Zari

Lynn Bari

Povolání:
Rodné jméno:
Margaret Schuyler Fisher
Národnost:
Narození:
18.12. 1913, Roanoke, Virginia, USA
Úmrtí:
20.11. 1989, Santa Barbara, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herečka narozená v Roanoke ve Virginii 18. 12. 1913 - Lynn Bari, vlastním jménem Margaret Schuyler Fischer, měla německé a švédské předky. Po smrti otce se přestěhovali s matkou a mladším bratrem Johnem do Bostonu, kde se matka za čas znovu provdala za ministra pro sociální věci, jehož práce je zadvedla do Los Angeles, kde byl pracovně přidělen.

Margaret-Lynn po střední škole pracovala jako sekretářka, později jako tanečnice – sboristka, a smlouvou placená společnice na večírcích filmových společnosti MGM, nebo Fox. Tak získala potřebné kontakty a místo u filmu. V roce 1933, kdy poprvé stanula před kamerou a byla vybrána pro film, získala malou roli s jednou větou – snímek měl název - Meet the Baron. Situace se ani po několika letech nijak zvlášť výrazně nezměnila, až konečně o tři roky později dostala svou první, velkou roli mladé dívky Dotty Fenwick ve Finally in Lancer Spy 1937, a v roce 1938 nastal konečně průlom v její kariéře, protože měla možnost zahrát si vedle výborné Barbary Stanwyck v hudební komedii - Always Goodbye.

Lynn byla zajímavá, netuctová tmavovláska, a na tehdejší dobu malých a drobných hereček poměrně vysoká dívka s osobitým kouzlem a zajímavým civilním projevem před kamerou. Do jejího hereckého rejstříku lze zařadit od roku 1939 žánrově hodně odlišné filmy – jako byly: Return of the Cisco Kid, Pack Up Your Troubles, Hotel for Women a Hollywood Cavalcade - všechny z roku 1939. Studio Fox s ní totiž podepsalo pětiletou smlouvu a Bari dostala velikou příležitost. Nevadí ji ani role nesympatických a protivných mladých, rozmazlených a náročných žen, hraje je tak, že přivádí diváky do varu….Lynn jsme mohli mj. vidět v krimikomedii - Mr. Moto, nebo ve filmu s detektivem Charlie Chanem.

Bari byla třikrát vdaná, za Walthera Kana 1939 - 1943, producenta Sidneye Lufta ex manžela Judy Garland od 1943 - 1950, měli spolu jedno dítě, syna Johna Michaela, dcerka Suzan zemřela několik měsíců po porodu; a za doktora - psychiatra Nathana Rickese 1955 - 1972.

Objevuje se v dalších filmech, jako byly: Earthbound a Kit Carson (oba v roce 1940), a náš divák, nebo obdivovatelé a vyznavači „věčně zelených" melodií v podání orchestru Glena Millera, si zajisté vzpomenou na půvabnou zpěvačku, jejíž part si Lynn obdivuhodně zpívala v Sun Valley Serenade, u nás pod názvem - Zasněžená romance, natočené v roce 1941 s původním obsazením orchestru a Glenem Millerem, s hercem Johnem Paynem a krasobruslařkou, herečkou Sonjou Henie. Film ještě nyní i po tolika letech má a získává po jeho shlédnutí další příznivce swingu. Nebo v dramatu Krev a písek - Blood and Sand - s Tyrone Powerem, Lindou Darnell a Ritou Hayworth v hlavních rolích.

V komedii The Magnificent Dope, o rok později hrála s Henry Fondou a Donem Ameche. Mezi její dvě nejzajímavější role patří bezpochyby - Bridge of San Luis Rey rok 1944 a Nocturne v roce 1946. Ani v 60-tých letech si nemohla Lynn stěžovat na nedostatek práce, točí filmy a televizní seriály: The Young Runaways, TV episody ve The Girl from Uncle, The FBI .

Od rozvodu s Rickesem, později s těžkými artritickými problémy, žila Lynn se synem Michaelem a jeho rodinou v Santa Barbaře v Kalifornii, kde také 20. 11. 1989 náhle zemřela ve věku 76 let na infarkt. Lynn Bari hrála ve 165 filmech.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lynn Bari

Bari Lynn

Ten kluk (Boy A)

Ten kluk
Boy A

Daredevil

Daredevil
Daredevil

Maledetta Euridice

Maledetta Euridice
Maledetta Euridice

Bořek stavitel: Béďa zachraňuje (Bob the Builder)

Bořek stavitel: Béďa zachraňuje
Bob the Builder

Krista Tucker

Tucker Krista

Naposled navštívené:
Lynn Bari

Bari Lynn

Ten kluk (Boy A)

Ten kluk
Boy A

Daredevil

Daredevil
Daredevil

Maledetta Euridice

Maledetta Euridice
Maledetta Euridice

Bořek stavitel: Béďa zachraňuje (Bob the Builder)

Bořek stavitel: Béďa zachraňuje
Bob the Builder

Krista Tucker

Tucker Krista