zpěvák, vystupoval například v kabaretech La rose rouge nebo L’écluse.

Jako divadelní herec se počátkem padesátých let začal objevovat i před filmovou kamerou, jeho debutem byla malá role jednoho z židovských cestujících v dramatu PRVNÍ PO BOHU (Maitre apres Dieu, 1951), v menších úlohách barmana a novináře se pak objevil ve dvou na sebe navazujících úspěšných komediích André Hunebella MOJE ŽENA JE BÁJEČNÁ (Ma femme est formidable, 1951) a MŮJ MUŽ JE BÁJEČNÝ (Mon mari est merveilleux, 1952). V roli prince Alexandra jsme jej mohli vidět ve slavném Renoirově filmu FRANCOUZSKÝ KANKÁN (French Cancan, 1954), jako Marius Pontmercy se objevil také v BÍDNÍCÍCH (Les Misérables, 1958). Koncem padesátých let se dočkal uznání i jako zpěvák a jeho skladby začaly vycházet na gramofonových deskách.

Středně velké role hrál také v několika hodnotných dramatech, jednu z hlavních rolí ztvárnil po boku Mariny Vlady a v režii jejího manžela ve filmu ODPUSŤTE NAŠE VINY (Pardonnez nos offenses, 1956), ve velké roli malíře Watroffa se objevil po boku začínající Annie Girardot v kriminálce REPRODUKCE ZAKÁZÁNA (Reproduction interdite, 1957). Zmínku si zaslouží i účast v Buñuelově filmu TO JE ÚSVIT (Cela s’appelle l’aurore, 1956), kromě filmu, zpěvu a divadla tehdy také začal spolupracovat s televizí.

Důležitou roli důstojníka Lemaitre hrál v koprodukčním válečném filmu NORMANDIE-NIEMEN (1959) a při jeho prezentaci na filmovém festivalu v Moskvě se seznámil s francouzskou herečkou Pascale Petit (*1938), která se pak v roce 1961 stala jeho manželkou. Mezitím spolu vytvořili ústřední dvojici v dnes již zapomenutých filmech NA CESTĚ K EXTÁZI (Vers l’extase, 1960) a KŘÍŽ ŽIVÝCH (La croix des vivants, 1962). Společnou řeč s Pascale Petit našel Esposito v tématech tajemna a okultismu, příklon k sektářství a mysticismu pak později začal Pascale omezovat, zvláště když jí manžel zakazoval hrát ve filmu (dodejme, že Pascale Petit byla před sňatkem velmi úspěšnou herečkou a často označovaná jako druhá Brigitte Bardot). Měli spolu dvě děti, dcera Nathalia (*1966) se později pod pseudonymem Douchka prosadila jako zpěvačka.

Giani Esposito se mezitím objevil jako Ettore ve dvojici Cayattových filmů FRANCOISE ANEB ŽIVOT V MANŽELSTVÍ a JEAN-MARC ANEB ŽIVOT V MANŽELSTVÍ (La vie conjugale, 1963), jako Napoleona jsme jej mohli vidět v dobrodružných filmech TYGR SEDMI MOŘÍ (Surcouf, le tigre des sept mers, 1966) a PIRÁT SEDMI MOŘÍ (Le retour du Surcouf, 1966). Další skutečnou historickou postavu si pak vyzkoušel i ve formátu televizního seriálu RYTÍŘ BOUŘKA (Le chevalier Tempete, 1967), kde hrál kardinála Mazarina. Na přelomu 60. a 70. let hrál středně velké i hlavní role již jen v televizi, spolupráci s filmem uzavřel již zmíněnými filmy o korzáru Surcoufovi.

Pascale Petit opustila manžela v roce 1969, Giani Esposito se pak v roce 1971 seznámil s Řekyní Ersie Pittas, která na Sorbonně studovala estetiku a dějiny umění, kromě toho byla také zdatnou tanečnicí. Ersie se počátkem sedmdesátých let stala Espositovou životní i profesní partnerkou, v letech 1972-1973 se svým programem procestovali celou Francii, on zpíval a recitoval, ona tančila. Kromě toho Giani Esposito nadále točil v televizi, měl i řadu dalších plánů, z nichž však sešlo.

O Vánocích 1973 byl Giani Esposito s nenádale odhaleným nádorem na mozku převezen do nemocnice, přidružily se i další zdravotní problémy. Zemřel na Nový rok 1974 ve věku 43 let.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

TV Program

ČT1 - Doktor Martin (2015) [TV seriá...

20:10 - 21:05

22 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

ČT2 - Dobrodruh (1983)

20:00 - 21:50

32 minut již uběhlo
78 minut zbývá do konce

NOVA - 2012 (2009)

20:20 - 23:35

12 minut již uběhlo
183 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

20:15 - 22:00

17 minut již uběhlo
88 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763989
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178296
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Giani Esposito

Esposito Giani

Naposled navštívené:
Giani Esposito

Esposito Giani