Duben

Kajol

Povolání:
Rodné jméno:
Kajol Mukherjee
Známá jako:
Kajol Devgan; काजोल
Národnost:
Věk:
49
Narození:
5.8. 1974, Bombaj, Maháráštra, Indie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Kajol Devgn (dříve Devgan), rozená Mukherjee, patří k nejoblíbenějším, nejznámějším a nejúspěšnějším herečkám Bollywoodu (květen 2018).

Indický tisk si z ní dělá legraci, že žije se dvěma muži. Na filmovém plátně je tím prvním vyvoleným Shah Rukh Khan. Oba tvoří komerčně nejúspěšnější filmovou dvojici poválečného Bollywoodu. V soukromí je provdána za herce Ajay Devgna, se kterým vychovává dvě děti. A protože je v první lize, má ještě jedno prvenství. Je pětinásobnou držitelkou Filmfare Award (indický Oscar) v kategorii Nejlepší představitelka hlavní role.

Pochází z herecké dynastie. Její babičkou byla Shobhana Samarth, pod jménem Tanuja hrála i její matka, ale slavnější byla její teta Nutan. Po otci je Bengálka a někdy se můžete setkat s jejím bengálským jménem Kajal. Filmový pás si „osedlala“ roku 1993. Její “první” se jmenoval BAAZIGAR. BAAZIGAR je remake hollywoodského A KIIS BEFORE DYING z roku 1986 a byl to první film, kde hrála s Shah Rukh Khanem. S ním hrála ve filmech KARAN ARJUN (1993), STATEČNÉ SRDCE ZÍSKÁ NEVĚSTU (1995), NĚCO SE DĚJĚ (1998), NĚKDY VESELO, NĚKDY SMUTNO (2001), JMENUJI SE KHAN (2010) a roku 2015 v DILWALE.

Statečné srdce získá nevěstu (1995) je romantika jako hrom. V Indii všeobecně točí tyto filmy jako o život a mají k tomu pádný důvod. Ženy oproti mužům investují více do svého vzhledu a do duše. Za druhé, kultura od Uralu na východ se soustředila více na tanec a hudbu. Na rozdíl od Evropy, která vzala za vděk mluveným slovem. Myslím tím divadelní hry, dramata, komedie. Opera se začala vyvíjet až za Ludvíka XIV., viz biografie Jean-Baptiste Lully. Za třetí - Indové jsou v tomto oboru nejlepší. Pokud nepřiletí z vesmíru šutr o velikosti fotbalového hřiště, zůstane to tak i nadále. Představte si, že se tento film promítá v bombajském kině Maratha Maandir od roku 1995 nepřetržitě. V roce 2012 si toho povšiml německý SPIEGEL a zareagoval článkem na http://www.spiegel.de/reise/staedte/bollywood-kino-seit-16-jahren-laeuft-dilwale-dulhania-le-jayenge-a-841060.html. Tři hodiny snění za 20 centů. Počátkem roku 2015 (po 1007 týdnech promítání) chtěli film nahradit jiným programem, vyvolalo to bouři odporu a manažéři rezignovali. Chudák promítačka!

V září 1998 si střihla koncertní šňůru nazvanou AWESOME FOURSOME. Společně s Khanem, Akshay Kumar a Juhi Chawla zpívala své nejslavnější hity. U nás je to neobvyklé, ale indičtí herci mají jako povinnou bokovku zpěv a většinou vyprodají haly nejen v Indii či v Číně, ale podle https://web.archive.org/web/20091209020732/http://www.megastarconcerts.com/previousshows.html také v Kanadě, Americe, Anglii. Ovšem pozor! S výjimkou Hrithika Roshana, o kterém je známo, že zpívá velmi dobře, a pár dalších, zpívají často na playback. Více v biografii Asha Bhosle.

Jak už jsem napsal, Kajol je provdána za Ajay Devgna. Po roce 2001 si dala pauzu a věnovala se rodině. V dubnu 2003 se jí narodila dcera Nysa. Je uváděna v titulcích KAL HO NAA HO ze stejného roku, ale zde se jen mihla. FANNA z roku 2006 byl její comeback a nejúspěšnější film roku. Za roli slepé kašmírské dívky obdržela Filmfare Award v kategorii Nejlepší představitelka hlavní role. Kromě filmu se angažuje v charitě. Je vyslankyní LOOMBA TRUST, charitativní organizace, jejíž prezidentkou je Cherie Blairová. S její pomocí mohou počítat chudé vdovy s dětmi, kterým zajišťuje lepší, či vyšší vzdělání.

12. února 2010 byl na Berlinale uveden JMENUJI SE KHAN. Šlo de facto o světovou premiéru a Kajol po návratu do Indie přistál do klína pátý Filmfare Award. Vyrovnala se tak Nutan, hvězdě indické kinematografie 50. a 60. let. Ve zkratce: Její teta Nutan Samarth (*4. června 1936 v Bombaji) po studiích ve Švýcarsku začala nejprve hrát pod dozorem matky, již zmíněné Shobhany Samarth (babička Kajoly). Roku 1955 prorazila filmem SEEMA, získala první Filmfare Award. Časem přidala čtyři další a stala se z ní jedna z nejúspěšnějších hereček. Nutan v únoru 1991 podlehla rakovině.

Kajol navzdory druhému dítěti (13. září 2010 se jí narodil syn Yug) pokračuje v kariéře. Dala si opět pauzu, tentokrát dvouletou. Roku 2011 obdržela Padma Shri. Toto vyznamenání udílí indický stát vždy 26. ledna. Je vyhrazeno občanům za zvláštní přínos v oblasti vědy, sportu, umění apod. V současnosti patří Kajol k ikonám indického filmu. Stejně jako Madhubala, Rekha nebo Sridevi.

Autor: VlastaP

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

09:00 - 09:45

22 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Afrika z výšky

08:30 - 09:25

52 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:40 - 09:40

42 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Prima - Polda (2016) [TV seriál]

09:20 - 10:30

2 minut již uběhlo
68 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
 Kajol

Kajol

Naposled navštívené:
 Kajol

Kajol