Duben

Pjotr Alejnikov

Povolání:
Rodné jméno:
Pjotr Martynovič Alejnikov
Známý jako:
Pyotr Alejnikov; Petr Alennikov
Národnost:
Narození:
12.7. 1914, Krivel, Rusko (dnes Bělorusko)
Úmrtí:
9.6. 1965, Moskva, SSSR
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Dětství Petra Martynoviče Alejnikova, běloruského rodáka a budoucí hvězdy sovětské předválečné kinematografie, mělo k pojmenování "šťastné a harmonické" hodně daleko. Narodil se na prahu první světové války, 14. července roku 1914, a už jako malý chlapec (počátkem 20. let) osiřel. V deseti letech se musel postarat sám o sebe - odešel z domova a živil se, jak se dalo: žebral a kradl.

Doma zůstala jeho starší sestra Káťa a malý bráška Nikolaj, kteří oba zemřeli za velkého hladomoru v 30. letech. Petr se časem dostal do dětské pracovní kolonie, a i když odtamtud často utíkal, znamenalo toto období rozhodující zlom v jeho životě. V kolonii totiž působil malý dramatický kroužek, jehož nadšeným členem se problematický chlapec stal. Mimo to se spřátelil i s místním promítačem filmů od nehož se naučil zacházet s promítačkou a milovat svět "stříbrného plátna". V roce 1930 se šetnáctiletý Petr objevil v Leningradě. Při prezentaci na Institutu pro múzických umění se prokázal doporučujícím dopisem z kolonie a na jeho základě byl přijat do filmového oddělení, kde učil mladý Sergej Gerasimov.

Už za studií natočil Alejnikov pod jeho vedením několik krátkých, němých snímků. Osudnou se mu stala láska k spolužačce Tamaře Makarové. Neodvážil se jí své city nijak projevit a byl velmi zklamán, když se Tamara stala ženou Sergeje Gerasimova. Ze žalu začal hodně pít a s Gerasimem a jeho skupinou se na čas rozešel ve zlém. Nicméně, byl to právě Gerasimov, kdo jej obsadil do svých filmů Sedm statečných a Pevnost na Amuru. Alejnikovou partnerkou tu byla opět Tamara a snímky jim oběma přinesly první velkou popularitu.

Následovaly další snímky (u nás prakticky neznámé), a z Petra Alejnikova se stává slavná tvář. Počátkem 40. let je přímo idolem sovětského publika, objevuje se např. v pohádkovém filmu Koníček Hrbáček, kde spolu s ním vystupuje i jeho žena Valentina a malý synek Taras. Zdálo by se, že jeho život plyne šťastně a spokojeně, ale opak je pravdou - mladého herce stále pronásleduje démon alkoholu. Ještě se blýskne ve filmu Moskevské nebe, ale to je jeho poslední velká role. Už o dva roky později přichází studená sprcha - jeho roli A. S. Puškina ve snímku Glinka (česky Bouře v opeře) nepřijmou ani diváci ani kritika. Herec se potácí v začarovaném kruhu - čím méně práce má, tím víc pije...a čím víc pije, tím méně nabídek chodí. Přátelé se odvracejí,přichází období samoty a izolace. Roku 1955 sice natáčí se Stanislavem Rostockým film Země a lidé, kde dodrží slib a během filmování se ani jednou neopije, ale změnit svůj osud ani sebe sama se mu už nepovede. V dalších letech ho čeká už jenom několik bezvýznamných epizodních roliček, zato ale hodně zdravotních komplikací, způsobených hlavně alkoholismem.

Umírá 9.června 1965 v Moskvě a ačkoliv se během života žádných oficiálních titulů či ocenění nedočkal, je pohřben na prestižním místě ruských umělců - Novoděvičim hřbitově. Roku 1968 je mu posmrtně udělena alespoň Zvláštní cena Filmového festivalu v Leningradě. V jeho stopách se vydali i oba jeho potomci - syn Taras jako kameraman a dcera Arina jako herečka. O jeho životě a práci natočil r. 1974 režisér Nikita Orlov snímek Petr Martynovič a roky velkého života.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

01:25 - 01:50

24 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Před půlnocí

01:45 - 02:15

4 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

NOVA - November Man (2014)

23:35 - 01:50

134 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:45

4 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Pjotr Alejnikov

Alejnikov Pjotr

Naposled navštívené:
Pjotr Alejnikov

Alejnikov Pjotr